De onzichtbare band tussen de roeiclubs en hun toppers

WK roeien..

AMSTERDAM Slaande ruzie hebben ze nog niet gehad, maar hem zonder slag of stoot aan de concurrent afstaan doen ze ook niet. Want het maakt wel degelijk uit of Marshall Godschalk lid van Nereus is of van Proteus-Eretes.

Niet voor de roeier uit de lichte acht zelf, hem zal het een zorg zijn. Maar bij de Amsterdamse roeivereniging willen ze hun overmacht in het nationale roeien zo groot mogelijk uitgedrukt zien en hebben ze zich Godschalk toegeëigend. En in Delft zorgt de geboren Antilliaan ervoor dat de vereniging een plaatsje opschuift in de hiërarchie. Het komt dan nog steeds na Nereus, maar wel vóór Skoll.

‘We streven er allemaal naar de beste van Nederland te zijn en iedereen wil weten waar hij staat’, legt Wouter Buschgens, voorzitter van Proteus uit. ‘Wij hebben Godschalk drie jaar opgevangen en hij heeft ons zelf opgegeven als zijn club.’

De concurrentiestrijd tussen vooral de studentenverenigingen is hard. Dus ja, het maakt uit hoeveel roeiers je aan de nationale selecties levert. In het roeien is de band tussen de clubs en hun topleden voor de buitenwereld onzichtbaar, maar ze blijkt wel degelijk te bestaan.

Vaak zien de clubs in Groningen, Maastricht, Nijmegen of Rotterdam hun protegés een heel jaar niet. Toproeien is een Amsterdamse aangelegenheid. De Bosbaan geldt als het nationale trainingscentrum en daarom verzamelen de beste atleten zich met de vier bondscoaches in de hoofdstad.

En toch blijven de ‘internationals’ voor hun clubs het uithangbord. De verenigingen vormen de levensader van het nationale toproeien en de toproeiers zijn de pijlers onder de verenigingen.

Tijdens de introductieweken pocht het Maastrichtse Saurus met Daniël Mensch (Holland 8), is het Nijmeegse Phocas trots op Annemarieke van Rumpt (vrouwenacht) en kijkt Gyas met spanning naar de verrichtingen van de Holland 4 vanwege Jan-Willem Gabriëls. ‘Als je bij ons komt roeien, kun je ook zover komen’, verwijzen ze in Maastricht naar Mensch.

Het is niet altijd waar. Soms is het talent en daarmee het succes de vereniging komen aanwaaien. Vaak zegt het aantal internationals echter ook iets over de structuur en de continuïteit van een vereniging. Nereus is het meest gelauwerd, omdat het hartje Amsterdam als standplaats heeft. Maar ook omdat het in alle geledingen een keur aan topcoaches biedt. Daardoor groeit de kweekvijver waaruit kan worden geput.

Bij Proteus zijn ze ervan overtuigd dat het enorme aanbod aan lichte toproeiers te danken is aan het vruchtbare werk van een sterke coachgroep. Dus proberen ze hun werkwijze door de hele vereniging door te trekken. ‘Kennis en ervaring zijn heel belangrijk’, zegt Buschgens.

Regelmatig zijn het ook de toproeiers zelf die op de clubs de handen uit de mouwen steken. Bij Nereus was Diederik Simon jarenlang de man achter de eerstejaars acht. Marit van Eupen begeleidt de coaches van de eerstejaars vrouwen. Bij Skoll doen Annemiek de Haan en Marlies Smulders hun deel van het werk.

Zo gaat het overal toe. De clubs hoeven vaak maar te bellen en de roeiers komen wel opdraven voor een praatje om de jeugdroeiers over de streep te trekken. ‘Het is belangrijk als je mensen kunt presenteren op je vereniging tegen wie iedereen opkijkt’, zegt Sem Alberga, voorzitter van Skadi.

‘We hebben die jongens tien jaar alles gegeven wat hun hartje begeert en zelfs nu hebben we een boot beschikbaar gesteld aan de lichte acht’, vertelt Buschgens. ‘Dat vergeten ze heus niet.’

Een afvaardiging van het bestuur van bijna alle verenigingen is, op eigen kosten, ook present bij de WK in München die afgelopen weekeinde zijn begonnen. Veel leden zijn zelfs al aan een spaarplan begonnen om volgend jaar de Olympische Spelen te kunnen bijwonen. Van Manen: ‘Wij zijn trots op wat onze leden hebben bereikt en ook nog gaan bereiken. Dat willen we uitdragen’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden