De Parijse banlieues als wieg voor goede voetballers

Frankrijk moet zondag in de laatste kwartfinale van het EK de opmars van IJsland stuiten. Op bezoek bij de eerste club van Frans international Paul Pogba in Roissy-en-Brie.

Paul Pogba in actie tijdens Frankrijk - Ierland (2-1), de achtste finale van het EK. Beeld reuters

Het is een heerlijke, zoete inval van vrolijke jongens alsmede een enkel meisje, op de laatste trainingsdag van het seizoen van US Roissy, de eerste club van Paul Pogba. Heel veel pocket-Pogba's, een enkeling zelfs met een shirt van het idool.

Waar woonde hij dan, de Franse ster van Juventus die deze zomer mogelijk alle transferrecords breekt? 'Daar, ergens achter die bomen', wijst clubvoorzitter Sambou Tati, op de met loof omzoomde tribune van stadion Paul Bessuard aan de Rue Yitzhak Rabin. Daar is overigens niets te zien dan heldere lucht. De flats zijn hier bescheiden van hoogte. Tati was de laatste trainer van Pogba bij Roissy.

Wieg voor goede voetballers

De kinderen doen vandaag lekker partijtje. Ouders vragen inschrijfformulieren voor volgend seizoen, voor andere kinderen. Op de ruiten van de gebouwen hangen biljetten waarin de club speciaal op zoek is naar meisjes.

Natuurlijk: sinds IJsland de verhoudingen op het EK danig verstoort, door als eiland met 330 duizend inwoners genoeg goede voetballers voort te brengen voor minimaal de kwartfinales (tegen Frankrijk dus, zondag), is alles relatief. Maar zeker vóór het EK waren de cijfers van Parijs en de directe omgeving, als wieg voor goede voetballers, indrukwekkend, met zeven spelers in de EK-selectie.

In het halletje bij US Roissy hangt er een artikel over: Pogba dus, Martial, Evra, Matuidi, Sissoko, Coman en Kanté. Ook de voetballer van het jaar in Engeland, de Algerijn Riyad Mahrez, komt uit de buurt. Hij is opgegroeid in Sarcelles. Het stadion voor het duel met IJsland ligt ook al bij Parijs, in Saint-Denis.

Plaats om te voetballen

De Fransmannen Bastien Drut en Richard Duhautois berekenden in hun boek Sciences Sociales Football Club dat bijna 30 procent van de spelers in de hoogste Franse divisie afkomstig is uit de omgeving van Parijs, vooral uit de zogenoemde banlieues, de voorsteden. Toen de Britse verslaggever Simon Kuper eens aan Pogba vroeg hoe dat kon, antwoordde die simpel: 'Omdat er alleen voetbal is in de banlieues.' Het is soms zelfs lastig talenten te ontdekken, omdat ze slechts op straat voetballen en niet bij een club.

Parijs zelf, zoals velen dat kennen van de Eiffeltoren en het Louvre, is geen echte voetbalstad en was dat zeker niet vóór de opkomst van Paris SG. Geen ruimte, geen interesse. In de buitenwijken is plaats om te voetballen. Maar denk niet meteen aan grauwe banlieues waar de politie niet meer durft te komen, zoals het cliché luidt.

Roissy-en-Brie is een vriendelijke gemeente, met bijna 20 duizend inwoners. Ruim opgezet, veel groen, goede voorzieningen. Bij US Roissy trainen de kinderen op gras en gravel. Bijna allen komen op het fietsje of met de autoped. Slechts een minderheid is met de ouders mee. Ze zijn bijna allemaal donker, zoals de nationale ploeg van Frankrijk in meerderheid donker is.

Afspiegeling van de bevolkingsopbouw

'Dit is niet zo omdat blanke kinderen niet willen voetballen', aldus Tati. 'Dat is de afspiegeling van de bevolkingsopbouw in Roissy. Als ze uit school komen, gaan ze voetballen op de veldjes bij hun huizen.'

Hijzelf is geboren in Congo-Brazzaville en verhuisde met zijn ouders naar Frankrijk toen hij 5 was. Hij weet nog hoe Pogba was: 'Hij was expressief in zijn spel en hij wilde altijd winnen. Toen hij een jaar of 8, 9 was, kon je al zien dat hij heel veel talent had. Op zijn 13de is hij vertrokken naar een clubje verderop, naar Torcy.'

Trouwens: of de verslaggever nog een club weet in Nederland voor een jongen van 22 met talent. Waarom dan? Nou, legt Tati uit, hij heeft in Frankrijk niet in een van de opleidingscentra van de bond gezeten. Dan is het moeilijk. Zoals meer zaken ingewikkeld zijn. 'Mijn indruk is dat spelers die echt uit het buitenland komen, rechtstreeks uit Afrikaanse landen, mentaal beter zijn dan onze eigen jongens, zeker als ze jongvolwassen zijn. Hier zie je toch dat ze het moeilijk hebben als ze opeens veel geld verdienen.'

Sambou Tati is voorzitter van US Roissy, de eerste club van Paul Pogba.

Minder aanwijzingen

Dat is nog geen thema voor al die vrolijke kinderen. De meesten voetballen op gravel, met een lichte bal die alle kanten opspringt. Kinderen van 6 jaar spelen vier tegen vier, die van 10 jaar acht tegen acht, inclusief doelman.

Zo gaat Nederland het ook doen, in de nieuwe plannen. Hoe kleiner ze zijn, hoe minder aanwijzingen de trainers geven. Ze kijken en stimuleren. Eentje is een donkere meid met een rugzakje. 'Ze hebben bijna allemaal een diploma', aldus Tati.

Over Pogba gesproken: Tati verwacht dat Frankrijk wint van IJsland. Wat hij ervan vond, dat Pogba en Griezmann in de tweede wedstrijd, tegen Albanië, reserve waren?

'Ach, Paul was best goed in de openingswedstrijd. Alleen, hij en Griezmann waren in alle voorbeschouwingen de sterren, van wie iedereen verwacht dat ze altijd het verschil maken. Zo werkt dat niet in voetbal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden