Nieuws

De marathon van Hamburg op vliegveld Twente? Dat kan in deze tijden

Eigenlijk had er vorig weekend een sliert topmarathonlopers door Hamburg moeten gaan tijdens de NN Mission Marathon, maar door aangescherpte coronamaatregelen in Duitsland kon die wedstrijd daar niet doorgaan. In een mum van tijd zette de organisatie een vervangende marathon op in Nederland. Zondag staat op vliegveld Twente onder anderen wereldrecordhouder Eliud Kipchoge aan het vertrek.

Erik van Lakerveld
Kipchoge verkent parcours voor de marathon op vliegveld Twente. Beeld NN Running Team
Kipchoge verkent parcours voor de marathon op vliegveld Twente.Beeld NN Running Team

‘Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt’, zegt Marleen Vink-Rennings. Als marketingmanager bij Global Sports Communication was ze nauw betrokken bij de plotse verhuizing van Hamburg naar Enschede, die in slechts twee weken werd verwezenlijkt.

Nadat de zoektocht naar een alternatieve Duitse locatie voor de wedstrijd doodliep, zocht Vink-Rennings het dichter bij huis. ‘Ik ben in Nederland rond gaan bellen.’ Hier bleek meer mogelijk. Zo wilde bijvoorbeeld TT Circuit Assen de marathonlopers graag verwelkomen, maar bleek het circuit bezet op voorkeursdatum 18 april. Uiteindelijk werd het Twente Airport.

Onalledaags

Het is een onalledaags decor voor een topmarathon, die doorgaans in grote steden wordt gelopen. Toch schuilt daarin een onverwacht voordeel. De organisatie had namelijk de vrijheid om het parcours naar eigen inzicht in te richten met snelheid als voornaamste uitgangspunt.

Daar hebben ze bij Global Sports Communication ervaring mee. Ze waren betrokken bij het project ‘1.59’ waarbij Kipchoge in Wenen een officieuze marathon onder de twee uur wist te lopen (1.59.40), ruim sneller dan zijn wereldrecord van 2.01.39. Ook toen werd in de voorbereiding nadrukkelijk een snel parcours gezocht.

‘Hier is het nadeel dat het open is’, zegt Vink-Rennings. De wind kan namelijk een belangrijke sta-in-de-weg zijn voor snelle tijden. Dat is in een stadsmarathon minder snel het geval, al zitten in daar juist vaak veel meer bochten en hoogteverschillen. ‘Dit is vlak en er zitten weinig bochten in. Wat dat betreft is het een prachtig parcours. En de weerberichten zien er goed uit.’

Bovendien is met de voorspelde wind, een briesje uit het noorden, rekening gehouden bij het bepalen van de looprichting op het rondje van 5 kilometer dat achtmaal zal worden afgelegd. Het open stuk over het vliegveld wordt met rugwind gelopen. Het deel met tegenwind wordt door bomen beschut.

Olympische droom

Veel lopers azen nog op een startplek bij de Spelen in Tokio. De limiet is 2.11.30 en hoe sneller het parcours, des te realistischer de olympische droom. Sowieso is de olympische marathon sinds de introductie van nieuwe schoenen met verende zool voor veel meer atleten binnen handbereik gekomen. Meer dan 500 mannen voldeden al aan die limiet en daar kunnen er nog meer bij komen.

De voortschrijdende techniek in het schoeisel heeft er ook voor gezorgd dat meer Nederlanders dan ooit door de limiettijd zijn gebroken. Vijf in totaal: Abdi Nageeye (2.06.17), Khalid Choukoud (2.09.55), Bart van Nunen (2.10.16), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30).

Die laatste zal zondag op het vliegveld proberen zijn tijd aan te scherpen, terwijl Michel Butter, Mohamed Ali en Roy Hoornweg pogen ook de limiet te halen. En dat terwijl Nederland maximaal drie marathonlopers naar de Spelen mag afvaardigen.

Bij de vrouwen richten Jill Holterman en Ruth van der Meijden zich op hun olympische limiet van 2.29.30. Andrea Deelstra is voorlopig de enige Nederlandse die daar al in is geslaagd. Zij liep in Valencia 2.28.28.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden