De reactie van Oranje was ontluisterend, maar ook begrijpelijk

Oud-scheidsrechter Frans Derks, forever young en, nog leuker, aartsprovocateur, stond zich donderdag nog steeds behoorlijk op te winden over Nederland - Andorra....

Paul Onkenhout

Derks was uitgenodigd om de finale te leiden van het (media-)toernooiom de Grote Oren Cup, bij Excelsior in Rotterdam. Dat leek een verstandigedaad van de organisatoren, want als journalisten een voetbalveld betredenslaan gewoonlijk alle stoppen door. Een lichte aanraking is al voldoendevoor een spervuur van scheldwoorden en niet één beslissing van descheidsrechter wordt zonder morren geaccepteerd.

Dit alles staat in schril contrast met de voetbalkwaliteiten van dejournalisten. Ik heb de collega's er altijd van verdacht dat ze, omdat zein kringen van topvoetballers verkeren en veel wedstrijden zien, denken datze om die reden zelf ook een behoorlijk balletje kunnen trappen - eentragisch misverstand.

Maar deze keer viel het allemaal reuze mee. De scheidsrechters haddengeen enkele moeite de orde te handhaven, verkeerde beslissingen werdenstoïcijns geïncasseerd en de enkeling die een harde overtreding maakte,werd niet meteen, zoals gebruikelijk, achtervolgd door een woedende meute,maar kreeg op kalme toon te horen dat dit toch echt niet de bedoeling was.

Nee, dan Nederland - Andorra.

Onze commentator was Leo Oldenburger, een sympathieke en enthousiastecollega die soms wat onverstaanbaar praat, maar dat wordt door zijnwerkgever SBS 6 kennelijk niet als een groot bezwaar gezien.

Woensdag was Oldenburger in grote vorm, hoewel ik me dat pas een daglater realiseerde. Hij deed er alles aan om de arme Andorrezen, 'postbodes,postzegelhandelaren, bakkers en wat dies meer zij', aldus deze krant in eeninformatieve volzin, af te schilderen als een bende onbetrouwbare enonsportieve sadisten.

Dat lukte goed. Al in de eerste helft zullen de kijkers de indruk hebbengekregen dat de duivel zelve naar Eindhoven was gekomen. Na rust maakteOldenburger het karwei professioneel af.

Na een overtreding: 'Van der Vaart moet toch ook denken: wat is ditvoor volk?'

Na de zoveelste provocatie: 'Wat een vervelende mensen.'

Kort en bondig: 'Schopploeg.'

Voor een charge van Cocu die, nadat Van der Vaart door een wonder aaneen gebroken been was ontsnapt, een Andorrees probeerde neer te beuken,toonde de commentator van de volkszender alle begrip. 'Andorra komt hierom de boel te verzieken.'

De SBS-ploeg zat op één lijn. Oldenburger kreeg bijval uit de studio,waar presentator Edward van Cuilenborg, een brave man die niet snel uitzijn evenwicht is te brengen, zich niet meer kon beheersen: 'Wat eenontzettend irritante gasten.' De snaar van het volk beroeren, dat kun jeaan SBS wel overlaten.

Op de bank thuis ging het ongeveer zo.

Aanvankelijk gaf ik de Andorrezen groot gelijk. Ik zou me, ter vermaakvan 30 duizend bloeddorstige Oranje-fans, ook niet willoos naar deslachtbank laten leiden. Als je zelf niets kunt en weet dat je toch wel zalverliezen, blijft er nog maar één mogelijkheid over, en dat is dewedstrijd verzieken voor de tegenstander. Het ging Andorra bijzonder goedaf.

En dan is het natuurlijk de vraag hoe de superieure tegenstanderreageert. Van de scheidsrechter valt in zo'n geval niet veel te verwachten.Voor wedstrijden in deze categorie worden per definitie koekenbakkersaangesteld.

De reactie van Oranje was behoorlijk ontluisterend, maar over hetkinderachtige vedettengedrag en de verongelijkte blikken van de Nederlandseinternationals hoorde je Oldenburger niet.

Collega Vissers gaf de heren er in de krant wel stevig van langs en ikgaf hem groot gelijk, totdat ik de kwestie donderdag bij Excelsior tussentwee wedstrijden door nog eens rustig overdacht, nadat een speler van deploeg van NRC Handelsblad bij de aftrap sarrend iets had gezegd over mijnleeftijd.

Drie seconden later zakte hij ineen, krimpend van de pijn omdat ikhandig mijn noppen in zijn voet had gedrukt in een duel om de bal. Niemandhad iets in de gaten, ook de scheidsrechter niet. Gelukkig krabbelde dePCM-collega snel weer overeind.

Spijt had ik er niet van. Soms gaan de dingen zoals ze gaan, op hetallerlaagste en op het allerhoogste niveau. Het mag niet en het hoort niet,het gedrag van bijvoorbeeld Van Nistelrooij en Cocu, en we moeten hetveroordelen - al was het alleen maar omdat een voetbalploeg anders zijneigen vijand wordt en onze kinderen zullen denken dat het de gewoonste zaak van de wereld is als je je laat provoceren door een vuige bende slopers.

Maar begrijpelijk is het wel. Je hoeft niet alles te pikken.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden