De hooligancocktail heet nu Stappenplan

Scheidsrechters bij eredivisiewedstrijden in het betaald voetbal zullen vanaf komend weekeinde niet meer zelf optreden tegen spreekkoren vanaf de tribunes....

Zij zullen in nauw overleg met de lokale driehoek – club, gemeente en openbaar ministerie – de uiterste maatregel nemen bij niet te tolereren uitingen van stadionbezoekers. Het betaald voetbal wil op die manier de druk wegnemen bij de scheidsrechters, die tot dusver werden geacht door banaal gedrag verziekte duels onmiddellijk stil te leggen.

Scheidsrechters zelf gaven de afgelopen maanden aan moeite te hebben met die verantwoordelijkheid, directeur Kesler vond bovendien dat overheden hun taak in dit opzicht uit de weg gingen. In de praktijk zullen voortaan het hoofd van de politie – de burgemeester of zijn vertegenwoordiger – de directeur of voorzitter van de club en een vertegenwoordiger van het OM gezamenlijk tot maatregelen overgaan bij verbale of fysieke ongeregeldheden op de tribunes.

Morgen zal het betaald voetbal de clubs, in zijn eigen mededelingenorgaan, op de hoogte brengen van de nieuwe sancties bij vergrijpen en herhaalde rellen in de stadions. Op 4 december al stemden de clubs, in de najaarsvergadering, in met de invoering van het zogenoemde Stappenplan ter bestrijding van het voetbalvandalisme.

De aanzet tot het Stappenplan is twee jaar geleden gegeven door de ex-voorzitter van Heerenveen, Riemer van der Velde, en de lang beoogde voorzitter van het betaald voetbal, Gaston Sporre. Zij spraken toen van een hooligancocktail als antwoord op het toenemende geweld rond de velden. De clubs schaarden zich unaniem achter de voorstellen waarin, net als nu, werd bepleit scheidsrechters niet op te zadelen met extra beslissingseisen.

Van der Velde en Sporre stelden verder een oplopende strafmaat voor bij herhaling van incidenten, beginnend met het thuislaten van mee reizende fans en eindigend met wedstrijden zonder publiek.

De nieuwe sancties moeten, wat Kesler betreft, gepaard gaan met de invoering van de Evenementenwet, die clubs de mogelijkheid biedt langs justitiële weg lik-op-stukbeleid te voeren en die supporters met een stadionverbod verplicht zich op wedstrijddagen bij de politie te melden.

Om ongewenste supporters te weren start het betaald voetbal komend weekeinde bij drie clubs, Ajax, Feyenoord en Vitesse, een proefproject met vingerafdrukken. Deze clubs hebben een database met vingerprints van vrijwillig deelnemende toeschouwers. Bij de stadionentree wordt getest of deze vrijwilligers uit de stroom van fans ‘gezeefd’ kan worden. Poul Annema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden