De leugen die sportman- of vrouw-van-het-jaar heet

De namen van de allergrootste zondaars uit de sport zijn meestal geschrapt van de internationale sportman- of vrouw-van-het-jaar-lijstjes. Door die van Lance Armstrong is zelfs onnoembaar vaak een streep getrokken. 'Geannuleerd' staat op de site van de prestigieuze Laureus World Sports Award, een prijs die de Amerikaanse wielrenner liefst vijfmaal 'won'.

Door Lance Armstrong is onnoembaar vaak een streep getrokken. Beeld ap
Door Lance Armstrong is onnoembaar vaak een streep getrokken.Beeld ap

Duidelijke zaak, zou je zeggen, maar door de naam van collega-wielrenner Alberto Contador, toch ook niet geheel onomstreden, is geen streep getrokken.

Op de eervolle lijst van atletiekblad Track & Field News is sprinter Ben Johnson - het zal niet verbazen - als 'Athlete of the Year' afgelegd. Ook Marion Jones is gesneuveld. Vreemd genoeg staat DDR-atlete Marita Koch nog fier in de boeken, evenals de Chinese wonderloopster Wang Junxia, die onlangs aangaf in de jaren negentig door haar trainer Ma Junren op een verplicht dopingdieet te zijn gezet.

In Duitsland is sprake van stevig vervuilde lijsten. Door de namen van wielrenners Jan Ullrich, Erik Zabel en atleet Dieter Baumann is nooit een streep getrokken. Zij zijn nog steeds sportman van een bepaald jaar. Ook atlete Katrin Krabbe, in 1990 samen met het Duitse elftal en tennisser Boris Becker verkozen, staat er nog op.

Geschrapt

Veel landen, van Bulgarije tot Zwitserland, kennen een jaarlijkse sportverkiezing. Vaak pronken er atleten op deze lijsten die in de jaren na hun uitverkiezing door de mand vielen. En zelden zijn ze uit de boeken geschrapt. De Spaanse en toch echt betrapte atlete Marta Dominguez is niet gegumd van de lijst Premios Nacionales del Deporte.

Op de erelijst van het Amerikaanse blad Sports Illustrated prijken zelfs nog de namen van Lance Armstrong en Marion Jones, vergezeld door honkballer Mark McGwire, betrapt op steroïden.

Sommige sporters zijn uiteraard te groot om te schrappen. Voetballer Diego Maradona, ooit op een WK betrapt op efedrine en cocaïne figureert nog steeds op talloze internationale lijsten, zoals die van sportblad L'Équipe.

In zijn vaderland werd hij in 1999 vanzelfsprekend uitgeroepen tot sportman van de eeuw. Geen Argentijn die het waagt om die uitverkiezing achteraf ter discussie te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden