De oorspronkelijke hand van de leider

Waarom gaat de ene bridger wel door naar slem terwijl een ander niet meer dan de manche ambieert? De fatale switch bij het tegenspel wordt soms achteloos gevonden terwijl de leiders van hetzelfde contract op andere tafels niet voor het blok worden gezet....

Het aprèsbridge is royaal gevuld met verklaringen, discussies en vragen over sterk uiteenlopende varianten van biedingen en speelwijzes. Het feit dat een speler niet gemakkelijk een fout erkent doet twistgesprekken tot in de kleine uurtjes voortduren. Uitgepraat raken bridgers na een wedstrijd nooit, een situatie die horecabazen uitermate goed bevalt.

Net als bij andere sporten vormt de techniek bij bridge de basis. Sinds 1970 heeft de analyse van de grondbeginselen een grote vlucht genomen. Voor die tijd handhaafde een speler zich al op topniveau als hij met enig gevoel het juiste bod deed of de goede kaart op tafel legde. Niemand kon de gedachte onderdrukken dat het toeval en vrouwe fortuna een niet te onderschatten rol speelden.

De biedtheorie blijft in ontwikkeling. Af- en tegenspel (het signaleren) worden tot in details bestudeerd. Tactiek is een veelbesproken item.

Een briljant initiatief in 1974 van wijlen Herman Filarski, de eerste Nederlandse fulltime bridgejournalist, was een prijsvraag waarin jaarlijks een tiental experts werd gevraagd een bridgetip te formuleren. Drieëntwintig jaar - de competitie stopte in 1996 na het afhaken van de sponsor - lang verschenen de inzendingen in het bulletin van de internationale bridgepers en brachten bridgejournalisten hun stem uit. In de tussentijd kreeg Filarski een tweede idee: de Bols Brilliancy Prize waarin het opvallendste spel van het jaar werd bekroond.

Zowel spelers als journalisten konden in deze Bols-tipcompetitie een aardige beloning opstrijken. Belangrijk was de prijsvraag vooral omdat in de loop der jaren honderden nieuwe ideeën werden gepubliceerd. Er wordt naarstig naar een nieuwe sponsor gezocht die de tipcompetitie nieuw leven inblaast.

Op 1 juli 1997 verscheen bij Chess & Bridge LTD een boek waarin alle tips zijn gebundeld. The Complete Book of Bols Bridgetips is een leerzame verzameling van honderd interessante, bruikbare, opmerkelijke en fantasievolle aanwijzingen over bieden en spelen. De drie tips in deze rubriek hebben betrekking op het tegenspel, een nog lang niet volledig uitgeplozen terrein van de theorie.

In diagram 1 de uiterst gecompliceerde maar boeiende tip van Matthew Granovetter (VS) uit 1988 waarin hij de tegenspeler op het hart drukt 'de oorspronkelijke verdeling van de leider uit te tekenen'.

(...)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden