De lijnen van Richard Krajicek

- nog steeds speler in de ATP Senior Tour, kwalificeerde zich voor de Masters in Londen (december). Moest door een blessure afzeggen voor Wimbledon, waar hij met halfzusje Michaëlla in het gemengd dubbelspel zou uitkomen....

- begeleider van zijn halfzusje en bij sommige toernooien ook coach (Rosmalen bv), formeerde een team om haar heen en laat haar financiën beheren door ABN/AMRO.

- directeur ABN/AMRO World Tennis Tournament sinds 2004. Heeft in die rol niet alleen contact met alle toptennissers en hun managers ter wereld (in zijn organiser zitten meer dan 2000 telefoonnummers!), maar discussieert ook met de ATP over spelregelwijzingen, introductie HawkEye en andere veranderingen in de Tour, zoals de nieuwe kalender in 2009 en poulewedstrijden ipv knock-out. Een belangrijke speler dus ook op in het ATP-circuit. Bovendien is Richard als directeur van het toernooi ook de degene die de wildcards verdeelt. Alle Nederlandse tennissers stonden dus bij hem op de stoep, ze hadden de afgelopen jaren allemaal een wildcard nodig, omdat ze te laag op de wereldranglijst stonden. Zo organiseerde hij een toernooi voor Jong Oranje, winnaar kreeg wildcard voor hoofdtoernooi.

- tot december voorzitter toptennis bij de KNTLB, mede-verantwoordelijk voor het besluit het contract met Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra niet te verlengen. Tipte eerder bond om zijn oude coach Rohan Goetzke aan te stellen als bondscoach Jong Oranje. Traint als `ambassadeur' (hij nog wel) van de KNLTB veel met de spelers van Jong Oranje.

- vanaf januari 2007 spelersmakelaar in het bureau van zijn jeugdvriend Rodger Linse. Stopt daarom bij bond om belangenverstrengeling te voorkomen. Is nu al manager van Jong Oranje-speler Igor Sijsling.

- beheert sinds 1997 de Richard Krajicek Foundation, die (volgens mij ook in samenwerking met Johan Cruijff Stichting) sportvelden aanlegt in kansarme wijken en veel geld ophaalt voor goede doelen

- heeft nu ook politieke ambities, overweegt minister van sport te worden over 8 jaar

- auteur van 3 boeken, onder meer zijn autobiografie Harde Ballen, column in Sportweek

- graag geziene gast in de jetset, mede vanwege zijn huwelijk met Daphne Deckers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden