De kwestie

Het had vooral een gezellige persconferentie moeten worden. Broodje, glaasje, toespraakje, waarna de sporter zijn nieuwe sponsorwagen in ontvangst mag nemen....

Al deze wetenswaardigheden kwamen aan bod. Van der Geest senior had het hier graag bijgehouden, maar helaas, daar dook toch de naam van die vermaledijde Chris de Korte weer op.

Beide trainers -sinds jaar en dag elkaars volstrekte tegenpolen in de judowereld - zouden eind juni mee gaan op een 'cruciale' trainingsstage naar Brazilië. De Korte als persoonlijk coach van Maarten Huizinga en Edith Bosch, Van der Geest als begeleider van zijn groep judoka's.

Louis Wijdenbosch, bondscoach, zag de bui al hangen: twee weken op elkaars lip. Dus velde de dappere Wijdenbosch dinsdag, na terugkomst van het succesvol verlopen EK in Wroclaw, een Salomons-oordeel: Van der Geest en De Korte mogen niet mee naar Sao Paulo.

Huizinga maakte daar niet een groot probleem van, de judoka's van Kenamju wensten - buiten Jessica Gal en Patrick van Kalken - niet af te reizen zonder hun geliefde clubcoach. Donderdagochtend, nota bene tijdens de persconferentie, deelde Sonnemans (met in zijn kielzog Arens) echter mee tóch te zullen gaan. 'Die stage is te belangrijk in mijn voorbereiding richting Sydney.'

De verbaasde Van der Geest, wiens zoon Dennis wel achterblijft, toonde zich grootmoedig: 'Dit jaar is te belangrijk om moeilijkheden te gaan maken. Ik blijf ze begeleiden, ze mogen me faxen en als ze terugkomen sta ik het vliegtuig op te wachten.'

Later die dag, in Rotterdam, deelde De Korte mee dat ook hij graag met Huizinga en Bosch naar Brazilië was gegaan. Nee, hij is geen vijand van Van der Geest ('ik heb helemaal geen vijanden'). De Korte ('straks gaan we allemaal weer naar Japan en daarna naar Sydney') ziet nog een bemiddelende rol weggelegd voor NOCNSF, volgens Van der Geest heeft dat allemaal geen zin meer, in het verleden is er nu eenmaal teveel gebeurd. Gevraagd naar het precieze hoe en wat, dan vallen de woorden 'diepgaande onderzoeksjournalistiek'.

Er zijn reporters die zich daar inderdaad al eens gewaagd hebben, na meerdere weken spitwerk en vele slapeloze nachten gaven ze de poging gillend op. Misschien dat een snelle parlementaire enquête in dit olympische jaar nog uitkomst kan bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden