De moeilijke laatste stappen

Terwijl binnen een supporter het Kick van der Vall-retroshirt bekijkt, loopt buiten de Kick van der Vall van 2009 langs de winkel die de groei FC Twente symboliseert. Hij glimlacht om de mededeling dat binnen vijf minuten twee fans overwogen het Kick van der Vall-retroshirt te kopen.

Eens, in een tijd dat Ajax en Feyenoord wereldtop waren, was FC Twente al eens tweede in de eredivisie. De beslissende wedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip, in 1974, ging met 3-2 verloren. ‘Eenmaal zullen we de kampioen zijn, zongen we toen’, vertelt Van der Vall, destijds een slimme middenvelder, tegenwoordig relatiemanager bij FC Twente.

Of de tijd van die titel aanstaande is, nu FC Twente in 2009 opnieuw als tweede eindigde, op ruime achterstand van AZ overigens? Van der Vall weet het niet. Het zal moeilijk zijn. Het voetbal is zo anders geworden en spelers wisselen zo vlot van club. ‘FC Twente is een provincieclubje’, zegt hij, terwijl hij de ene na de andere hand schudt. ‘Maar waarom zouden wij niet kunnen wat PSV eens is gelukt? Iedereen heeft hier het volste vertrouwen in elkaar en we doen er alles aan.’

Vraag aan dragende spelers als Theo Janssen en Kenneth Perez of ze kampioen kunnen worden en ze zeggen dat het niet reëel is. Ja, vooral uiterlijk groeit FC Twente. De Grolsch Veste is nog niet uitgebreid tot 24 duizend plaatsen, of opnieuw zijn grotere tribunes aangekondigd. Straks kun je, hoog gezeten in de veste, de universiteit en de skyline van de stad niet meer zien achter de bewegende muur van mensen in rood.

En snuffel eens rond in de nieuwe winkel, die al de allure van een topclub heeft. Kroonjuwelen zijn twee FC Twente-scooters, met het steigerende paard uit het embleem op de tank. Aan drie balies drukt personeel namen op shirts, twee kassa’s zijn geopend voor fans die contant betalen.

De winkel heeft een uitgekiend assortiment, met een slimme combinatie van historie en toekomst, van oud en jong. Het kinderboek Sander gaat naar FC Twente, is de symbiose van generaties clubliefde en in zekere zin typerend voor wat Twente wil: families betrekken bij de club. De 7-jarige Sander gaat in het verhaal voor het eerst naar de Veste, met zijn papa en opa.

Het begint zo:

Sander zit op zijn kamer, met op zijn gezicht een grote lach.

Vandaag gaat hij naar FC Twente, het wordt dus een grote dag.

Voorzitter Munsterman kondigt in het jaarboek weer een opleiding aan, behorend bij de worteling in de samenleving. Het ROC en de Saxion hogescholen vestigen in samenwerking met het Johan Cruyff College een afdeling in de westvleugel van het stadion.

Verder te koop: crocs, eau de toilette, de miniatuur spelersbus of het gebonden levensverhaal van Epi Drost zaliger. ‘Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze hebben het’, aldus een fan. En een vader vraagt zijn zoon of hij een gebreid vest wil. ‘Papa, je weet toch dat ik wol haat’, zegt het ventje. Posters roepen meisjes op zich te melden voor het meidenvoetbalkamp in Delden. ‘FC Twente vrouwen, sterke vrouwen’, staat erop.

FC Twente spiegelt zich gaarne aan de tegenstander van vandaag, PSV, die met 1-1 goed wegkomt. PSV ontgroeide de provincie in sportieve zin en trachtte de voordelen van een verblijf ver buiten de Randstad te blijven uitbuiten. Rust, ontspanning. Hier, in Enschede, heeft het provincialisme nog scherpe randjes. Ten Hag, de assistent-trainer die de club deze inruilde voor PSV, is een verrader. Wie zich niet aanpast moet oprotten, zo meldt een spandoek.

Van een bijna-faillissement, een schuld van 12 miljoen euro in 2003, is FC Twente gegroeid naar een gezonde club met een begroting van 32 miljoen. Hoe Theo Janssen de groei beschouwt? ‘Nou, het stadion wordt steeds groter.’

Assistent-trainer Van Wonderen wijst op de huidige, moeilijke fase in de groei: elke volgende stap naar de top is zwaarder. Vorig seizoen vertrokken vier basisspelers: Engelaar, El Ahmadi, Wilkshire en later Wielaert. En nu gingen Elia, Arnautovic en Braafheid, drie smaakmakers. Vervangers als Ruiz en de brutale Stoch moeten wennen. De Irakees Akram zit telkens op de bank. Hij is nog niet gewend aan het tempo van het Nederlandse voetbal.

Wil FC Twente verder omhoog, dan moet het nóg hogere salarissen betalen. Van Wonderen: ‘De groep spelers die in aanmerking komt voor die salarisklasse is klein. En die spelers moeten dan ook nog naar FC Twente willen.’

Maar goed, vorig seizoen werd AZ kampioen, met een budget van bijna 30 miljoen. Dus? Janssen: ‘Als je naar de begroting van de clubs kijkt en hun selecties, is een kampioenschap niet reëel, maar in voetbal weet je het nooit. We hebben een fantastische groep en de club is binnen en buiten het veld professioneel. Dat was ik niet gewend.’

Perez: ‘FC Twente doet me denken aan PSV. Rustig, en toch willen presteren. Bij Ajax was er veel meer hectiek. Dat was heel anders, maar ook dat had zijn charme. Het is geen onzin om te stellen dat we kampioen kúnnen worden, maar dan moet alles goed vallen.’

In het in dichtvorm geschreven kinderboek van Martin Mengerink en Inge Voets wil Sander na één bezoek een seizoenkaart. Zijn vader zegt:

‘Mijn held is Sander Boschker, hij is in heel Twente wereldberoemd.

En daarom heb ik enkele maanden na de bekerfinale, jou naar hem vernoemd.’

Wedstrijdbeeld FC Twente-PSV. (Guus Dubbelman / de Volkskrant )
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden