De huur te hoog? Betrek dan samen een pand

De badmintonbond en de tafeltennisbond overwegen hun kantoren onder één dak te brengen. Het is financiële noodzaak...

Tien jaar geleden was er al eens een plan, om liefst tien sportbonden in Ede onder één dak te brengen. Het scenario was te mooi om waar te zijn.

In 2000 was er een kleinschaliger voornemen: de bondskantoren van het badminton (NBB), het tafeltennis (NTTB), de squashers (SBN) en de biljarters (KNBB) zouden in één pand in het nog centraler gelegen Bunnik komen. Het kantoorgebouw bleek te duur voor deze federaties van de krappe portemonnee.

Nu, enkele maanden na het uitvaardigen van de nieuwste rijksbezuiniging voor de sportbonden, is er een nieuw, nóg smaller aangezet plan. De badmintonbond bezit na de afslanking in de organisatie en een gestage inkrimping van het ledental (van 100 duizend naar 60 duizend) een te grote behuizing voor de eigen staf.

'Het pand is te duur voor ons', zegt NBB-bestuurslid Erik Bakker. De badmintonbond, kantoor houdend in een huurpand te Nieuwegein, heeft de oude geestverwant, de tafeltennisbond, aangeboden bij hen in te trekken om, op termijn, toch in het huidige gebouw te kunnen blijven.

Er is in Nieuwegein liefst 650 vierkante meter kantoorruimte beschikbaar, voor de twaalf fulltime-functionarissen in de NBB-staf. De tafeltennissers zitten met hun zes stafmedewerkers ook te ruim in het jasje, in Zoetermeer, en zijn niet onwillend uit te zien naar een ander pand.

NTTB-voorzitter Cees Korevaar: 'De voordelen zijn evident, maar we moeten er uiteraard in alle geledingen eens goed over nadenken.'

Eerst werd voor het verhuisplan veel haast betracht. De NBB wilde de zaak vóór 1 januari voor elkaar krijgen, maar dat was te veel gevraagd. Er heeft pas één gesprek tussen beide partijen plaatsgehad, zegt de NTTB. 'Er zijn gesprekken geweest', zegt de NBB.

Vooral de NBB ziet het nut van de haastige spoed. Er valt op korte termijn geld te verdienen, als de leegstaande kantooraccommodatie door een andere sportorganisatie wordt ingenomen.

De NTTB is aarzelender en kan zich nog wat bedenktijd permitteren. Korevaar: 'We zitten contractueel vast aan het pand in Zoetermeer tot 1 januari 2005. We hebben dus tot oktober de tijd.'

Als de NTTB het doorlopende contract bij zijn huurbaas zou afkopen, zou de eerste winst van de verhuizing al weggegooid zijn. Dat gaan we niet doen, zeggen ze bij de tafeltennisbond die de komende drie jaar 160 duizend euro aan instellingssubsidie (VWS) zal moeten inleveren.

De NTTB wordt door financiële nood geplaagd. Korevaar: 'De situatie is hier penibel. Er is niet voor niets in mei een hoofdbestuur opgestapt.' De bond moet, bij een verhuizing, in alle begrotingenvoor de komende jaren rekening houden met de kosten van een sociaal plan voor de werknemers die niet mee willen van Zoetermeer naar Nieuwegein. Ook dat doet aarzelen.

De datum van 1 januari 2004 kwam te vroeg voor een snelle verhuizing. Over de voordelen is vooral Bakker enthousiast. 'Als de NTTB eenderde van onze huur gaat betalen, hebben we het al over 30 à 40 duizend euro. In het optimale geval zit er een besparing in van 60 duizend euro.'

De NTTB dat tegenwoordig 37 duizend leden telt en in de beleidsplannen tot 2008 tracht de teruggang te stoppen, is conservatiever in zijn winstvoorspellingen. Korevaar: 'Ik ken een ander bedrag uit een eerste bespreking. Wij gaan uit van een bedrag tussen de 20-en 25 duizend euro.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden