De Hollandse Superman uit de caravan en zijn mooie, lieve vrouw

Bob belt en Bob vraagt of ik iets zinnigs heb te melden over Rafael van der Vaart. Het is Bobs eerste werkdag bij BNR Nieuwsradio....

Ik zeg dat ik wel iets te vertellen heb over Van der Vaart, maar dat deluisteraars maar moeten beoordelen of ik onzin uitkraam of niet. Dit vindtBob, die kennelijk niemand anders kan vinden om een verklaring te gevenvoor wat in Duitsland die Vaartmania wordt genoemd, een goed voorstel.

Ongeveer tegelijkertijd legt onze voormalige correspondent te Duitslandeen artikel van de website van Bild Zeitung op mijn bureau. Hij doet ditmet een vette grijns. Logisch, want zo vaak zie je zo'n kop niet staanboven een lofzang op een voetballer: Van der Geil.

Het betreft hier een, op het eerste gezicht, merkwaardige woordspeling.Van der Vaart is supergeil in Duitsland, zo blijkt. Dat geil moet hieroverigens niet al te letterlijk worden genomen.

Voor Duitsers is geil niet altijd geil. Als Van der Vaart Van der Geilwordt genoemd, betekent het dat ze hem in Hamburg - en trouwens ook in derest van Duitsland - geweldig vinden. En fantastisch. En fenomenaal.

De vraag die iedereen op de lippen brandt, ook Bob, is waarom Van derVaart als speler van Ajax een stervend en verguisd talent was, en bijHamburger SV binnen een paar maanden is uitgegroeid tot een fenomeen.

Dit is ook een interessante vraag voor de directie, raad vancommissarissen en aandeelhouders van Ajax, de beursgenoteerde ondernemingdie hem in de zomer voor vijf miljoen euro van de hand deed en daarmeegoede zaken dacht te hebben gedaan. Maar nog een doelpunt en Perez van RealMadrid of Abramovitsj van Chelsea staat voor de poort van hetVolksparkstadion in Hamburg, vrolijk zwaaiend met een cheque van 25 miljoeneuro.

Mark van den Heuvel, de schrijver van het boek Rafael Ferdinand van derVaart, Fenomeen, heeft plotseling goud in handen. Zo snel mogelijk vertalendat boek en over tien dagen spoorslags naar de Frankfurter Buchmesse omvoor een gigantisch bedrag de rechten te verkopen.

Als uitgehongerde wolven zullen de Duitsers zich storten op dehoofdstukken over de Spaanse wortels van Van der Vaart, zijn moeder Lolita,zijn vader Ramon en natuurlijk de woonwagen in Heemskerk waarin het gezinleefde.

Als ik Van den Heuvel was zou ik, speciaal voor de Duitse markt, evensnel een extra hoofdstuk over Sylvie Meis schrijven, want die is bij onzeoosterburen zo mogelijk nog populairder dan haar man. Aan de verkoopcijfersvan het boek zal Cees Nooteboom dan zelfs helemaal niet meer kunnen tippen.

Toen begin augustus in de Frankfurter Allgemeine, een ernstige krant,een verhaal verscheen over Der Holländische Supermann aus dem Caravan,kreeg ik bijna de slappe lach.

De Duitse collega's waren er kennelijk niet van op de hoogte dat Van derVaart zijn talent had verspild; dat hij gemakzuchtig was geworden, dat zijnvetpercentage niet in orde was, dat alleen zijn hofhouding en Van Bastennog in hem geloofden, dat hij in de kleedkamer van Ajax het hoogste woordvoerde zonder te presteren op het veld, dat hij zich te groot voelde omlinksbuiten te spelen en dat zijn huwelijk met Sylvie Meis live door SBS6 werd uitgezonden, voor mij een reden het laatste restje hoop op te gevendat het met hem nog goed zou komen.

Een paar maanden later ligt heel Duitsland aan zijn voeten, niet alleenBild. Hij is een speler van 'wereldklasse' en 'de opvolger van KevinKeegan'. Der neue Liebling der Bundesliga wordt aanbeden met een hartstochtdie een voetballer in Nederland nog nooit ten deel is gevallen.

Ze vinden hem goed in Duitsland, ze vinden hem sympathiek, ze vinden hembescheiden en ze vinden dat hij een bloedstollend mooie, lieve, aardigevrouw heeft. Bild nog maar een keer: Ihr Mann ist Hamburgs Superstar - sieist die Beauty-Queen der Tribüne - toch wat anders dan supporters dieminuten lang scanderen dat Sylvie de hoer van Amsterdam is, zoals dat inDen Haag en Rotterdam de gewoonte was.

Achteraf, ja achteraf begrijp ik het allemaal wel. Bevrijd van de druken het gezeik van supporters en pers, én van trainers (Ronald Koeman) diemet hem solden en niet wilden inzien dat je hem gewoon lekker moet latenvoetballen, is Van der Vaart in een andere omgeving weer tot leven gekomen.

Hij woont in een hippe wijk waar het wemelt van de boetiekjes, iedereenop straat is vriendelijk voor hem en trainer Thomas Doll begrijpt dat Vander Vaart als aanvallende middenvelder achter de spitsen het best tot zijnrecht komt en laat hem zijn gang gaan, in plaats van hem vol te proppen metonbegrijpelijke tactische opdrachten.

Wat een voetballer, wat een revanche. We hebben ons vergist, zei iktegen Bob en de luisteraars van BNR Nieuwsradio. Maar beter zou zijngeweest: we hebben ons gruwelijk vergist.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden