De route naar Rio verloopt via Rotterdam

De marathon van Rotterdam staat zondag in het teken van de Olympische Spelen. Atleten uit allerlei landen, van Kenia en Ethiopië tot Nederland en Canada, doen een laatste poging om zich te plaatsen voor Rio de Janeiro. Anderen mijden Rotterdam juist in de verwachting dat hun afwezigheid in augustus voordeel zal opleveren.

Mark van Driel
Lopers op de Erasmusbrug tijdens de Marathon van Rotterdam 2015. Beeld anp
Lopers op de Erasmusbrug tijdens de Marathon van Rotterdam 2015.Beeld anp

Zo wagen Abdi Nageeye en Andrea Deelstra, de enige Nederlandse marathonlopers met een olympisch startbewijs, zich niet aan de ruim 42 kilometer rondom de Coolsingel. De Somalische Nederlander verkiest deelname aan de marathon van Boston, volgende week maandag. Deelstra nam vorige week deel aan de halve marathon van Berlijn en loopt pas in Rio de Janeiro weer een volledig wedstrijd.

Met hun keuze brengen beide lopers een aanzienlijk financieel offer. In Rotterdam kunnen de beste Nederlandse atleten al snel een modaal jaarsalaris verdienen.

Boston heeft veel minder over voor een atleet van het kaliber Nageeye: op mondiale schaal stelt zijn persoonlijke record van 2.10.24 weinig voor. In Rio verdient hij waarschijnlijk helemaal niets, terwijl zijn olympische deelname het hem onmogelijk maakt om in het najaar weer mee te doen aan een goedbetaalde wedstrijd.

Deelstra laat zelfs tweemaal fors startgeld schieten om in optimale vorm in Rio mee te doen: zowel in het voor- als najaar kan de Drentse gymlerares geen marathon lopen. Het is lichamelijk te zwaar om binnen enkele maanden op topniveau twee marathons te lopen.

'Geld is niet belangrijkste factor bij dit soort atleten', meent atletenmanager Valentijn Trouw van Global Sports Communication, het bedrijf dat Nageeye begeleidt en het startveld van de marathon van Amsterdam samenstelt. 'Het geld volgt op de prestaties, niet andersom.'

Nageeye koos om sportieve redenen voor Boston. Na Enschede, Rotterdam en Amsterdam, strak geregisseerde marathons met gangmakers, wilde hij ervaring opdoen in een ongeregisseerde wedstrijd zonder 'hazen'. Ook bij de olympische marathon ontbreken gangmakers immers. Het in een tactische wedstrijd, zoals in Boston.

Trouw: 'Abdi zoekt een andere prikkel. Hij wil zichzelf scherp houden en een andere ervaring opdoen dan het lopen met hazen. Hij wil zich bekwamen in strijd, ook al had hij in Rotterdam meer kunnen verdienen. Misschien dat het indirect wel wat oplevert. Meedoen aan de olympische marathon kan allerlei uitnodigingen opleveren, voor tv-spelletjes bijvoorbeeld.'

Abdi Nageeye finisht tijdens het NK marathon 2015. Beeld anp
Abdi Nageeye finisht tijdens het NK marathon 2015.Beeld anp

Deelstra verkoos Berlijn vorig najaar boven Amsterdam, ondanks een financieel aanbod waardoor ze zich volgens Trouw gevleid voelde. Sportieve afwegingen gaven de doorslag. In Berlijn is het parcours snel en het weer vrijwel altijd gunstig. Met 2.26.46 dook ze ruim een minuut onder de limiet van 2.28. 'Bij dit soort sporters speelt het gevoel een belangrijke rol.'

Niet alleen Nederlanders maken dergelijke sportieve keuzen. In Rotterdam doet zondag Tsegaye Kebede mee, een Ethiopiër die eerder de hoger aangeslagen marathons van Londen (2x) en Chicago heeft gewonnen. Hij had volgende week gemakkelijk voor de zevende keer, voor een veel hoger startgeld, in Londen kunnen rennen. Maar hij verkoos Rotterdam uit het verlangen naar een sportieve prikkel.

Om in aanmerking te komen voor olympisch kwalificatie zal Kebede, die in 2008 olympisch brons veroverde in Peking, minimaal 2.05 moeten lopen. De concurrentie in Ethiopië is enorm. Zijn voornaamste tegenstander is zondag zijn landgenoot Ayele Abshero, de deelnemer met het snelste persoonlijke record: 2.04.23. Kebedes beste tijd is 2.04.38. In Rotterdam doen zes Ethiopiërs en tien Kenianen mee.

Behalve Nageeye ontbreken zondag ook de twee Nederlandse toplopers met wie hij afgelopen najaar in Amsterdam streed om olympische kwalificatie. Michel Butter zegde drie weken geleden geblesseerd af. Hij gaat alleen naar Rio de Janeiro als NOC*NSF-topman Maurits Hendriks afwijkt van de selectieregels. Die zijn in Nederland strenger zijn in veel andere Europese landen. Butter liep in Amsterdam 2.11.08: acht seconden boven de olympische limiet. Khalid Choukoud besloot na de teleurstellende ervaring in Amsterdam, waar hij 34 seconden van de limiet strandde, voorlopig geen marathons meer te lopen. Hij richt zich op de 10.000 meter en halve marathon.

Van de Nederlandse deelnemers in Rotterdam koestert alleen Koen Raymaekers (36) voorzichtige hoop op olympische kwalificatie. Zijn voorbereiding verliep allerminst perfect. De afgelopen jaren vielen zijn tijden tegen, of hij nu in Rotterdam, Londen of Eindhoven liep. Zijn persoonlijk record dateert van vier jaar geleden, toen hij in Rotterdam 2.10.35 klokte. Zondag zou dat olympische kwalificatie opleveren, in 2011 niet. Toen was de limiet nog scherper dan nu: 2.10.

Koen Raymaekers in actie tijdens de 41ste editie van de City-Pier-Cityloop. Beeld anp
Koen Raymaekers in actie tijdens de 41ste editie van de City-Pier-Cityloop.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden