De mond van John de Bever staat even stil

John de Bever genoot in Nederland enige faam als een handige voetballer. In België wordt hij nu ook beschouwd als een handige 'rommelaar'. De rechter veroordeelde hem tot negen maanden gevangenisstraf wegens omkoping...

In de actuele warming-up deint de Bosschenaar mee met 'Brabantse nachten zijn lang' waar een van de plaatselijke voetbalhelden mompelt dat nachten in een Belgische cel héél lang kunnen zijn. John de Bever (37) van vierdeklasser RKJVV, zondag goed voor drie doelpunten tegen BMC, wacht in België negen maanden gevangenisstraf wegens omkoping.

Een voetballer van een vierde klasser en tóch een grootheid? De Bever weet immer de aandacht op zich gericht. Hij was misschien wel Nederlands beste zaalvoetballer ooit. Wat zijn techniek aangaat wordt hij alom als een fenomeen beschouwd. Ook wat zijn curieuze gedrag betreft.

Als kortstondig profvoetballer bij FC Dordrecht liet hij zich in jetset-auto's vervoeren door een ploeggenoot annex chauffeur. Zijn naam dook op in een afgeleide van het IRT-onderzoek (drugs, gokken, omkoping), want rommelen op de vierkante meter blijft bij hem niet beperkt tot het voetbalveld. En de geboren Berlicummer zingt graag.

De mond van John de Bever staat zelden stil maar nu even wel, hoopt diens raadsman mr B. Toemen. Helemaal gerust is deze er niet op. Hij tekende gisteren 'verzet' aan tegen het vonnis van de rechtbank in Kortrijk en heeft zijn cliënt verzocht zich voorlopig gedeisd te houden. 'Behalve op het voetbalveld, uiteraard.'

Vorige week deed de rechter in Kortrijk uitspraak in een van de vele omkopingsaffaires waarmee het aanzien van het Belgische voetbal is besmeurd. De zaak voert terug tot 18 april 1999. Op die dag verloor Westerlo met 4-2 van Kortrijk (hoogste niveau in België). Twee spelers van Westerlo, de Belg Marc Cox en de Nederlander Coen Burg, bekenden een jaar later zich te hebben laten omkopen door John de Bever. Voor een luttel bedrag (zeshonderd euro), de helft van wat ze zouden beuren bij winst van hun club.

Ook Burg en Cox hoorden vorige week gevangenisstraffen tegen zich eisen, respectievelijk zes maanden onvoorwaardelijk en zes maanden voorwaardelijk. Dat de Belgische verdachte er het best vanaf lijkt te komen heeft te maken met het feit dat hij ten minste bij de zitting was komen opdagen. Voetballen doet Cox niet meer. Net als Burg werd hij door de Belgische voetbalbond voor drie jaar geschorst.

Anders dan John de Bever is Coen Burg (34) wél genegen in te gaan op de affaire. 'Ik ben fout geweest, en dom. Daarvoor moet ik boeten en dat doe ik ook.' Op 21 september mag Burg weer in competitieverband gaan voetballen (de schorsing is door alle FIFA-landen overgenomen) en het gemis doet pijn. Burg vestigde enige jaren geleden de aandacht op zich door als spits van Westerlo veel te scoren, onder meer in een sensationele wedstrijd tegen het grote Anderlecht (6-0 voor Westerlo).

Burg zegt 'erg geschrokken' te zijn van de uitspraak van de rechter. Hij dacht dat de zaak met zijn schorsing was afgedaan. 'Ik ben niet op een zitting geweest omdat ik niet eens wist dat die er was', zegt de oud-voetballer, als scout nog verbonden aan FC Den Bosch.

Burgs Belgische raadsman, de Antwerpse jurist mr M. Ballon, zegt dat zijn cliënt na. 'Burg heeft zich niet kunnen verweren, simpelweg omdat hij niet is gedagvaard.' Net als De Bever zal ook Burg in 'verzet' gaan tegen het vonnis. Op dezelfde grond want ook mr Toemen laat weten dat De Bever nooit is gedagvaard. Tot zover zijn verdachten en hun raadslieden het eens, voorts gaan de wegen uiteen. Burg: 'Wat De Bever heeft gedaan is toch een streepje erger dan ik. Hij heeft die omkoping bedacht!'

De Belgische voetbalwereld is al veel vaker opgeschrikt door omkoopaffaires. In de meest bekende zaak draaide het om Standaard Luik en ook toen, in de jaren tachtig, waren Nederlandse voetballers (Haan, Tahamata) erbij betrokken. Het is nu echter voor het eerst dat omkoping een strafrechterlijk vervolg krijgt.

Dat is een uitvloeisel van de zogeheten wet-Lejeune. Het omkopen van ambtenaren was in België al langer strafbaar, 'actieve private omkoping' is dat sinds 1999. Amper was de wet in werking getreden of de zaak Kortrijk/Westerlo werd blootgelegd. Hetgeen ook weer het gevolg was van toevalligheid. In een uitloop van de IRT-affaire stuitten Nederlandse speurders op illegale drugs-, gok- en omkooppraktijken. John de Bever werd telefonisch afgeluisterd: hij bleek een spil in die praktijken.

Hoewel het om luttele bedragen gaat hangen de twee Nederlanders forse gevangenisstraffen boven het hoofd. Veel te fors, vinden hun advocaten uiteraard. Mr Ballon: 'De eis heeft te maken met het feit dat beiden bij verstek veroordeeld zijn. Maar ook wel met het feit dat dit een novum is en dat de voetbalsport nu eenmaal veel aandacht trekt.'

Coen Burg over die 18de april 1999: 'Ik ben vóór rust gewisseld. Toen stond het nog 1-1.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden