De naam van de nieuwe Ajax-trainer zingt, circuleert en doet de ronde

De naam van Martin Jol ‘zingt rond’ in de Arena. Ook ‘circuleert’ de naam van Martin Jol in de Arena en wordt zijn naam ‘genoemd’....

Zulke zinnen lees ik altijd graag. Wie de naam van Jol noemt en wie begint met rondzingen en circuleren, staat er nooit bij. Het gebeurt gewoon, dat een naam van een nieuwe trainer begint rond te zingen als de oude trainer, Henk ten Cate in dit geval, op weg is naar de uitgang.

Ik heb de afgelopen tien jaar in de Arena heel wat namen horen rondzingen: Capello, Laudrup, Lippi, Valdano, Rijkaard, Van Basten, plus de namen van de trainers die uiteindelijk werden benoemd.

Meestal begint het met twee of drie journalisten die, deels uit verveling, in een perskamer wat namen doornemen van kandidaten. Daarna is het een kwestie van wegstrepen. Het grappige is dat clubbestuurders precies hetzelfde doen.

Hiddink: wil niet/kan niet. Adriaanse: mag niet. Rijkaard: zit vast. Koeman: al geweest. Van Basten: zit vast. Van Gaal: nee zeg. De Haan: te oud. Jol?

Hee, Jol. Zou kunnen. Zijn naam circuleerde al eens eerder in de Arena. Hij staat onder contract bij Tottenham Hotspur, maar al wekenlang wordt gespeculeerd over een voortijdig vertrek uit Londen omdat de prestaties van de club ondanks investeringen van een miljoen of 70 zwaar tegenvallen.

Waarom uitgerekend de naam van Martin Jol rondzingt in de Arena is niet geheel duidelijk, maar het heeft iets te maken met het gebrek aan andere kandidaten en met zijn veelgeprezen werk bij een andere Nederlandse club, RKC.

Daar kun je verschillend over denken. Een paar successen met RKC bieden geen garantie dat een trainer dan ook in staat is om Ajax er weer bovenop te krijgen. RKC is de bescheiden, maar gezellige kruidenierswinkel om de hoek, Ajax een mega-Albert Heijn met 150 personeelsleden en de pretentie om de beste supermarkt van Nederland te zijn en structureel deel uit te maken van de top-16 van Europa.

Volgens talloze Nederlandse journalisten is Martin Jol een heel goede, zwaar onderschatte trainer. Hij kan spelers ‘beter maken’, hoor je vaak. Dat betekent niet dat hij, als een dokter, zieke spelers gezond maakt, maar dat hij betere voetballers van ze maakt. Kennelijk betekent het ook dat er dus trainers zijn die spelers niet beter maken. Daar heb je niks aan.

Bij Ajax moeten heel wat mensen beter worden gemaakt, niet alleen de voetballers. Om te beginnen zou de directie beter moeten worden gemaakt: algemeen directeur Fontein en technisch directeur Van Geel vooral. Voorzitter Jaakke, de minst succesvolle voorzitter uit de 107-jarige geschiedenis van de club, is de afgelopen jaren ook niet echt beter geworden.

Nog beter zou het zijn als ze allemaal onmiddellijk zouden worden weggestuurd, zonder afkoopsom, want Ajax is er beroerd aan toe. Alleen financieel worden voortreffelijke resultaten geboekt, maar dat is wel het laatste waar een supporter op zit te wachten die Ajax in de Europa Cup al jarenlang vernederd ziet worden door derderangs clubs.

Maar zo werkt dat niet, in het voetbal. In het voetbal blijven de bestuurders zitten en is altijd alleen de trainer maar verantwoordelijk.

Als de resultaten tegenvallen, wordt de trainer weggestuurd. Dat is makkelijk en overzichtelijk. Degenen die de trainer destijds hebben aangesteld en voor de fotografen een glaasje champagne met hem dronken, benoemen snel een nieuwe trainer die, in het geval van Ajax, binnen twee jaar verdwijnt. Daarna beginnen er weer nieuwe namen rond te zingen en te circuleren en begint het hele spel opnieuw.

In het voetbal is alles mogelijk, zei Ten Cate vrijdag, nadat hij had bevestigd dat Chelsea hem heeft gevraagd om de trainingen van de club te leiden. Dat klopt voor een groot deel. In het voetbal is bijna alles mogelijk.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat Ajax al tien jaar lang voor veel te veel geld veel te veel middelmatige spelers koopt, zonder dat iemand daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld. Bij iedere Europese tegenstander zie ik elke keer minstens drie spotgoedkope spelers die voor Ajax van grote waarde zouden zijn.

Maar Ajax koopt liever stokoude Spanjaarden, of niet zo heel oude Spanjaarden die twee jaar lang nauwelijks wedstrijden hebben gespeeld, of spelers (Rommedahl, Colin) die even niks anders te doen hadden. Het aankoopbeleid van Ajax, alleen dat al is voldoende om een collectieve ontslagronde te rechtvaardigen. Jaakke, Fontein, Slop en Van Geel leveren een wanprestatie. Voor technisch adviseur Piet Keizer geldt hetzelfde.

Ten Cate is de zesde trainer op rij die voortijdig zal vertrekken, naar alle waarschijnlijkheid. De zesde. Het bijna macabere rijtje wordt gevormd door Olsen, Wouters, Adriaanse, Koeman, Blind en Ten Cate.

Martin Jol is mogelijk de volgende, want zijn naam zingt rond in de Arena. Als ik hem was, zou ik me daar grote zorgen over maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden