De scenario's van Hiddinks afscheid
Volgens Johan Cruijff deed het voetbal van het Nederlands elftal tegen Turkije pijn aan de ogen. Wie durft de meester in deze zaak tegen te spreken? Niemand toch.
Het voetbal tijdens het WK onder Louis van Gaal, de voorganger van de huidige bondscoach Guus Hiddink, deed vaak ook pijn aan de ogen. De verzachtende omstandigheid was dat het elftal tijdens het WK een hecht, winnend team vormde met fantastische erupties, als gedenkwaardige intermezzo's van de monumentale saaiheid.
De vraag is nu: lukt het Hiddink nog om zijn saaie, verliezende elftal tot een winnend, al dan niet saai elftal te formeren. Nee, zegt een groeiende meerderheid critici. Maar niemand weet het zeker, in de wondere wereld van het voetbal. Zelfs Guus Hiddink heeft twijfels. Het was best grappig, toen hij zaterdag zei dat hij het elftal weer aan de praat zal krijgen, dat hij alleen nog niet weet hoe.
Hij klonk als de dokter die zich over de doodzieke patiënt buigt, tegen diens bezorgde familie aan het bed zegt dat het allemaal goed komt, maar vervolgens geen flauw idee heeft welk medicijn te gebruiken voor de genezing. En dat terwijl een beetje haast met dokteren is geboden, want de uitschakeling voor Euro 2016 loert om de donkere hoek van de schaamte.
Er zijn scenario's genoeg na vandaag, als de Spanjaarden voor een oefenpartij op bezoek zijn geweest en de rust ogenschijnlijk voor even terugkeert, in de beslissende fase van het clubvoetbal. Eén scenario: Hiddink neemt ontslag. Dat doet hij vermoedelijk niet. Althans, dat heeft hij bezworen. Optie B: De KNVB ontslaat Hiddink. Ook dat is onwaarschijnlijk. Het kost de bond veel geld. Bovendien dreigt Hiddink dan assistent Danny Blind mee te nemen in zijn val.
Blind is de veronderstelde opvolger van Hiddink in 2016. Hij krijgt nog meer dan onder Van Gaal verantwoordelijkheid toegeschoven. Hij is meer dan voor een deeltje aanspreekbaar op het resultaat, hoewel Blind zal zeggen dat Hiddink de baas is en stelling moet nemen. Enfin, gunstig zal een ontslag van Hiddink niet meteen uitpakken voor Blind.
De situatie is precair, ook omdat bepaalde media op oorlogspad zijn en de strijdbijl pas wensen te begraven als de opperindiaan van het Nederlandse voetbal is gescalpeerd. Optie B ligt ook ingewikkeld omdat de KNVB daarmee zijn falen uitvergroot. Hiddink was voor directeur Van Oostveen en zijn medebestuurders de gedroomde kandidaat, hoewel anderen warmliepen.
Scenario 3 is dat Hiddink een stapje terugdoet, en als een soort adviseur verder gaat. Dat is zonder meer gezichtsverlies voor hem, in zijn vermoedelijk laatste baan als coach. Zo wil hij zijn loopbaan niet afsluiten. Bovendien zal de klus ook in dit geval niet veel makkelijker worden voor Blind.
Scenario 4 is om Hiddink gewoon te laten zitten en te volgen hoe het afloopt, met het risico van een totaal demasqué, dat dan weer het voordeel heeft dat de daarop volgende discussie over het niveau van het Nederlandse voetbal louterend kan werken.
Bovendien: het spel is slecht, maar de spelers laten Hiddink niet bewust vallen, zo bleek ook tegen de Turken. Supporters van Oranje zijn daarnaast geen mensen die bij de trainer in de tuin staan om met geschreeuw een vertrek af te dwingen. Het zijn brave borsten die al dan niet in het kielzog van een bedrijf wedstrijden bezoeken.
In een wereld van scenario's zijn vaste waarden verdwenen. Zeker is slechts, om weer met Cruijff te spreken, dat het voetbal pijn doet aan de ogen.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter @vkwillemvissers