De kracht van eigenwijze talenten

Barcelona Met hun zilveren medailles hebben Eelco Sintnicolaas (23) en Yvonne Hak (24) zich gepresenteerd als de boegbeelden van een nieuwe generatie Nederlandse atleten....

Dankzij hun prestaties zijn de Europese kampioenschappen atletiek in Barcelona bijna net zo succesvol verlopen als de titelstrijd van vier jaar geleden in Göteborg. Daar werden drie medailles veroverd: goud, zilver en brons. Het was de meest geslaagde titelstrijd sinds 1962.

Sintnicolaas en Hak zorgden ervoor dat de afmelding van Europees kampioen Bram Som, de kopman van de ploeg, bijna werd vergeten. Ook de pijntjes, fouten, excuses en teleurstellende prestaties van anderen werden verdrongen door hun aanstekelijke enthousiasme, hun eigenzinnigheid en hun lef om voor de winst te gaan.

Het zilveren duo durfde zelfs hardop te speculeren over het winnen van goud op de Olympische Spelen van Londen in 2012. Hun even gedurfde als eenvoudige conclusie: het is mogelijk.

Sintnicolaas en Hak weten dat het niet gemakkelijk is. Hij zal op de tienkamp naast de Europeanen te maken krijgen met een aantal sterke Amerikanen. Zij krijgt er snelle Afrikaanse tegenstanders bij. Bovendien is het in de atletiek gevaarlijk om ervan uit te gaan dat prestaties steeds beter worden. Blessures liggen altijd op de loer, zoals beide atleten al hebben ervaren.

Het blijkt ook uit wat er gebeurd is met de beste atleten in Göteborg. Bram Som is pas na veel blessureleed teruggekeerd aan de top. Karin Ruckstuhl moest vanwege blessures stoppen met de zevenkamp. Rutger Smith, die vier jaar geleden bij de EK vierde werd, heeft al twee jaar niet aan wedstrijden meegedaan vanwege blessures.

Sintnicolaas en Hak volgen hun eigen pad naar de top. Ze trainen weinig op sportcentrum Papendal, dat twee jaar geleden door de Atletiekunie werd uitgeroepen tot middelpunt van de topsport. Dat is het hooguit ten dele. Slechts een handvol topatleten woont en traint er permanent, zoals de opzet was. Het is vooral een plek voor tientallen talenten en enkele gevestigde atleten, die in deeltijd profiteren van de goede faciliteiten en gratis beschikbare bondscoaches.

De twee medaillewinnaars werken met eigen trainers, die zich tegen een geringe vergoeding met hart en ziel inzetten om het talent tot bloei te brengen. Het duo voldoet aan één van de definities van topsport die technisch directeur Peter Verlooy twee jaar geleden hanteerde bij de presentatie van het plan Van Papendal naar Londen 2012. Ze zijn vrijwel voltijds bezig met hun sport. De studie staat op een laag pitje.

Indirect hebben Sintnicolaas en Hak baat bij het bestaan van dat topsportplan. Ze kunnen bijvoorbeeld medische begeleiding krijgen. De tienkamper werkt soms met gespecialiseerde bondscoaches. Hak heeft vorig jaar zelfs in deeltijd getraind op Papendal. Dat beschouwt ze als een leerzame ervaring. Het heeft het vertrouwen in haar clubtrainer versterkt. Ze beseft dat ze haar eigen weg moet volgen.

Sinds 2008 lijkt Verlooy wat teruggekomen op zijn verlangen om zo veel mogelijk topatleten centraal te laten trainen. Uit de omgang met de medaillewinnaars zal moeten blijken of hij ook atleten financieel zal steunen als ze hun eigen route blijven uitstippelen.

Sintnicolaas zou bijvoorbeeld profijt kunnen hebben van een set dure polsstokken ter waarde van enkele duizenden euro’s. Die kan hij nu niet betalen. Als hij zijn beste onderdeel verder verbetert, is de kans op hoofdprijzen groter.

Ook zouden beide atleten gebaat kunnen zijn bij de aanwezigheid van hun coaches op buitenlandse stages, ook als die trips niet gelijktijdig zijn met die van de bond. Nu moeten ze zelf de kosten dragen, of betalen van het beperkte budget dat ze vanwege hun prestaties krijgen van de Atletiekunie en NOC*NSF.

Tegelijkertijd valt er wellicht iets te zeggen voor zuinigheid, mits het een strategische keuze is. Sintnicolaas, Hak en hun trainers lijken motivatie te putten uit de financiële beperkingen. Ze zoeken hun eigen weg, op een Amerikaans aandoende manier. Ze zeuren niet, maar zoeken hun eigen oplossingen. Ze eigenen zich hun eigen prestaties toe. Dat levert voldoening op, zeker als ze medailles winnen.

Mark van Driel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden