De plicht om schaakpropaganda te maken

Er zijn wereldkampioenen geweest op wie de schakers hebben gemopperd. De tijdgenoten van Michail Botwinnik klaagden dat hun voorman veel te weinig speelde...

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Veselin Topalov hoeft zich over dat soort aantijgingen geen zorgen te maken. Met gedurfd en agressief spel laat de Bulgaar in het Corustoernooi zien dat het bereiken van het hoogste platform geen invloed heeft op de manier waarop hij zijn leven lang het schaken heeft benaderd. ‘Het is de plicht van een wereldkampioen propaganda voor het spel te maken’, merkte hij onlangs op. In Wijk aan Zee doet hij het ten koste van zijn tegenstanders.

Ongebroken door de zondag opgelopen nederlaag tegen Adams, heeft Topalov inmiddels weer de met Anand gedeelde top van de ranglijst bereikt. Na een simpele executie van Kamsky en een aanzienlijk moeizamer behaalde overwinning op de Fransman Bacrot, toonde hij gisteren geen genade voor Loek van Wely.

In een briljante exhibitie gaf Topalov de Nederlandse kampioen geen enkele kans. Het hoog oplaaiende vuur van de partij was aangestoken door Van Wely zelf. Hij was het die de partij vlijmscherp opzette, op jacht naar een mooie scalp voor zijn verzameling. Helaas was zijn tegenstander in het geheel niet verrast. Alsof hij had geroken wat hem te wachten stond, bleek Topalov Van Wely’s als verrassing bedoelde openingsopzet tot in de puntjes te hebben voorbereid.

Een pionoffer beantwoordde Topalov vlot met een tegenoffer van de kwaliteit. Het leverde hem een prachtstelling op én een enorme voorsprong op de klok. Van doorslaggevende betekenis was dat laatste overigens niet. Topalov doorbrak de vijandelijke linies met zo veel geweld dat Van Wely ook met voldoende bedenktijd de druk niet had kunnen weerstaan.

De strijd om de eindzege lijkt een gevecht te gaan worden tussen Topalov en Anand, al blijven de aanhangers van Vassili Ivantsjoek hopen dat hun favoriet zich in die tweestrijd kan mengen.

Met de Nederlanders blijft het kwakkelen, nu ook Van Wely is afgedaald naar de groep onder de grens van vijftig procent. Bijna was de vlag in top gegaan voor de eerste Nederlandse winstpartij, tot Sergei Tiviakov zich in gewonnen stand toch nog liet bedotten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden