De Schlecks zijn vooral samen sterk

Andy Schleck kan vandaag beslissen over de Tourwinnaar. Maar niet zonder zijn broer.

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Terwijl Sietse Klinkhamer een douche neemt, stapt Hielke om half zes het podium op om zich in een witte trui te hullen. De twee broers beleven deze weken avonturen in de Tour de France. De fiets is hun Kameleon. En iedereen mag meegenieten.

Het zijn geen Friezen, maar Luxemburgers. Het is ook geen tweeling, maar het zijn broers met een leeftijdsverschil van vijf jaar. En de familienaam is Schleck. Maar hun belevenissen maken net zo jaloers als die van Sietse en Hielke die samen de wijde wereld introkken.

Als Fränk (29) aan de finish in Bourg-Saint-Maurice informeert naar de toestand van zijn door materiaalpech (gebroken stuur) gevallen ploegmaat Jens Voigt, die ernstig gehavend per ambulance is afgevoerd naar het ziekenhuis van Grenoble, weet je zeker dat Andy (24) dat even later ook zal doen.

Hij heeft het ongeluk niet zien gebeuren. ‘Maar in gedachten ben ik bij hem. Hij is niet alleen een ploegmaat, maar ook een vriend. Ik wil daarom nu niet over de tactiek van woensdag praten.’ Met Voigt, die een paar minuten buiten bewustzijn was, gaat het redelijk. Hij heeft in elk geval een gebroken jukbeen en een hersenschudding opgelopen.

Zondag viel Andy Schleck als eerste aan in de klim naar Verbier, niet veel later volgde Fränk. Dinsdag probeerden ze het in de 16 rit in dezelfde volgorde op de Col du Petit Saint-Bernard. Zonder resultaat. De oudste van de twee komt zelfs even in de problemen. Maar Sietse en Hielke zijn ook altijd onbevreesd.

De grote broer beschermt de kleine en zal zich opofferen. Soms is het andersom. Toen Fränk vorig jaar in opspraak raakte omdat bekend werd dat hij in 2006 zevenduizend euro had overgemaakt op de rekening van dopingdokter Fuentes, hield zijn kleine broertje hem uit de wind. Ver voordat de naam van Fränk werd gezuiverd door de Luxemburgse bond. ‘Het was bepaald niet prettig. Maar Fränkie heeft er niet wakker van gelegen. Hij wist dat er niets aan de hand was.’

Ze willen in Parijs nergens spijt van hebben. Verliezen ze onderweg, dan verliezen ze maar. Ze zijn klaar om te lijden en erbij neer te vallen, kondigde Andy op de rustdag theatraal aan. Twee weken hield hij zich afzijdig. Zondag begon zijn Tour pas echt. Hij doet sindsdien wat hij heeft beloofd: zorgeloos ten strijde trekken.

Show maken, dat wil de familie. Het zijn sterke persoonlijkheden met een frisse uitstraling. De jongste met een onschuldig engelengezicht, de oudste met een ondeugende blik in de ogen. Ze willen emoties tonen. Hun voetstappen achterlaten in de geschiedenis van de grote wielerronde.

Nog steeds heeft iedereen het over Luik-Bastenaken-Luik van 2008, waar de twee broertjes samen de finale kleurden, vertelt de oudste Schleck. Daar gaat het om in het wielrennen. Iedereen is vergeten dat ze drie en vier werden. ‘Ik wil dat men het zich herinnert en nog lang zegt: ‘Jaaa, in dat fameuze jaar hebben de twee Schleck-broertjes een serieus vuurtje gestookt in de Tour de France.’

De Luxemburgers dromen hardop. Elke dag weer een nieuw hoofdstuk met de Kameleon, of een heel nieuw boek. Fränk, die vorig jaar in het geel reed, krijgt kippenvel als hij denkt aan de gezamenlijke sprintjes in de straat van hun ouderlijk huis, hoe ze dan wonnen. En hoe ze nu die droom werkelijkheid willen laten worden.

Ze zullen de druk op geletruidrager Alberto Contador opvoeren. Ze willen samen op het podium staan in Parijs. ‘Zou dat niet wat zijn?’, vraagt Fränk, en zijn ogen twinkelden.

Ze wonen in dezelfde straat, gaan samen op vakantie, jagen en vissen in hun vrije tijd. Hun relatie is als een dagelijkse soap, zei Voigt kortgeleden. ‘Fränk doet als de grote broer: o Andy, o Andy, dat moet je zo doen. En dan zegt Andy: o Fränkie, hoe wil je dat ik dat doe? Maar op de fiets is er geen frictie en zijn ze samen zó sterk.’

Toen vader Johnny vorig jaar werd aangehouden door de Franse politie om zijn auto te kunnen doorzoeken, vormden ze samen een front. Ze vonden het om te lachen, maar begrijpen dat hij er nu niet is, in de Tour.

Andy Schleck, de beste jongere, moet woensdag over de Tourwinnaar beslissen. Of hij gunt zichzelf een echte kans, of het wordt de Spanjaard van Astana. In het algemeen klassement staat de jongste Schleck 2.26 achter op Contador. Fränk is achtste, op 3.25. Het is, zeker met het oog op de tijdrit van donderdag, nog lang niet genoeg om in Parijs het podium te halen.

Het collectief moet Contador breken. Dat zou Sietse en Hielke wel zijn gelukt.

Andy en Frank Schleck (AFP) Beeld
Andy en Frank Schleck (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden