REPORTAGE

'De omvang en compleetheid maakt deze verzameling zo bijzonder'

Jaco Treurniet bezit de grootste verzameling sportmemorabilia van de Spelen in Amsterdam. Maar hij is oud en ziek, en dus gaan zijn posters, medailles en zelfs zijn klomp onder de hamer.

Medailles van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam uit de collectie van Jacco Treurniet.Beeld anp

Op het industrieterrein in IJsselstein staat tussen de meubelbedrijven een vrijstaande loods. Binnen ligt voor meer dan 100 duizend euro aan sportmemorabilia, de grootste collectie van artikelen van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. De spullen worden deze vrijdagmiddag bij veilingorganisatie MPO te koop aangeboden.

De items zijn niet alleen bijzonder omdat de Spelen slechts eenmaal plaatsvonden in Nederland. Amsterdam was de plek waar voor het eerst het olympisch vuur werd ontstoken, in de Marathontoren naast het stadion. Ook maakten vrouwen er hun debuut bij de atletiek en het turnen.

Een groot deel van de 998 kavels ligt verspreid over een aantal tafels in de loods. Er is een elftalfoto van het winnende Uruguayaanse voetbalelftal uit 1928 te koop, net als tientallen Amsterdamse toegangskaartjes. Zeven naast de tafels geposteerde aluminium kasten bevatten nog eens honderden artikelen. Aan de wand hangt een poster van de Spelen. Maar liefst 7.000 euro wordt ervoor neergeteld.

'Wat deze collectie zo bijzonder maakt? De omvang en de compleetheid', zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren, die conservator was van het sportmuseum in het Olympisch Stadion, dat speciaal voor de Spelen van 1928 is gebouwd. 'De collectie bevat onder meer officiële uitnodigingen van het NOC (Nationaal Olympisch Comité, red.) voor het evenement. Ook de parkeerkaarten voor auto's zijn bijzonder. De kaarten met de letter 'p' werden speciaal voor de Spelen in Amsterdam uitgevonden om de toestroom van niet-Nederlandssprekende bezoekers in goede banen te leiden.'

Olympische medialles en speldjes uit de collectie van Jacco Treurniet.Beeld anp

Liefhebbers

De groep aanwezige bieders, zo'n zeventig in getal, bestaat voornamelijk uit zongebruinde veertigers en vijftigers. Urenlang turend naar het projectiescherm proberen ze hun collectie uit te breiden. Online doen er nog zo'n honderd liefhebbers mee aan het bieden. Vier- à vijfhonderd mensen leverden vooraf een bod in.

Een klomp met de namen van de Amerikaanse olympische deelnemers is het kroonjuweel van de collectie van Jaco Treurniet uit Harderwijk, die gedurende veertig jaar duizenden items bij elkaar heeft gebracht. De klomp bevat onder meer de initialen van de zwemkampioen Johnny Weissmuller, die in elf films Tarzan speelde. 1.000 euro telt het Amsterdams Olympisch Stadion ervoor neer.

'Ik tel 81 jaar en ik ben ziek. Op een gegeven moment moet je dan een beslissing nemen wat je met de collectie moet doen', zegt Treurniet. 'Ik wilde de collectie compleet en in Nederland houden. Maar geïnteresseerden wilden de collectie voor niets hebben.' De stad Amsterdam, het Amsterdam Museum, NOC*NSF en het Olympisch Stadion spraken met Treurniet over de aankoop van de collectie. Een gezamenlijke gehanteerde strategie tijdens de veiling leverde de instanties alsnog een deel van de gewenste items op.

Jacco Treurniet met zijn pareltje, een klomp met de handtekeningen van sporters, onder wie zwemmer Johnny Weissmuller.Beeld anp
Een vrouw bekijkt de collectie in IJsselstein. De hele collectie bevat zo'n duizend voorwerpen.Beeld anp

Beurzen

'Ik zocht stukken op verzamelbeurzen en ging er zelf exposeren', zegt Treurniet terwijl hij een veilingboekje signeert. 'Op een gegeven moment krijg je stukken aangeboden, zoals bijvoorbeeld een gouden medaille.' Voor de eerste prijs betaalde Treurniet 500 gulden meer dan gevraagd. 'Dat was hij minstens waard.' Ook een zilveren en bronzen medaille worden in IJsselstein afgehamerd.

'Dat gaat allemaal naar het buitenland', zegt Jip van Leeuwen, terwijl enkele aardewerken bordjes voor meer dan 1.000 euro per stuk aan internetbieders worden verkocht. 'Tussen de digitale kopers uit het buitenland zitten heel weinig verzamelaars, het zijn voornamelijk handelaren', zegt Treurniet.

Van Leeuwen is een verzamelaar, net als Peter Potter. Ze wisselen geregeld items uit. 'Ik verzamel al zo'n vijf jaar items van die Spelen', zegt Potter. 'Ik heb inmiddels zo'n 70 à 75 stukken. Zojuist heb ik een perskaart voor het voetbal gekocht, omdat ik bij de radio gewerkt heb en omdat ik van die sport houd.'

De Olympische collectie van Jacco Treurniet in IJsselstein.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden