De lokroep van de vrije partij

Vraag spelers in een partie libre naar de aantrekkingskracht van die vorm van bridge en je wordt bestookt met geestdriftige antwoorden....

In het kader van de Bridgeweek Scheveningen beantwoordden deze week elke middag vijftig bridgers aan de lokroep van de vrije partij. Een gemêleerd en gretig gezelschap. Een thuiswedstrijd voor mannen- en vrouwenbridgers uit Den Haag en omstreken maar eveneens deelnemers uit Groningen en Kerkrade. Senioren en junioren kruisten de degens met elkaar. Oud-wereldkampioen Hans Kreijns, oer-Haagse coryfee Piet Borst en oldtimer tevens fervent robberliefhebber Maup Caransa (waar blijft toch de opvolger voor het fameuze Amsterdamse Caransa-viertallentoernooi dat van 1974 tot 1988 internationale allure verwierf?) ontmoetten elkaar in de 's-Gravenhaagsche Bridgeschool voor een uniek robbertoernooi.

De indeling van tafels en spelers door loting, het uitwisselen van de voornamen als kennismaking, een tarief van één/twee of vijf cent per punt, een ultra korte bespreking vooraf ('sans atout van vijftien tot zeventien, zwakke of sterke twee-openingen en hoog is aanmoedigend, hoog-laag een even aantal?'), zelf schudden en het spel was op de wagen.

Bij het ontbreken van exotische partnership-trucs en gecompliceerde afspraken komt uiteindelijk de logica als winnaar uit de strijd. Dat daarbij vrouwe Fortuna een niet weg te cijferen rol speelt moet iedereen, soms knarsetandend, accepteren; ook grootmeesters kunnen geen heren in azen veranderen.

Het uitkomen, tegenspelen en het afspel zijn gebieden waarop individuele kwaliteiten de doorslag geven. Het valt telkens weer op hoeveel kansen een speler tijdens elk spel krijgt, en dat veel van die mogelijkheden over het hoofd worden gezien. In diagram 1 vertrouwde de leider op het signaleren van de tegenpartij.

Zie diagram 1

Na een standaard biedverloop kwam west uit met een kleine harten, oost zette 10 en zuid won met H. De leider gaf vanwege entreeproblemen de snit op H op en vervolgde met ruiten aas en ruiten voor de heer van west. Deze vervolgde met een kleine harten voor de vrouw van zuid. Daarna kwamen de drie ruitenslagen. West, met inmiddels drie vrije hartenslagen, seinde enthousiast met 10 het bezit van een honneur in die kleur aan en gooide vervolgens twee klaveren af. De leider moest voor de negende slag kiezen uit de snit op H of een eindspel tegen west. De overduidelijke 10 van west deed de leider van de schoppensnit afzien. Welk eindspel was mogelijk? West was begonnen met vijf harten (had er drie over), twee ruiten (waren op), drie schoppen (waarschijnlijk H-klein over) en drie klaveren (twee weggegooid). De leider speelde A om de laatste klaveren van west te strippen en ging met B naar A in west van slag. Deze kon twee hartenslagen incasseren maar moest daarna van schoppen heer af in de AV van zuid spelen.

Meer dan eens gebeurt het dat de leider na een ongunstige ontwikkeling teleurgesteld de handdoek in de ring gooit. Soms te vroeg, zoals in diagram 2.

Zie diagram 2

Een beheerst biedverloop naar een normale 3SA waartegen een geïnspireerde west de uitkomst van zijn lange kleur, ruiten, verwierp en een uitstekende V op tafel legde (na een ruitenuitkomst zijn, met H als entree, tien slagen verzekerd). Oost dook in de eerste slag en zuid maakte H. De leider speelde V, direct door oost met het aas gewonnen. Een kleine klaveren voor 10 in west die ook B meenam, oost kon niet overnemen vanwege 9 in de dummy. West ging van slag met schoppen voor het aas in noord. De leider incasseerde AHV, west hield B als stop, en probeerde in arremoede ook H. Toen V niet viel gaf de leider het spel op en verklaarde zichzelf down. Dat was overbodig want het spel had zich zo ontwikkeld dat west als stepping stone gebruikt kon worden. Gaat de leider immers na H met harten van slag naar B in west dan heeft deze alleen ruiten over en maakt de leider met drie ruitenslagen zijn contract.

Een alerte oost meende te moeten opmerken dat west 3SA altijd kon downspelen door B8 onder de hartenhonneurs van de dummy te deblokkeren zodat de leider in noord aan slag bleef. Een al te snelle en onzorgvuldige analyse. Dan wordt oost namelijk zelf het slachtoffer. De leider incasseert alle hartenslagen, maar laat H liggen. Met 9 voor het aas wordt oost aan slag ingegooid die voor de negende slag van V8 in de A10 van de dummy mag spelen.

Organisator Hans Metselaar constateerde dit jaar tevreden de toegenomen belangstelling voor alle onderdelen van zijn bridgeweek. Voor volgend jaar heeft hij een pre-olymipsch festival in gedachten in de week voorafgaande aan de olympiade voor landenteams in Maastricht. Metselaar verwacht dat veel landen zijn bridgeweek als voorbereiding gaan benutten en denkt dat veel buitenlandse sterren acte de présence zullen geven.

De negende Holland Casino Scheveningen Bridgeweek startte met het toernooi voor gemengde paren. Hetty Maywald en Marco ter Laare deden in diagram 3 uitzonderlijk goede zaken.

Zie diagram 3

Het oppakken van noord-zuid in 1 was de eerste goede stap. Het tegenspel zette de kroon op het werk. West, Maywald, kwam uit met een kleine harten voor H van oost, ter Laare, die troef inspeelde voor B in west. Een tweede harten was voor A van oost en een tweede troef volgde voor V van west. Een kleine ruiten voor de vrouw van oost, ruiten voor de heer en ruiten voor het aas. De dertiende ruiten uit oost, zuid troefde en west troefde over met H. Troef vanuit west voor 10 in zuid die wanhopig B speelde voor V in oost. De leider moest met de laatste troef de nagespeelde harten troeven waarna west met A en B de twee laatste slagen maakte: vijf down, 1400, een honderd procent score op weg naar de eindoverwinning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden