De ideale opvolger van Camiel Eurlings? Het is in ieder geval een vrouw

Nederland heeft na 120 jaar geen lid meer in het hoogste mondiale sportbestuur, het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het opstappen van IOC-lid Camiel Eurlings - zijn positie was in eigen land onhoudbaar geworden - heeft jaren van zorgvuldige sportpolitieke arbeid nutteloos gemaakt. Welke Nederlander zou hem kunnen opvolgen?

John Volkers
Van links af Sylvia Barlag, Claudia Bokel en Edith Schippers. Beeld HH, EPA, ANP
Van links af Sylvia Barlag, Claudia Bokel en Edith Schippers.Beeld HH, EPA, ANP

Als het nu zo invloedarme sportland Nederland een kans wil maken de Eurlings-vacature te vervullen, zal het zich moeten richten op een vrouw. Aan de keuze van een man kleven, na de affaire-Eurlings met zijn pijnlijke antecedenten, te veel nadelen. Het vrouw zijn heeft in olympische kringen sowieso een groot voordeel, omdat het IOC, in het officieuze streven naar genderbalans, naarstig op zoek is naar capabele vrouwen.

In de huidige opstelling van 99 IOC-leden staan slechts 29 vrouwen genoteerd. Het hoofdbestuur van vijftien, onder leiding van de Duitser Thomas Bach, telt vier vrouwelijke leden: twee Amerikanen (Anita DeFrantz en Angela Ruggiero), een Zweed (Gunilla Lindberg) en de Arubaanse oud-zwemmer, Nicole Hoevertsz, die momenteel de uiterst belangrijke toelatingscommissie voor de Winterspelen van Pyeongchang voorzit. Zij is een connectie die de Nederlandse terugkeer in het IOC zou kunnen bevorderen.

In de geschiedenis van de Nederlandse sportpolitiek kwamen vrouwen lange tijd niet in het plaatje voor. Els van Breda Vriesman uit Vught reikte ver en haalde, als enige vrouw in de nationale sporthistorie, het elitegezelschap van het IOC. Ze deed dat in de hoedanigheid van voorzitter van de internationale hockeyfederatie FIH. Internationale federaties (IF's) hebben vijftien zetels in het IOC.

In het vorige decennium probeerde Erica Terpstra, sinds 2003 de eerste vrouwelijke voorzitter van het nationaal olympisch comité NOCNSF, een eigenstandig lidmaatschap van het IOC te bewerkstelligen. Ze ging, met een zekere brutaliteit, op audiëntie bij de toenmalige voorzitter van het IOC, de Belgische chirurg Jacques Rogge. Toen Anton Geesink, het Nederlandse IOC-lid, daar lucht van kreeg, barricadeerde hij de deur voor zijn vroegere kompaan Terpstra, eerder al staatssecretaris van Sport. Dat was een pijnlijk hoofdstuk uit het boek over het nationaal sportbestuur.

Het IOC kan volgens het eigen charter maximaal 115 leden groot zijn. Er zijn, na het vertrek van Eurlings, derhalve zestien vacatures. De voordracht van een nieuw lid kan geschieden door zittende IOC-leden, door de atletencommissie, door nationale comités en door IF's. Het hoofdbestuur beslist over geschiktheid, waarna er een stemming plaatsvindt in de jaarvergadering van het IOC. Eurlings werd in 2013 in Buenos Aires aangenomen met royale steun: 83 voor, 10 tegen. Wie de tien waren die de Nederlandse KLM-baas van dat moment niet zagen zitten, werd nooit bekend.

Het Nederlands olympisch bestuur - lees NOCNSF - zal het IOC-erelid koning Willem-Alexander moeten vragen bij de komende Spelen in Pyeongchang zijn connecties aan te spreken. Hij mag als erelid (en daarmee als enige Nederlander) de vergadering bijwonen. De koning van Nederland zal niet veel geweigerd worden in olympische kringen. Hij kan enkele vrouwen voordragen, waarna ongetwijfeld Thomas Bach zich zal buigen over de Nederlandse kandidatuur.

Atletiekbestuurder Sylvia Barlag zal een sterke kandidaat zijn, ex-minister Edith Schippers wordt mogelijk geremd door politiek verleden en toekomst en de snelste deal zou te sluiten zijn als Claudia Bokel, ex-lid van het IOC, haar Nederlandse paspoort benut voor een rentree tot het hoogste sportbestuur. Zij staat hoog aangeschreven. Maar niemand heeft in de olympische wereld rechten; zoals het IOC op personeel gebied geen plichten kent. Nederland, het elfde sportland ter wereld (ranglijst Rio 2016), kan ook niet bogen op een glanzend sportpolitiek verleden.

Claudia Bokel (44) Ter Apel

Voordelen
- Vrouw
- Tweede paspoort Duits
- Voormalig lid en hoofd atletencommissie IOC
- Sterke band met IOC-voorzitter Bach
- Ervaring in hoofdbestuur IOC
- Olympische schermer, drie Spelen
- Zilveren medaille 2004 (degen)
- Eigen stichting FairSport, tegen bedrog

Nadelen
- Europees
- Carrière in zakenleven, Adecco

Sylvia Barlag (63) Amsterdam

Voordelen
- Vrouw
- Olympisch atlete, Moskou 1980
- Spreekt vijf talen, inclusief Italiaans
- Werkte voor Nederlandse Sport Federatie (NSF) en Nederlands Olympisch Comité (NOC)
- Directiepositie bij topbedrijf Thales
- Zeventien jaar bestuurslid Atletiekunie
- Tien jaar bestuurslid Europese bond EAA
- Zes jaar bestuurslid wereldbond IAAF

Nadelen
- Europees
- Uitgesproken
- Op leeftijd

Edith Schippers (53) Utrecht

Voordelen
- Vrouw
- Relatief jong
- Grote politieke ervaring
- Minister van Sport geweest
- Budgetbeheerder van jewelste
- Invloedrijk lid van VVD
- Bekend met bobogedrag
- Wil meer vrouwen op topposities

Nadelen
- Geen fanate sportaanhanger
- Mogelijke kandidaat-premier na Rutte
- Vindt darts topsport

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden