De ‘Schaap-achtigen’ moeten van Misa afblijven

In het Tsjechisch, per sms, maakt Michaella Krajicek kenbaar hoe ze de ochtend heeft doorgebracht in New York, waar zware slagregens het tennissen urenlang onmogelijk maakte....

Van onze verslaggever Mark van Driel

‘Ik heb hard gewerkt in de fitnessruimte. Ik heb er genoeg van. Ik kom naar boven’, luidt het bericht dat in het spelersrestaurant vrolijk wordt vertaald en voorgelezen door haar 64-jarige vader Petr Krajicek.

Of is hier coach Petr aan het woord?

Beide rollen zijn niet te scheiden, meent Krajicek. Hij helpt zijn 17-jarige dochter zowel op als buiten de baan bij haar pogingen de wereldtop te bereiken. De voorlopige resultaten liegen er niet om. Michaella heeft drie WTA-toernooien gewonnen en staat op de wereldranglijst momenteel 36ste. Aan prijzengeld heeft ze 300 duizend euro verdiend.

Ondanks de successen van Michaella staat de dubbelrol van haar vader geregeld ter discussie in het tenniscircuit, waar moeizame relaties tussen ambitieuze ouders en hun talentvolle tieners schering en inslag zijn. Ook wordt de kennis van ouders vaak in twijfel getrokken door professionele coaches.

Afgelopen zaterdag bood de Amsterdam coach Glen Schaap Michaella in AD Sportwereld nog publiekelijk zijn diensten aan, op voorwaarde dat ze met haar vader zou breken. ‘Ze heeft snel en coach nodig die haar op bepaalde vlakken keihard aanpakt’, vindt de trainer die heeft gewerkt met toptienspeelsters als Jennifer Capriati en Nadia Petrova.

Voor vader Krajicek is de kritiek niet nieuw. Hij heeft de manier waarop hij vroeger met zijn zoon Richard omging vaak moeten verdedigen en ook zijn betrokkenheid bij de loopbaan van Michaella vergt geregeld uitleg. Critici nemen er geen genoegen mee dat zijn dochter vaak zegt dat ze haar vader het liefst haar hele carrière als coach zou houden.

In het spelersrestaurant legt Krajicek in afwachting van zijn dochter geduldig uit dat hij geen reden ziet zijn taken af te staan aan een coach als Schaap. Hans Felius, de technisch directeur van de tennisbond, valt hem af en toe bij. Zoon Richard houdt zich afzijdig en verlaat de tafel plotseling. Vader Krajicek erkent dat de Wimbledonkampioen soms andere gedachten over de begeleiding van Michaella heeft dan hij.

In de optiek van Krajicek en Felius moeten jonge meiden als Michaella worden beschermd in de commerciële, soms genadeloos harde wereld van het tennis, waar slinkse managers, geile trainers en hitsige spelers en speelsters hun oog laten vallen op jonge talenten.

Vader Krajicek: ‘Misa moet worden beschermd tegen sommige mensen, de Schaap-achtigen, die hun pupillen graag in bed willen krijgen. Het zijn geen afgestudeerde mensen. Je kunt niet met ze praten over boeken, over musea, over opera. Het zijn vaak domme mensen. Ik wil niet dat Misa in deze wereld belandt.’

Felius: ‘Ik kan me voorstellen dat ouders hun dochter willen beschermen. Deze wereld is vergeven van de haaien, zoals dat heet, managers die snel geld willen verdienen aan jonge mensen. Ik denk dat 80 procent van de coaches geen hoog gekwalificeerde mensen zijn, maar gewoon mensen die om het leventje willen meedraaien in het circuit.

‘En als je naar de topvierhonderd kijkt, is een groot percentage vrouwen lesbisch of biseksueel. Ik begrijp wel dat je een 17-jarige niet wekenlang alleen wilt laten.’

Vader Krajicek is er van overtuigd dat zijn rol als beschermer niet kan worden vervuld door een coach, maar ook op sporttechnisch gebied gelooft hij niet dat Michaella tekort komt. Hij en zijn dochter worden bijgestaan door tal van deskundigen, zoals Felius, zijn zoon Richard, diens voormalige coach Rohan Goetzke en tal van Tsjechen, onder wie de voormalige Wimbledon-winnaar Jan Kodes.

Hij betwijfelt of Michaella met een persoonlijke trainer beter af is. Het is bovendien duur. Michiel Schapers, die bij Jong Oranje met zijn dochter heeft gewerkt, vroeg volgens Krajicek een maandsalaris van zesduizend euro.

Nu gaan alle inkomsten naar zijn dochter. Hij is financieel niet van haar afhankelijk. Hij bezit in Tsjechië twee flatgebouwen. Voorlopig, voorspelt Krajicek, wijkt hij niet van de zijde van zijn dochter. Michaëlla wil niets liever.

Als ze na de fitnesstraining aanschuift, is ze vol lof over haar vader. Ze is blij dat ze iemand om zich heen heeft die er voor 100 procent voor haar is. ‘Misschien wordt dat in de toekomst anders, misschien niet’, zegt ze. En lachend: ‘Tot ik zelf een beetje verstand krijg, is dit het beste.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden