ReportageTiger Woods

De onverwachte wederopstanding van Tiger Woods verbaasde de gehele golfgemeenschap

Tiger Woods is een fenomeen dat blijft verbazen. Een jaar geleden dachten weinigen dat hij nog ooit in wedstrijdverband een golfbal zou wegslaan. De enige mondiale sportmiljardair leek aan lager wal te zijn geraakt, nadat hij met sporen van vijf soorten medicijnen en drugs slapend in zijn auto was gevonden door politiefunctionarissen. De chronische rugblessure leek ongeneeslijk nadat de ene operatie de andere opvolgde.

Peter de Waard
Tiger Woods tijdens laatste ronde van het honderdste PGA Kampioenschap in St. Louis in de Verenigde Staten Beeld AFP
Tiger Woods tijdens laatste ronde van het honderdste PGA Kampioenschap in St. Louis in de Verenigde StatenBeeld AFP

Maar afgelopen weekeinde werd de 42-jarige Woods tweede op de jubileumeditie van de US PGA Championships, de laatste golfmajor van het jaar. Elke slag en elke putt van hem werd door de tienduizenden toeschouwers op de Bellerive Country Club in de Amerikaanse staat Missouri met luid gejuich begroet. ‘Ik heb nog nooit zoveel steun van het publiek gehad’, bekende hij na afloop.

Het enige dat ontbrak aan het sprookjesachtige scenario was het gedroomde slot, want Woods won niet. Hij speelde vanaf de tee zelfs uitermate slecht. Bij de eerste negen holes van de laatste ronde op zondag eindigden al zijn afslagen naast de gemaaide fairway. En ook in het tweede deel bleef hij missers produceren met zijn driver. Maar de volgende slagen met zijn ijzers waren allemaal van ongekende kwaliteit, net zoals zijn putts. Hierdoor eindigde Woods alsnog op 14 slagen onder par. Alleen Brooks Koepka, zijn 28-jarige landgenoot uit West Palm Beach, bleef hem twee slagen voor.

Dat was geen grote verrassing. Koepka heeft nu drie van de laatste zes majors gewonnen, de grand slam van het golf. Hij sloeg de afslagen met zijn driver wel kaarsrecht en soms verder dan 300 meter. En hij bleef een koele kikker toen Woods hem in de laatste holes onder druk zette. Op dat moment maakte Koepka twee birdies en ging voor de zoveelste keer een afslag van Woods - op de 17de hole - mis.

Tiger Woods slaat af bij het honderdste PGA kampioenschap. Beeld AFP
Tiger Woods slaat af bij het honderdste PGA kampioenschap.Beeld AFP

Nadat Woods begin dit jaar weer terugkeerde op de Tour waren er twijfels of hij ooit zijn oude niveau zou kunnen halen. Op de eerste twee majors van het jaar – The Masters en US Open – kon hij geen potten breken. Maar op het Britse Open deed hij drie weken geleden weer mee om de prijzen en werd zesde. En op de US PGA rook hij zelfs de overwinning.

Woods zei niet alleen de golfgemeenschap te hebben verbaasd, maar ook zichzelf. ‘Ik had twee jaar niet gespeeld. En ik dacht nooit dat ik op twee achtereenvolgende majors mee zou doen voor de overwinning’, zei hij na afloop. Woods wil nu graag weer meedoen aan de Ryder Cup – de golfstrijd tussen de VS en Europa- die eind volgende maand in Parijs plaatsvindt.

US Open golf verhuist van augustus naar mei om meer tv-kijkers te trekken

Grote geld terug in golf

De kijkcijfers van het US PGA met Woods waren in de VS 54 procent hoger dan die van vorig jaar zonder Woods. Met Woods' comeback explodeert de mondiale belangstelling voor golf. Sponsors zijn bereid tien miljoen dollar aan prijzengeld ter beschikking te stellen voor een golfmatch tussen Woods en de andere golflegende Phil Mickelson die eind november in Las Vegas moet plaatsvinden. ‘Het gaat om absurd veel geld’, erkende Mickelson.

Ook de Amerikaanse PGA (Professional Golf Association) is bezig het golf nog lucratiever te maken. Na honderd jaar zal het US PGA Championships op de golfkalender worden verplaatst van de maand augustus naar mei. Tot nu toe lag deze kalender even onwrikbaar vast als de keien van de Via Appia. In mei kijken meer mensen naar televisie, wat hogere reclame-opbrengsten oplevert. Promotie-acties van fabrikanten van golfspullen slaan in mei beter aan dan in de zomermaand augustus als het seizoen al afloopt. De PGA wil niets weten van een knieval voor de commercie en zei dat de verplaatsing in belang is van spelers, toeschouwers en het spel zelf. Een excuus is ook dat golf sinds 2016 weer Olympisch is geworden. Omdat de Spelen meestal in augustus plaatsvinden botst dat met de golfkalender. Daarnaast schept de verplaatsing ook de mogelijkheid om de US PGA vaker in de zuidelijke staten van de VS te houden waar het in augustus te heet is voor golf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden