De Osthalle in Aken lijkt op een bedevaartsplaats

De wedstrijden in Aken zijn van oudsher aantrekkelijk voor Nederlandse zwemmers. In de Osthalle traden maar liefst 135 vertegenwoordigers uit de lage landen aan....

Wie na de series nog zijn zondagse plicht wenst te doen, kan dichtbij terecht. Direct naast de Aachener Osthalle ligt de Sankt Joseph. De rode kerk laat zijn schaduw vallen door de grote ramen van het pal ernaast gelegen zwembad. De wedstrijdleiding draait bij de start van de finalenummers nog even het licht uit om een spotlight extra kracht te geven.

Het bad van de Osthalle is 25 meter lang, een zogenaamde kortebaan. Achterin het krap bemeten gebouw ligt een flinke tobbe, van tien bij acht, waarin de helden van de dag uitzwemmen en het melkzuur uit de spieren schudden. De kantine is slechts een paar meter groot. De keuken kent gelukkig geen frituur, zodat de uit Nederland bekende stank van chloor en bakvet ontbreekt.

Het Internationales Schwimm Festival (ISF) van Aken beleefde dit weekeinde zijn 36ste aflevering en wie argeloos binnenstapt, begrijpt niet dat Nederlandse zwemmers hun seizoen zo inrichten dat zij er in Aken bij kunnen zijn. Het is er warm, de toeschouwers worden op een kleine tribune tegen de wand aan geplakt.

Voor de Nederlanders is het ISF echter een zekerheidje. Er waren er dit weekeinde liefst 135 naar de grensstad gekomen. Op Pieter van den Hoogenband na hadden de besten van het land het reisje naar Aken gemaakt. Zaterdagavond bestellen enkele zwemmers een grote pils aan de bar. Zou dat de aantrekkingskracht van het Duitse evenement zijn?

De jaarlijks groeiende belangstelling voor Aken heeft vooral te maken met het moment in het seizoen. De kortebaners van Nederland vinden eind oktober een aantrekkelijke datum om zich te kwalificeren voor de Europese titelstrijd (25 meter) van december dit jaar in Triëst. ‘Aken ligt ideaal in onze planning’, zegt coach Dick Bergsma.

De onbetwiste plaats van Aken in de planning bleek de voorbije weken een opvallend obstakel voor het houden van een centraal trainingskamp in Vittèl. Het door de nationale zwembond (KNZB) besproken Franse oord werd door alle topploegen gemeden.

‘Had hij maar beter met ons moeten overleggen. Ons schema was bekend’, zo kritiseert coach Bergsma topsportcoördinator André Cats, die de twee weken in Frankrijk vastlegde en verordonneerde dat ‘men’ slechts mee mocht als het trainingskamp tot het einde werd volvoerd. Enkele dagen eerder vertrekken om toch in Aken aan de start te verschijnen was niet toegestaan.

Bergsma trok zijn ploeg terug. ‘Anders waren we misschien wel gegaan.’ Het is de voorliefde voor Aken die in dat besluit meespeelde, maar het ging ook om een provocatie ten opzichte van een bond (KNZB) die nog altijd de spil wil spelen in een sport die door professioneel opererende teams is overgenomen.

In Aken is het 29 graden warm en denkt niemand meer aan de gemiste kansen van Vittèl. Ach joh, spreken enkele ingewijden, de KNZB had die Franse baduren nu eenmaal geboekt (een eerder trainingskamp werd geschrapt) en probeerde die uit te venten.

In Aken blijkt de overvloed van Nederlanders wel erg groot geworden. De finales op de 100 vrij zijn dit jaar voor vijfzesde door Nederlanders bezet. Dat de Duitser Jens Thiele er op dat nummer met de eerste prijs vandoor gaat, is een smetje.

In het streven naar meer plaatsen voor de EK kortebaan in Italië treedt één nieuwelinge toe tot de nu uit zestien koppen tellende ploeg (negen mannen en zeven vrouwen). Het is Femke Heemskerk van De Zijl LGB uit Leiden die een doorbraak beleeft. Op de 200 vrij gaat ze door de grens van twee minuten: 1.58,70.

De voorbije zomer was ze nog het lachertje van de 4x200 ploeg bij de WK langebaan in Canada. Ze ging kapot op de laatste 50 meter. ‘Ik ging zo verschrikkelijk dood. Dat nooit meer’, had ze voor zichzelf bedacht.

Zij voerde haar inspanningen in het bad van Roelofarendsveen op en gisteren was er de revanche. ‘Ik kon versnellen na 100 meter. Op de slotmeters voelde ik me de sterkste vrouw van Nederland. Zo geweldig heb ik me nooit gevoeld in een bad.’ Het aantal Nederlanders met een bijzondere herinnering aan Aken was opnieuw met minimaal één toegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden