De Messi van de pijltjes tilt darten naar hoger niveau

De Nederlander heeft de kunst van het pijltjesgooien naar een hoger niveau getild en draagt het kopmanschap van zijn sport met verve. De dartswereld is veranderd: meer trainen, minder drinken. Maar het café blijft belangrijk.

Michael van Gerwen viert het behalen van zijn tweede wereldtitel, 2 januari 2017. Beeld ap
Michael van Gerwen viert het behalen van zijn tweede wereldtitel, 2 januari 2017.Beeld ap

Michael van Gerwen finishte de queeste naar zijn tweede wereldtitel maandagavond in stijl: hij gooide zijn winnende pijl precies in het midden van het dartbord. De bullseye dus. Het kleinste vlak van allemaal is 50 punten waard en staat voor dubbel 25, want alleen met een dubbel kun je een leg of set uitgooien. En daarmee, zoals Michael van Gerwen, opnieuw het WK winnen en je laten bejubelen door de voltallige dartswereld, de Britse kranten nog het luidst.

De superlatieven dalen sindsdien neer op Michael van Gerwen (27), Vlijmenaar van geboorte en internationaal dartsicoon in wording. Misschien is hij het laatste al: de BBC bestempelde hem tot de beste darter van de planeet, The Daily Mail had de Lionel Messi van het pijltjesgooien aan het werk gezien en de journalist van The Telegraph voelde zich bevoorrecht dat hij het alleen al had mogen aanschouwen, die verrukkelijke clash tussen de Nederlander en de Schot Gary Anderson, de winnaar van de vorige twee WK-finales.

Zoveel bewieroking verbaast Roland Scholten niet. De Haagse dartspionier zegt over Michael van Gerwen: groot talent, sympathiek, kan goed met de druk van het favoriet zijn omgaan. 'En hij is een snelle gooier, dat helpt ook.' Dartskijkers houden van spelers die de pijlen een beetje rap uit de vingers laten vertrekken. 'Het kan zelfs nog sneller', vermoedt Scholten.

Of hij de wat op zijn retour geraakte legende Phil 'The Power' Taylor en zijn zestien wereldtitels ooit voorbijstreeft, valt niet te zeggen. Maar vaststaat dat Van Gerwen de kunst van het pijltjesgooien naar een hoger niveau heeft getild.

Je zou kunnen zeggen: hij gaat door waarmee Phil Taylor is begonnen. In zijn tijd kon Taylor zich nog wel redden met één triple twintig per worp. Van de darter die op de wereldtitel uit is, worden tegenwoordig twee triples twintig uit drie pijlen gevraagd. De generatie van Van Gerwen lukt dat, zegt Scholten. 'Zij kunnen 180 op commando gooien.'

In die veranderende dartswereld, waarin spelers meer trainen, minder drinken en betere begeleiding om zich heen verzamelen om de in Engeland lonkende miljoenen te verzilveren, steekt Van Gerwen er met kop en schouders bovenuit. Hij heeft een rits aan sponsors achter zich staan, gedraagt zich normaal en draagt het kopmanschap van zijn sport met verve.

En hij gooide de afgelopen twee weken misschien wel de beste pijlen van zijn leven. Nog meer dan voorheen is darts een sport (spel?) van statistieken geworden. Elke drie pijlen zijn een score waard en wie al die worpen optelt en door drie deelt, komt uit op een gemiddelde dat iets zegt over de vorm van de speler. Daarbij zijn ook nog de dubbels en de triples te registreren, net als de hoogste finishes - de score waarmee iemand een leg of set beëindigt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld epa
Beeld epa

Op het WK 2017 kwamen zowel de cijferfetisjisten als de dartsfanaten aan hun trekken. Vooral met dank aan Van Gerwen. En Raymond van Barneveld, die de sneue eer had om in hun halve finale het hoofd te buigen met een recordscore: nog nooit had iemand een WK-partij verloren terwijl hij 109,34 gemiddeld gooide. Met zo'n moyenne zou Van Barneveld elke finale sinds 2009 hebben gewonnen. Nu lag hij er een ronde eerder uit.

Zijn mooie statistieken interesseerden Van Barneveld geen zak, zei hij. Maar het was hem natuurlijk niet ontgaan dat het ook voor Gary Anderson een ondoenlijke klus zou worden om Michael van Gerwen van zijn tweede wereldkampioenschap na 2014 af te houden.

Wie met een gemiddelde van 114,05 het vijftien jaar oude topmoyenne van Taylor verpulvert in een halve finale die het kale hoofd toch moet doen kolken en suizen van de spanning, is wel tegen de druk bestand. En dan moest de eindstrijd nog komen, waarin de twee finalisten elkaar opstuwden tot 42 keer 180 (record), Van Gerwen gemiddeld 108 gooide en Anderson zijn toernooitotaal aan 180's opvoerde tot 77 (ook een record). 'Mijn gemiddelde van 108 zegt eigenlijk alles', zei Van Gerwen over het niveau van de finale.

Terwijl Van Gerwen zondagavond met 6-2 voorstond in sets, rende een man het podium op. Hij pakte de beker die op de winnaar stond te wachten, liep voor de spelers langs en werd door beveiligers tegen de grond gewerkt.

Het was niet ondenkbaar geweest als die onverwachte onderbreking Michael van Gerwen de wereldtitel zou hebben gekost. Immers: weg concentratie, weg flow, weg 180's. Anderson ging inderdaad een stuk beter gooien en snoepte zijn rivaal zowaar een set af, maar veel verder kwam hij niet. Van Gerwen kreeg de kop weer op orde, richtte zich op, en werd wereldkampioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden