De loting van de Champions League

TOEVAL of niet, deze week kreeg de vereniging Wij tegen Zij onverwacht steun van drie lezers van Voetbal International, zonder dat ze het zelf beseften naar alle waarschijnlijkheid....

Zij is, zoals ik vorige week uitlegde, alles wat slecht is in het voetbal, Canal+ om maar wat te noemen, en de stank van hamburgers in de Amsterdam Arena, de Superliga en het tenue van Haarlem in uitwedstrijden.

Wij zijn de dromers die willen dat alle voetbalwedstrijden op zondagmiddag om half drie beginnen. Hollandse Velden, een fotoboek van Hans van der Meer en Jan Mulder dat deze week is verschenen, is ook erg Wij, evenals Fritz Korbach, Willem van Hanegem en de mannen en vrouwen in Nou Camp die met witte zakdoeken zwaaien als Barcelona er niets van terecht brengt. (Dank trouwens Inge de L. uit Delft en alle collega's voor jullie steunbetuigingen.)

De drie ingezonden brieven in VI beslaan de hele pagina. Het bevalt me zeer dat ook lezers van VI, een weekblad dat Poen & Patsers dikwijls innig omhelst, kennelijk beseffen dat de bal langzaam maar zeker richting afgrond rolt. De oppositie begint zich te roeren.

Een lezer uit Hilversum schrijft dat hij zijn clubkaart van Ajax heeft verscheurd en dat binnenkort de kaart van Oranje hetzelfde lot zal treffen. Voortaan gaat hij lekker kijken bij FC Hilversum (uitstekend initiatief).

Een lezer uit Maastricht hunkert naar de tijd 'toen voetbal nog gewoon voetbal was' (wij ook). Een lezer uit Someren levert een onbegrijpelijke bijdrage die, vermoed ik, in dezelfde categorie moet worden ingedeeld omdat de eindredacteur, of hijzelf, er 'Eenvoud' boven heeft gezet. Juist om eenvoud is het ons te doen.

Zwartgalliger dan ooit heeft de voetbalpers, althans het handjevol journalisten dat nog niet heeft gecapituleerd, de start van het seizoen becommentarieerd. Daaraan is vermoedelijk ook het WK debet.

Na een copieus maal, het WK in Frankrijk, wordt een taaie boterham met kaas geserveerd, de Nederlandse competitie. En het is niet eens Hollandse kaas! (Dit is, zoals iedereen zal begrijpen, een verwijzing naar de vele middelmatige buitenlanders in de Nederlandse competitie).

Voor pessimisme en defaitisme is alle reden, maar dit houdt geen mens vol. De competitie is één ronde oud en de Europa-cuptoernooien moeten nog beginnen. Laten we afspreken dat we de periode van bezinning afsluiten. Zó kunnen we niet door blijven gaan, met die sombere bespiegelingen en cynische commentaren.

We zouden bijna vergeten dat er soms ook nog gelachen kan worden, of bewonderd, of genoten. Hierbij een opwekkende toptien, naar eer en geweten en zonder aanzien des persoons samengesteld. Houdt moed!

10. Co Adriaanse (Willem II). Niet wát hij zegt maakt hem uitzonderlijk, maar dát hij wat zegt. En hij zegt veel!

Des te grappiger is het natuurlijk dat Willem II dit seizoen na een kleurloos seizoen op de elfde plaats zal eindigen.

9. De voorpagina van De Ajax Ster, een fanzine dat bij Ajax te koop is. Op bijna iedere pagina krijgt voorzitter Van Praag er van langs.

Nog leuker was de voorpagina van het laatste nummer. De lezers kregen een condoom ten geschenke, vanwege de tekening vermoedelijk die ernaast stond. Een op Maarten Oldenhof gelijkende man bedreef enthousiast de liefde met een op Nicole Edelenbos gelijkende vrouw.

8. Een terloopse opmerking van Frank de Boer in Sportweek: 'Als iemand weet in wat voor positie we zitten, is het Maarten Oldenhof. Hij heeft in precies dezelfde situatie gezeten met twee vrouwen. Had hij vantevoren gepland dat hij bij twee vrouwen een kind zou verwekken?'

7. Voor de eerste maal sinds mensenheugenis is Feyenoord in de zomerse transferperiode verstandig met geld omgesprongen. Ik had zo mijn bedenkingen, maar over bestuurslid technische zaken Rob Baan geen kwaad woord. Saai is niet per definitie slecht.

6. De spelers van Celtic gingen niet akkoord met de voorgestelde premie, 65 duizend gulden, die zou worden uitgekeerd bij plaatsing voor de Champions League. Laat Celtic nou prompt door Croatia Zagreb, plotseling een zeer sympathieke club, worden uitgeschakeld.

5. Stefan Effenberg keert terug in de selectie van Duitsland, na een conflict met Berti Vogts dat vier jaar duurde. Effenberg is de speler die op het WK in Amerika zijn middelvinger omhoog stak, naar supporters. Duitse supporters.

4. Intens meelevend maakte Bobby Robson (krasse zestiger, een paar jaar geleden aan de dood ontsnapt, miljoenen op de bank) woensdag duidelijk dat hij niet voor het geld naar Eindhoven is teruggekeerd. Hoewel ik natuurlijk Maribor dat tweede doelpunt wel had gegund.

3. Vitesse-voorzitter Karel Aalbers geeft in Sportvisie prijs dat hij getracht heeft Beckham, Kanu en/of Cantona te contracteren. Nog één keer: Beckham, Kanu en/of Cantona.

Waarom Ronaldo eigenlijk niet?

2 én 1. Tot grote ontsteltenis van de blauwe pakken van TEAM en de UEFA weigerde donderdag een computer in Monaco dienst. Zo mooi als het vernielde doel vorig seizoen bij Real Madrid was het niet, maar ook de wijze waarop de (rechtstreekse), zeer belangwekkende tv-uitzending van de Champions League-loting mislukte, zal mij nog lang heugen.

Zouden jullie het volgend jaar weer zo kunnen doen?

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden