De koploper Aalbers ging veel te hard voor het peloton

De toezichthouders bij Vitesse hebben ingegrepen en voorzitter Karel Aalbers, die een in hun ogen te snel tempo ontwikkelde, tot aftreden gedwongen....

Van onze verslaggevers

'De man zit kapot', zei Ronald Koeman. De Vitesse-trainer sprak dinsdagochtend vijf minuten met toen al ex-voorzitter Karel Aalbers. Koeman: 'Het is duidelijk dat dit hem diep raakt. Aalbers heeft de club gebracht waar die nu staat. En als je iets niet kunt afmaken, dan doet dat pijn.'

'Verschil van mening over de prioriteiten in de realisatie van de ambities van de club', zo luidt de officiële verklaring van de raad van toezicht voor het vertrek van Aalbers dat in 'goed onderling overleg' zou zijn besloten.

'De raad van toezicht heeft vastgesteld hij zich niet langer kon vinden in de wijze en het tempo waarin Karel Aalbers het beleid vorm wilde geven.' Met andere woorden: Aalbers wilde sneller dan volgens zijn toezichthouders verantwoord was. De koploper was het contact met het peloton verloren.

De raad en Aalbers weigeren verder commentaar te geven. Maar duidelijk is dat de door Aalbers vurig gewenste overname van het Gelredome door zíjn Vitesse plus de financiële tekorten bij de club een belangrijke rol spelen bij zijn opstappen. De belangrijkste reden lijkt echter dat Aalbers het vertrouwen heeft verloren van hoofdsponsor NUON.

Ook al rommelde het een tijdje in het Gelredome, het vertrek van Aalbers komt toch onverwacht. De laatste weken leek de Vitesse-voorzitter juist aan de winnende hand.

In december stond hij nog onder grote druk door het opstappen van oud-Ohra topman D. Huesmann uit de raad van commissarissen. Huesmann werd korte tijd later gevolgd door directeur G. Keulen. Bovendien leek de overname van het Gelredome te stranden omdat Aalbers geen geldschieters kon vinden die met hem in zee wilden.

Maar kort voor de jaarwisseling leken NUON, Vitesse en Gelredome aan te sturen op een 'next best' oplossing in de vorm van een fusie tussen Vitesse en Gelredome. Aalbers zou daarin de belangrijkste man worden, zo luidde het. Zijn triomf leek bezegeld met het binnenhalen van Ronald Koeman als nieuwe trainer, een wapenfeit waarmee hij allerwege bewondering oogstte.

Vervolgens bleef het stil. In die stilte moet zich een machtsstrijd hebben afgespeeld tussen Aalbers en energiemaatschappij NUON. De geldschieter van het Gelredome en hoofdsponsor van Vitesse heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het de gang van zaken in het Gelredome met lede ogen aanzag.

Er is steeds hoog opgegeven over de multifunctionaliteit van het stadion. Maar ondanks de revolutionaire uitschuifbare grasbak bleef het Gelredome vooral een voetbalstadion. Tot verdriet van NUON dat dure technische snufjes als klimaatbeheersing liet aanbrengen, maar nauwelijks de kans kreeg ermee te pronken.

Aalbers kwam verder in het nauw door financiële tekorten die zich eind vorig jaar openbaarden. De Vitesse-voorzitter hield er kostbare gewoonten op na. Hij versleet trainers bij de vleet. NUON moest eind vorig jaar al een keer bijspringen.

De energiereus was wel bereid nieuw geld te steken in club en stadion, maar eiste garanties dat meer werk zou worden gemaakt van de evenementen. De vraag was of men dat durfde toe te vertrouwen aan Aalbers, die steeds verkondigde dat hij het Gelredome vooral in dienst wil stellen van Vitesse. Nee, moet de NUON-top na rijp beraad hebben besloten, waarmee Aalbers de grond onder zijn voeten verloor.

Het is allemaal een beetje te snel gegaan met Aalbers en Vitesse, zegt Hans Schraders, ex-directeur van Gelredome. 'Hij is zichzelf voorbij gelopen. Karel was altijd al bezig met overmorgen.' Volgens Schraders leefde Aalbers in een glamourwereld. 'Maar Arnhem is geen Madrid, Barcelona of Amsterdam.'

De vraag is hoe het nu verder moet. Het doel van de club blijft ongewijzigd, aldus een woordvoerder van de raad van toezicht. 'Ons primaire doel blijft Vitesse te laten uitgroeien tot een topclub.' Ronald Koeman, koud dik een maand in dienst, heeft zich die vraag ook al gesteld.

'Welke consequenties heeft dit?', vroeg Koeman zich af. Na spoedoverleg met de raad van toezicht, sponsor NUON en bestuurslid technische zaken Herman van Veenendaal was de trainer gerustgesteld.

'Ik heb van hen begrepen dat alles zal worden betaald en kan worden betaald. Als ik dat wil, kan ik komende zomer spelers aantrekken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden