'De kroonprins zal een voortreffelijk IOC-lid zijn'

Wouter Huibregtsen mag dan wel afstand nemen van de gewraakte uitlatingen, hij blijft achter de kritiek staan op de benoeming van prins Willem-Alexander in het Internationaal Olympisch Comité (IOC)....

Van onze verslaggever

Rolf Bos

NAGANO

Bovendien geeft Huibregtsen ook toe in het bezit te zijn van een brief waarin staat dat Willem-Alexander zich als de nieuwe beschermheer van NOCNSF niet beschikbaar zal stellen voor het IOC.

Die passage is volgens de preses indertijd opgenomen omdat in zo'n fase allerlei zaken besproken worden. 'Wat wil de prins, wat voor projecten hebben zijn voorkeur? Het IOC-lidmaatschap kwam toen ook ter sprake. Hij had geen ambities in die richting. Dat hebben we vastgelegd.'

Huibregtsen zegt dat de passage zeker niet is opgenomen omdat hij zelf IOC-aspiraties had.

'Absoluut niet.'

Is er dan sprake van woordbreuk van prinselijke kant? De prins houdt zich immers niet aan de inhoud van die bewuste brief?

Huibregtsen: 'Nee, ik was - en dat geldt voor het gehele NOC-bestuur - alleen maar verrast, ietwat teleurgesteld ook. Inmiddels is de ambitie van de prins klaarblijkelijk veranderd.

'Ik denk dat de kroonprins een voortreffelijk IOC-lid zal zijn, daarom ben ik ook geschokt door dit artikel.'

Staatssecretaris E. Terpstra van Sport, die volgens Huibregtsen in het artikel 'ook ernstig in de fout is gegaan', is in haar hotel niet te bereiken. Haar begeleider namens het ministerie van VWS, J. Saijes ('ik ben geen woordvoerder'), zegt dat ze last heeft van water in de knie, en dat ze naar het ziekenhuis is om ernaar te laten kijken.

IOC-lid Anton Geesink zit onderwijl in IOC-hotel Kokusei. 'Jezus, heeft Huibregtsen echt gezegd dat de kroonprins een judas en een saboteur is? Als dat juist is, en daar ga ik van uit, dan vind ik dat schokkend. Huibregtsen is een volwassen man, ik neem aan dat de uitspraken niet in een impulsieve bui zijn gedaan. Maar eigenlijk blijf ik liever buiten deze gehele discussie.'

- U bent ook medebestuurder in het NOCNSF. Vindt u dat Huibregtsen voorzitter kan blijven?

Geesink: 'Dat ligt niet aan mij. Iedereen heeft het recht om een keer ziek te zijn, om een keer uit zijn slof te schieten en op een onverdacht moment rare uitspraken te doen.

'Uitspraken van deze orde zullen zware consequenties hebben. Maar ik alleen ga niet over de positie van de heer Huibregtsen, dat is een zaak van de sportbonden en het gehele bestuur.

'Verder wil ik er, zoals gezegd, niks over kwijt. Zullen we ons nu weer op het schaatsen richten, want we zijn hier voor de sport, daar gaat het uiteindelijk allemaal om. De rest is franje.'

's Avonds geeft staatssecretaris Terpstra in het Holland House, waar ook de ietwat teleurgestelde Oranje-supporters na de dramatisch verlopen vijfhonderd meter, met de val van Erben Wennemars, zijn neergestreken, een korte verklaring. Het is een zakelijk epistel, waarin ze, kennelijk om dat te benadrukken, over zichzelf in de derde persoon spreekt. Staatssecretaris Terpstra: 'De staatssecretaris heeft kennis genomen van het artikel in de Volkskrant van hedenochtend. Naar aanleiding hiervan heeft de staatssecretaris een openhartig gesprek gehad met de heer Huibregtsen, met name over bepaalde kwalificaties omtrent de kroonprins.

'Hij heeft tegenover de staatssecretaris ten stelligste ontkend dat hij dergelijke kwalificaties heeft gebruikt. Dit zal de heer Huibregtsen zeer expliciet aan de kroonprins meedelen. De staatssecretaris heeft hiervan kennis genomen, en onthoudt zich verder van commentaar.'

De aanwezige verslaggevers dringen nog aan, maar de staatssecretaris: 'Dit is het laatste wat ik er nu over wil zeggen.'

Later op de avond heeft Huibregtsen inderdaad een gesprek met de prins van Oranje. Over de uitkomst van dat gesprek kunnen en mogen, aldus de woordvoerster van NOCNSF rond de klok van tien uur, 'geen mededelingen worden gedaan'.

Het hotel waar de prins verblijft, verbindt nóg later op de avond niet door naar diens kamer. De telefoon in kamer 917, waar de RVD-vertegenwoordiger logeert, speelt in de wachttoon een elektronische versie van Ludwig von Beethovens Für Elise.

Het is de lange versie, want er wordt niet opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden