De riante positie van overgangsklasser Pirates

COMPETITIE: hoofdklasse: HCAW 0-0-1-0-2-0-0-0-1=4 Sparta/F 2-0-0-0-0-4-0-0-0=6 Werpers: HCAW: De Lange (5 1/3 inn. + 3 man) 4-4-7-2, Hartung (3 2/3) 6-1-3-0....

Van onze honkbalmedewerker

Peter Bruin

AMSTERDAM

Biedt Pirates een ander onderkomen, dan kan ik woningen laten bouwen op het huidige honkbalveld. Het voorstel van wethouder Stadig is simpel van structuur maar getuigt van een schrandere visie. Als straks overeenstemming wordt bereikt over een afkoopsom van de opstallen en nog wat zaken vertrekt Pirates in 1999 naar een nieuw aan te leggen honk- en softbalcomplex in het stadsdeel Osdorp in Amsterdam.

Ook Stadig kan dan tevreden zijn. Woningbouw realiseren op een uitmuntende bouwlocatie met een hoogwaardige infrastructuur zal het politiek aanzien van de wethouder van Ruimtelijke Ordening zeker verhogen.

De opvatting van Stadig kan ook Pirates flink voordeel opleveren. De club heeft alle troeven in handen. Als voor woningbouw op het Pirates-complex wordt gekozen moet de gemeente flink in de buidel tasten. Zo is de waarde van het clubhuis vastgesteld op 1,4 miljoen gulden.

Voor Pirates worden de onderhandelingen gevoerd door ex-voorzitter Lex van Zaane. 'Ik wil er uithalen wat er in zit.' Twee weken geleden trad Van Zaane tijdens de ledenvergadering plotseling af als voorzitter. 'Ik houd me nu uitsluitend bezig met de nieuwe accommodatie en het voorbereiden van een hoofdklassewaardig team.'

Het is niet de enige reden waarom Van Zaane zijn functie heeft neergelegd. Hij is teleurgesteld in sommige leden die herhaaldelijk afspraken niet zijn nagekomen. 'Ik heb een paar keer mijn kop gestoten als niet gebeurde wat moest gebeuren. Maar gelukkig is er bij Pirates ook een grote groep die veel voor de club doet.'

Een opvolger voor Van Zaane is nog niet gevonden. Al zegt 'mister Pirates', Loek Loevendie, dat hij desnoods wel voorzitter wil worden als er geen kandidaat wordt gevonden. Voor Pirates is het van groot belang dat een topaccommodatie wordt gerealiseerd. Het Topsport Beleidsplan pleit er ook voor.

Pirates heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. Na landstitels in 1987 en 1990 degradeerde de club in 1994 naar de overgangsklasse. Er was geen geld meer om een representatief hoofdklasseteam te formeren. De schuldenlast, ontstaan door forse betalingen aan topspelers, was opgelopen tot 360 duizend gulden. Een reddingsactie van Van Zaane leidde ertoe dat Pirates bleef voortbestaan en de schuld werd gesaneerd.

Nu telt Pirates ongeveer vierhonderd leden. De club geniet vooral bekendheid vanwege de befaamde jeugdopleiding. Scouts van Amerikaanse Major League-organisaties Expos, Dodgers en Braves hebben zich gemeld voor Tim van Pareren, Vince Rooi en Patrick Verbij.

Dit seizoen heeft de jeugdige Pirates-ploeg een mooie kans te promoveren omdat de hoofdklasse met twee teams wordt uitgebreid. In de overgangsklasse zijn PSV en Pirates de beste, dus ligt het voor de hand dat beide clubs de stap naar het hoogste niveau zullen maken.

Op weg naar promotie werd dit weekeinde Xanthos, het vroegere OVVO, met 9-2 en 7-3 verslagen. Bovendien zullen de promotiekansen van Pirates toenemen als Rikkert Faneyte over vier weken weer inzetbaar is, precies voor de belangrijke duels tegen PSV. Na een profavontuur in Amerika brak Faneyte in de eerste thuiswedstrijd van Pirates een been.

Nog maar twee jaar geleden leek de kans aanwezig dat het Pirates-onderkomen aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West voor 1,3 miljoen tot een topaccommodatie zou worden verbouwd. Het stadsdeel Bos en Lommer stelde 3,5 ton beschikbaar en de rest zou worden gefinancierd door NOCNSF en het sportaccommodatiefonds, ontworpen door de toenmalige wethouder De Grave.

Het renovatieplan leek kans van slagen te hebben tot wethouder Stadig liet weten dat het Pirates-terrein een interessante lokatie zou zijn om woningbouw te realiseren. Het was zonde daarin nu geld te investeren.

Stadig kreeg gelijk. Er was echter eerst een studie van negen maanden nodig om aan te geven dat de plaats ideaal was voor woningbouw vanwege de nabijheid van sneltram, bus, spoorlijn en autoweg A10.

Van Zaane liet weten mee te willen werken aan een verhuizing, mits de topaccommodatie op een andere, aanvaardbare plek kon worden gerealiseerd. Nadat De Spartaan was opgegaan in Almere '90, kwam een honkbalveld vrij in sportpark Ookmeer. Iets minder gemakkelijk bereikbaar dan het veld aan de Jan van Galenstraat, maar toch een aanvaardbare plek.

Van Zaane zorgde voor een ontwerp van het complex met een honkbalveld en vier softbalvelden. Hij gaat er van uit dat een terrein van de voetbalclub DWG gaat verdwijnen. Het honkbalveld wordt dan 120 meter lang en er komen een kunstlichtinstallatie, kantine, trainingshal, nieuwe kleedkamers, betonnen tribunes met kuipstoeltjes en diverse terrassen. De uitvoering van dit ambitieuze plan wordt op 3,5 miljoen begroot.

De speurtocht naar een hoofdsponsor heeft bij Pirates niet tot resultaat geleid. Er wordt niet moeilijk over gedaan. Omdat toch wordt ingezien dat er geld moet komen is de Club van Duizend opgericht. De leden van die Club kunnen duizend gulden of meer aan Pirates doneren. De sponsorcommissie heeft nog maar twaalf leden gestrikt. Niet veel natuurlijk, maar wie zeurt daar nog over als het idee van wethouder Stadig om het honkbalveld te bebouwen met een aantrekkelijke afkoopsom wordt vergoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden