De machtsstrijd bij NOCNSF: Insiders bezweren dat vertrek Bijl vooraf al was beslist

Het vertrek van Jeroen Bijl slaat een geweldige bres in de interne slagkracht van het in de nationale topsport zo bepalende NOCNSF.

Jeroen Bijl.Beeld ANP

Het maandag aangekondigde vertrek van de gelouterde stafchef Jeroen Bijl bij NOCNSF zal de macht en invloed van technisch directeur Maurits Hendriks vergroten. Het slaat echter ook een geweldige bres in de interne slagkracht van het in de nationale topsport zo bepalende Nederlands Olympisch Comité.

Wie gaat Bijl vervangen, als de man die met alle olympische sportbonden de financiële afspraken maakte? Het technisch beleid naar buiten brengen was een taak van Hendriks. Zijn stille kracht op de achtergrond was de voormalige volleybalinternational Bijl uit Zwolle.

De rol van Bijl

Een ingewijde in de gebeurtenissen op Nationaal Sportcentrum Papendal noemde Bijl 'onmisbaar'. Zijn rol op het kantoor van NOCNSF kan niet worden onderschat. Hij bracht, in twaalf jaar als manager topsport, de verbinding met de mensen in het veld. Hij was een bindende kracht. Hij gold als een informeel leider. Hendriks mocht de externe show stelen als er een recordaantal medailles was gewonnen, zoals bij de Winterspelen van Sotsji (2014), maar Bijl was de vertrouweling van velen, de kerel bij de koffieautomaat.

Toen een Amerikaans adviesbureau (A.T. Kearney) vorig jaar de opdracht kreeg de werkzaamheden van de technische staf van NOCNSF door te lichten - alsof die iets van topsport weten, sprak een Papendalse manager - was de uitkomst dat een tweehoofdige leiding niet ideaal was. Hendriks heette technisch directeur; Bijl was manager topsport.

De werkzaamheden, van Hendriks veelal buiten de deur, zouden beter onder eenhoofdig commando kunnen plaats vinden. De baan van technisch directeur werd in april door twee mannen begeerd: Hendriks en Bijl. Het was doorgestoken kaart, een procedure die vooraf al was beslist, bezweren insiders die op de hand van de nu vertrekkende Bijl zijn. Hendriks, per 1 mei benoemd, zou door algemeen directeur Gerard Dielessen als ideale secondant worden gezien.

Het duo zal elkaars hand tot en met Tokio 2020 vasthouden. Ze zijn ervaren, maar als presteren een groepsproces is, zeker in de topsport, kan het wegvallen van Bijl een negatief effect hebben. Wie slaat de bruggen op Papendal?

Maurits Hendriks.Beeld ANP

Olympische Winterspelen 2018

Voorlopig is Bijl de extern functionerende kracht tot en met de Olympische Winterspelen van Pyeongchang in 2018. Hij is de chef de mission van de schaats- en shorttrackploeg, in april vorig jaar als zodanig aangesteld. Hij kreeg deze functie omdat Hendriks overbelast dreigde te worden.

Binnen NOCNSF was de kritiek dat Hendriks te veel aan zijn hoofd had. Naast het werk als chef de mission voor Rio deed hij de voorbije jaren aan werving van de Europese Spelen 2019, zette hij TeamNL op en paaide het ministerie van Sport (VWS).

De European Games werden teruggegeven aan het Europees Olympisch Comité (EOC). Het TeamNL is nog lang niet het commerciële succes dat de sponsorwerver Thomas van Schaik in het hoofd heeft. Van het ministerie kwam 10 miljoen euro extra. De Spelen van Rio leverden minder medailles op dan die van Londen 2012 en werden getekend door al het negatieve rumoer rond de wegzending van turner Yuri van Gelder en het charteren van een vliegtuig vol verliezers.

Hendriks werd in de publiciteit op dat dubbele Rio-debacle keihard afgerekend. Hij diende daartoe het chef de mission-schap voor Tokio 2020 in te leveren. De chef de mission werd weer, als voor 2008, een aparte rol; niet de andere pet van de technisch directeur. Het waren stappen terug, naar de tijden van amateurs, vonden de professionals op Papendal.

Jeroen Bijl wilde in Tokio geen chef de mission zijn. Hij gaat op 1 maart, na Pyeongchang 2018, weg, om eindelijk eens wat uit te rusten van het veeleisende werk in de topsport. Naar een nieuwe chef de mission wordt gezocht. Mark Huizinga, olympisch judokampioen, en Pieter van den Hoogenband, gelauwerd zwemkampioen, zijn twee van de kandidaten. Zij krijgen een parttimebaan op Papendal. Het bureau van Bijl is vrij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden