De Mos vindt lucht voor sprintje

Sparta hield zichzelf in de nacompetitie in leven door met 2-0 te winnen van Helmond Sport. De volgende, beslissende horde is stadsgenoot Excelsior....

Van onze verslaggever Charles Bromet

Sparta 2

Helmond Sport 0

rotterdam De laatste keer dat het Nederlands voetbalpubliek had kunnen genieten van een Aad de Mos-special, een ouderwets huppelsprintje met twee armen gestrekt omhoog, dateerde alweer van Kerst 2006. Er hing destijds een geel-zwarte stropdas van Vitesse om zijn nek en die danste keurig mee op het ritme van de victorie.

In de Gelredome was Ajax na een zeker lijkende voorsprong (0-2) met 4-2 verslagen en de toen 59-jarige Hagenaar perste er een vermakelijk vreugdesprintje uit. Voor De Mos was dat de laatste revanche geweest op de club die hem in 1985 aan de kant had gezet. Zelfs de stramste spieren in zijn lijf lieten zich nog één keer in beweging dirigeren, op een paar meter afstand van de balende Ajax-coach, Henk ten Cate.

Dat was Kerst 2006.

Bijna vier jaar later gooide De Mos, thans 63, er een soortgelijk tafereel uit. Alleen bungelde er deze keer een stropdas van Sparta om zijn nek die woest naar links en rechts zwaaide. De Mos was namelijk onderweg naar de hoekvlag, waar de luid bejubelde invaller Charles Dissels, die de club in blessuretijd definitief uit de penarie had geschoten tegen Helmond Sport (2-0), werd besprongen.

Ook De Mos wilde meevieren. De door zijn lichaam pompende adrenaline, zo zei hij na afloop, had ertoe geleid dat hij zich even had laten gaan. Na de nederlaag in de eerste play-offwedstrijd in de nacompetitie tegen Helmond Sport (2-1) was een overwinning noodzakelijk geweest. Anders was de opvolger van Frans Adelaar, in navolging van Frank Rijkaard in 2002, met Sparta naar de eerste divisie gedegradeerd.

En aan alles op Het Kasteel was zondag merkbaar dat de club een nieuwe catastrofe ten koste van alles wilde afwenden. De met zwangerschapverlof gestuurde persdame was toch aanwezig en drukte na afloop liefdevol speler na speler tegen zich aan. Ze had niet kunnen wegblijven.

Oud-trainer Rob Jacobs, in het stadion om voor de regionale omroep zijn visie te geven, monsterde voor aanvang de trainersportretten in de perskamer. Bij het zien van het gezicht van Fritz Korbach schamperde hij: ‘Die is hier vijf minuten in dienst geweest.’ Over zijn eigen prestatie kon geen misverstand bestaan. ‘Ik heb de club twee keer in de eredivisie gehouden, met twee vingers in de neus.’

Kort voor de wedstrijd nam speler Nathan Rutjes de microfoon ter hand om het publiek toe te spreken. Hij was al 26 jaar Spartaan, liet hij de aanhang weten. En degradatie naar de eerste divisie, dat wilde niemand toch?

In de kleedkamer had hij vooraf de stemming gepeild. En daar was hem gebleken dat alle spelers geloof hadden in een overwinning. De supporters applaudisseerden dankbaar, maar ze werden tijdens de daarop volgende 90 minuten zelden gerustgesteld door het talentvolle, maar onevenwichtige Sparta-collectief.

Helmond Sport voetbalde namelijk beter en de ploeg van coach Jurgen Streppel kreeg ook talrijke kansen die echter onbenut bleven. Zelf liet Sparta vrijwel niets zien. Het doelpunt van Rydell Poepon na 75 minuten, op aangeven van Lerin Duarte, stond volledig op zichzelf en was zeker niet het gevolg geweest van een aanhoudend offensief.

De daarop volgende vertragingstactieken van Sparta leidden tot afkeurend gejouw uit het vak van Helmond-supporters. ‘Anti-voetbal’, scandeerden zij. En ongelijk hadden ze daarbij niet. In de slotfase, nadat verdediger Viergever met zijn tweede gele kaart was weggestuurd, maakte Dissels uit een counter het onverdiende tweede doelpunt voor Sparta, dat nu tegen stadgenoot Excelsior gaat strijden om definitieve handhaving op het hoogste niveau.

Terwijl de jonge talenten Viergever, Strootman en Falkenburg zij aan zij uitlegden dat zij de noodzakelijke vechtersmentaliteit hadden gezien, die vereist is voor de nacompetitie, legde De Mos nog één keer uit dat ‘een overwinning eigenlijk het enige geneesmiddel was voor deze ploeg, die niet had gewonnen sinds 14 februari’.

Zelf had De Mos, die sinds zijn komst naar Rotterdam-West, begin april, nog geen wedstrijd had gewonnen, dat medicijn van de zege ook prima kunnen gebruiken. Maar goed, dat had zijn sprintje langs de zijlijn wel genoegzaam duidelijk gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden