De leerling vloert de meester: alleen de score (0-5) was verrassend

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, zo vierde België de 5-0-zege op Nederland. Begrijpelijk. De Belgische hockeybond investeert al sinds 2005 serieus in de sport. Daar kan Nederland veel van leren.

Maandagavond, Amstelveen. België viert weer een treffer. Beeld Robin Utrecht / ANP

Alleen de score (0-5) was verrassend, met die vernederende cijfers hadden de hockeyers nog nooit verloren op een EK. Toch kan de afstraffing door België moeilijk een incident worden genoemd. De Belgische hockeyers benadrukken na hun zilveren medaille op de Spelen van Rio opnieuw dat ze tot de wereldtop behoren. Indirect heeft Nederland maandagavond van zichzelf verloren, want met Hollandse expertise zijn de 'Red Lions' hun grote broers wellicht al definitief voorbij gestreefd.

Bondscoach Max Caldas had er al eerder voor gewaarschuwd: Nederland leidt zijn eigen concurrenten op en duwt zichzelf zo van het podium. De Nederlandse hoofdklasse is het ideale opleidingsinstituut gebleken voor talenten uit het buitenland, ook voor Belgische topspelers als aanvoerder Briels, aanvaller Boon, strafcornerkanon Luypaert en de maandag formidabel keepende Vanasch. Aan de hand van topscorer Peillat werd Argentinië olympisch kampioen. De strafcornerspecialist had zijn wapen kunnen slijpen bij HGC.

Sinds zijn aantreden in 2005 heeft Bert Wentink, technisch directeur van de Belgische hockeybond, stelselmatig kennis uit zijn vaderland geïmporteerd. Naar Nederlands model bracht de oud-bondscoach structuur aan in de jeugdopleiding. Na de Spelen van 2012 had België de bravoure van Marc Lammers nodig om uit de schaduw van de grootmachten te treden. Eén taal, één missie was bij het EK in 2013 de slogan van de 'Red Lions', bedacht door Lammers, die zijn innovaties bij het Nederlandse vrouwenteam ook in België introduceerde.

De traditionele kloof tussen Wallonië en Vlaanderen werd opgeheven, de Belgische hockeyers imponeerden al voor hun wedstrijden door a-capella het volkslied te zingen. In 2013 werden de Belgische mannen tweede op het EK, voor die plaats zijn ze niet naar het EK in Amstelveen gekomen.

Het is tijd voor een hoofdprijs, het pak slaag van Argentinië in de olympische finale in Rio werd in België reeds als een teleurstelling ervaren. Zo snel is de progressie gegaan.

Lammers maakte na het tegenvallende WK in 2014 plaats voor zijn assistent Jeroen Delmee, maar de oud-international botste met de meer vrijblijvende Belgische cultuur. Toch hebben zij het fundament gelegd voor een mentaliteitsomslag. Het Calimero-gevoel verdween, vroeger waren de Belgische hockeyers blij met een kleine nederlaag tegen Nederland. De 3-1 zege voor België in de halve finales van het olympisch toernooi was een trendbreuk. Het Nederlandse team viel uit elkaar, de Belgen vormden een blok.

Maandag vierden de Belgen hun grootste zege ooit alsof het de normaalste zaak van de wereld was. De Nieuw-Zeelander Shane McLeod heeft het werk van zijn Nederlandse voorgangers voortgezet en verfijnd. En nog altijd worden de Belgen geholpen door Nederlandse coaches. Oud-bondscoach Michel van den Heuvel assisteerde de Belgen, strafcornergoeroe Toon Siepman won maandagavond ook op punten van Nederland.

Het blijf wonderlijk dat de Nederlandse hockeybond Siepman niet al lang aan de technische staf van de mannen of vrouwen heeft toegevoegd. Onder regie van Siepman ontwikkelde Maartje Paumen de beste strafcorner ter wereld. Ook Mink van der Weerden heeft zijn snoeiharde sleeppush mede te danken aan Siepman. De coach van Oranje Rood souffleert tijdens het EK echter Loïck Luypaert. Nederland verprutste maandag tien strafcorners, Luypaert scoorde wel.

Natuurlijk kan het Nederlandse team nog een herkansing krijgen op het EK, al poets je zo'n vernedering niet even weg. De Belgen demonstreren bovendien dat je succes wel degelijk kunt kopen in een mondiaal kleine sport als hockey. Voor de Red Lions is een miljoenenbudget uitgetrokken. Caldas constateerde met enige jaloezie dat alle, vertegenwoordigende teams uit België over een complete staf beschikken. De trainers zijn fulltime in dienst.

Eigenlijk moest hockeyland Nederland zich vorig jaar in Rio al schamen voor de nederlaag tegen België, waar hockey bijzaak is. De sport wordt vooral beoefend rond Antwerpen en Brussel. De troosteloze ambiance in juni in Brussel bij de Hockey World League voor vrouwen illustreerde dat de sport niet diep is geworteld in de Belgische sportcultuur. Toch is een kentering zichtbaar, een hoofdprijs voor België zal het proces versnellen.

Dubbele cijfers

Het Nederlandse vrouwenteam heeft zich dinsdag nauwelijks hoeven in te spannen om groepswinst bij het EK veilig te stellen. Tsjechië had in het Wagener Stadion in Amstelveen niets in te brengen tegen het team van bondscoach Alyson Annan. Het werd liefst 10-0. Nederland had eerder Spanje met 3-1 verslagen, gevolgd door een overwinning van 1-0 op België. In de halve eindstrijd neemt de nationale ploeg het donderdag op tegen Engeland, dat in de andere poule als tweede eindigde. Duitsland en België treffen elkaar in de andere halve eindstrijd. Engeland is titelverdediger bij het EK. Nederland won het evenement bij de vrouwen in 2011 voor het laatst. ANP

Bondscoach Caldas bagatelliseerde de mokerslag, het was slechts een poulewedstrijd en ook zijn ploeg had vijf keer kunnen scoren. Diep in zijn hart weet hij beter. Drie aanvoerders maskeren het gebrek aan een echte leider, roulerende doelmannen zijn niet nodig met een keeper van het kaliber Stockmann, Harte of Vanasch. De Nederlanders willen hockeyen met een glimlach, maar ze raakten tegen België opvallend gefrustreerd.

Hoe het EK ook afloopt, België heeft het ontzag voor zijn buurman verloren. Alleen in het korfbal is Nederland nog veilig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden