De oorsprong

In Rotterdam was de organisatie van het tennistoernooi in de jaren tachtig wel wat gewend, maar een bommelding hadden ze daar ook nooit meegemaakt....

In die jaren is er altijd wel wat aan de hand in Ahoy'. Illegale startgelden, spelers die niet komen opdagen, vedetten die hun premies opstrijken en er vervolgens met de pet naar gooien. In 1982 belandt Guillermo Vilas, de Dichter van de Pampas, in een politiecel, omdat hij zich 's nachts op straat niet kan legitimeren.

Maar zo zout als in 1984 hadden ze het bij het ABN-toernooi nooit gegeten. Een heuse bommelding.

Het is de derde zondag van maart, finaledag met in de hoofdrollen Jimmy Connors en Ivan Lendl. Het theater is afgeladen vol. Ministers, parlementariërs, burgemeesters, commissarissen van de koningin, havenbaronnen, ook nog wat plukjes lager volk, en een zekere Ruud Hoek, een man met een missie. De ABN wil van het rellentoernooi af, en daar moet Hoek op een sjieke manier voor zorgdragen.

Even voor enen rinkelt de telefoon in de burelen van Ahoy'. Een Engelssprekend manspersoon meldt dat er een bom is geplaatst rond de tennisbaan en dat die bom om exact 14.00 uur tot ontploffing zal worden gebracht.

Enkele minuten later weer een Engelssprekend manspersoon aan de lijn. Hij zegt te spreken namens de Anti-Kapitalistische Beweging en bevestigt de de bommelding. De boodschap klinkt dreigend en serieus. De politie kent dat clubje niet, maar neemt geen risico. De tent moet worden ontruimd, en wel meteen.

De finalisten zijn net warmgedraaid. Lendl althans. De Tsjech heeft in de smiezen dat Connors wat snotterig is en laat hem alle hoeken van de baan zien. Binnen de kortste keren leidt Lendl met 6-1, 1-0.

Binnen zeven minuten is Ahoy' leeg. Een legertje van twintig dienders kan op zoek naar de bom. Hoek ziet tot zijn verbazing dat alle bloempotten worden omgekeerd. Er wordt niets gevonden. Na driekwartier mag het publiek weer naar binnen. Hoek drukt toernooidirecteur Buitendijk op het hart de spelers te bewegen hun werk direct te hervatten.

Maar die zitten al in hun hotel, het Hilton vanzelfsprekend. Vanuit dit bastion meldt Lendl dat zijn concentratie te zeer is verstoord on nog een balletje te kunnen slaan. Connors heeft wat minder last van bibberitis. De Kansas Kid wil de finale best uitspelen als hij hoort dat op Zestienhoven een privévliegtuigje gereed staat om zijn vrouw en hem naar Londen te vliegen, zodat hij daar zijn Concorde naar New York kan halen.

Hoek heeft de pest in. Hij vreest dat de bommelding, met alle narigheid vandien, niet goed zal vallen bij zijn bankbazen. Op zijn eerste werkdag na het toernooi loopt hij 'met het bloed in de schoenen' het werkvertrek van ABN-opperbaas Batenburg binnen. Na een uur meldt Hoek dat de bank het toernooi tot in lengte van jaren wil blijven subsidiëren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden