De pure show van sprinters Bos en Hoogland

In de marge van de Zesdaagse van Rotterdam reden de sprinters Bos en Hoogland een revancherace. Pure show.

Iwan Tol
De tweede sprint van de avond. Theo Bos (links) verslaat Jeffrey Hoogland. Beeld Klaas Jan van der Weij
De tweede sprint van de avond. Theo Bos (links) verslaat Jeffrey Hoogland.Beeld Klaas Jan van der Weij

Speaker Kees Maas spreekt normaal gesproken al in uitroeptekens; op de eerste avond van de Zesdaagse in Rotterdam doet hij er nog een schepje bovenop. Er staat dan ook nogal wat te gebeuren. Théo Bos ('Thééooo Bos, dames en heren, de Hinde uit Hierden!') gaat tegen Jeffrey Hoogland ('Jeffrííeee Hoogland, mensen, het fenomeen uit Nijverdal') sprinten'. Spektakel!

Beide renners zitten om iets voor zeven uur nog gebroederlijk naast elkaar op het middenterrein.

Er staat prestige op het spel. Hoogland, 22 jaar, krachtmens, is de nieuwe koning van de baan. Hij werd onlangs drievoudig Europees kampioen in Zwitserland. Bos, 32 jaar, stylist, is de oude koning van de baan. Hij is vijfvoudig ex-wereldkampioen.

Na zijn mislukte Spelen van 2008 koos de inwoner van Monaco voor de weg. Zijn doel was om een etappe in een grote ronde te winnen, maar zover kwam het nooit. Er ontbreekt nog olympisch goud in zijn prijzenkast, daarom keerde hij onlangs terug op de baan. Op het onderdeel teamsprint dicht hij zich de meeste kansen toe.

(Tekst gaat verder onder foto).

Voormalig wereldkampioen sprint Theo Bos (r) neemt het op de openingsavond van de zesdaagse van Rotterdam op tegen Europees kampioen Jeffrey Hoogland. Beeld anp
Voormalig wereldkampioen sprint Theo Bos (r) neemt het op de openingsavond van de zesdaagse van Rotterdam op tegen Europees kampioen Jeffrey Hoogland.Beeld anp

Alleen, en daar zit 'm de kneep, die ploeg is eigenlijk al bezet met Hoogland, Nils van 't Hoenderdaal en Hugo Haak. Zij werden dit jaar Europees kampioen en dachten al zeker te zijn van olympische deelname voor de teamsprint. Met andere woorden: wat komt die indringer van een Theo Bos een half jaar voor de Spelen eigenlijk doen?

'Goeie vraag', zegt Hoogland, terwijl hij zich omkleedt voor de wedstrijd. 'Wij hebben al het kwalificatiewerk gedaan en dan komt Theo om de hoek kijken. Dat is een beetje vreemd. Maar het is topsport, gaan we dus niet kinderachtig over doen. Het sterkste team gaat.' Overigens hoeft Hoogland zich geen zorgen te maken. Hij is in de teamsprint de tweede renner. Haak is de afmaker. Op die plek aast Bos.

Het gaat er in het duel tussen Bos en Hoogland om wie als eerste twee wedstrijden op zijn naam schrijft. Op het scorebord verschijnen de gezichten van de twee renners, Mission Impossible wordt ingestart. Hoogland gaat op kop. Bos probeert langzij te komen, maar Hoogland geeft geen ruimte weg: 1-0 voor Hoogland.

Op het afgelopen NK werd Hoogland op de sprint en tijdrit nog verslagen door Bos. 'Ik heb me vergist in die wedstrijd', geeft Hoogland toe. 'We waren druk in training, het NK had geen prioriteit. Ik had me totaal niet gerealiseerd dat heel Nederland over onze schouders meekeek. Daar baal ik van.'

Toen hij kort na het NK een telefoontje kreeg van de Zesdaagse-organisatie of hij iets voelde voor een revanchewedstrijd, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. Natuurlijk wilde hij; zijn geschonden blazoen moest worden opgepoetst. In ronde 2 is Bos de sterkste, want ja, wat is er nu mooier dan een derde, beslissende manche? Zesdaagse is ook een beetje show.

Voor het baanwielrennen is de komst van Bos een zegen. Na zijn vertrek naar de weg leed de sport een kwijnend bestaan. Pas toen Hoogland onlangs drie gouden medailles behaalde, nota bene op de fiets die ooit voor Theo Bos was ontwikkeld, kwam het baanwielrennen weer in de spotlights. De man uit Nijverdal werd het nieuwe gezicht.

(Tekst gaat verder onder foto).

Theo Bos (r) en Jeffrey Hoogland. Beeld anp
Theo Bos (r) en Jeffrey Hoogland.Beeld anp

Nu moet hij nog laten zien dat hij daadwerkelijk de beste baanwielrenner van Nederland is. Om kwart over negen pookt speaker Maas het zaakje nog één keer op. Rocky-muziek klinkt uit de luidsprekers. Vooraf heeft Hoogland zichzelf met een buffel ('sterk en explosief') vergeleken, in Bos ziet hij eerder als een tijger ('slimmer en sneller').

In ronde 3 lukt het Hoogland om Bos op kop te krijgen. In de laatste ronde rijdt hij het gat dicht. Een paar meter voor de finish geeft Bos zich gewonnen. 'Dit is zó lekker', zegt Hoogland na afloop, glunderend. 'Ik wist: ik moet nu rammen. Pak 'm, dacht ik.' Die tactiek werkte perfect. De buffel was veel te sterk voor de tijger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden