De gridgirl, of 'pitspoes' verdwijnt uit de Formule 1
In de Formule 1 zijn pitspoezen net zo'n bekend fenomeen als de geblokte vlag of het champagnespuiten na races. Vanaf volgend seizoen zijn ze verleden tijd. De Formule 1 maakte gisteren bekend afscheid te nemen van de 'gridgirls', de schaarsgeklede vrouwen die voor races naast de auto's staan. Niet meer van deze tijd, vindt de raceklasse.
Het schrappen van pitspoezen hing al een aantal maanden in de lucht. Eind vorig jaar zwengelde Ross Brawn als sportieve baas van de bekendste autosportklasse de discussie aan in een radio-interview op de BBC. 'Er zijn veel mensen die houden van de traditie. Er zijn ook mensen die het gedateerd vinden. We bespreken meerdere opties', zei hij.
Chase Carey, sinds een jaar baas van de Formule 1, had de gridgirls wel op zijn lijst staan met zaken die hij tegen het licht wilde houden. 'Maar niet heel urgent, met alle respect', zei hij in december nog. Hij wilde eerst zo veel mogelijk meningen verzamelen.
Gridgirls
Dat de Formule 1 na die voorzichtige uitspraken toch relatief snel besluit zonder gridgirls de toekomst in te gaan, is mogelijk versneld door de #MeToo-discussie, die momenteel door alle lagen van de samenleving trekt. In Engeland zijn bijvoorbeeld vanaf volgend weekeinde de 'walk-on girls' verboden, die darters voor wedstrijden naar het podium begeleiden.
Het besluit leidde tot ophef. Darters bekritiseerden de zet en ruim 30 duizend fans ondertekenden een petitie voor behoud van de walk-on-girls. In de Formule 1 lopen de meningen over gridgirls net zo uiteen. Dat bleek in 2015 al eens, toen de organisatie van de Grote Prijs van Monaco de gridgirls voor een keer had vervangen door mannen. 'Waar waren de gridgirls?', zei een verbouwereerde Ferrari-coureur Sebastian Vettel na de race. 'Je komt aan en parkeert naast een George of Dave. Ik ben er niet kapot van.'
Commercieel directeur
Volgens Vettel horen gridgirls bij het dna van de autosport. Collega-coureurs, onder wie Max Verstappen, delen die mening.
Sean Bratches, commercieel directeur van de Formule 1, kijkt er anders naar. 'Ze zijn decennialang uithangbord geweest voor Formule 1-races, maar wij hebben het gevoel dat de traditie niet overeenkomt met wat wij willen uitstralen en het strookt niet meer met de normen in onze moderne samenleving', aldus Bratches woensdag in een persbericht.
Voormalig F1-coureur Jan Lammers vindt het afschaffen van het fenomeen een teken dat de Formule 1 'een beetje richting het Amerikaanse model van overdreven politieke correctheid' gaat. 'Van mij hoefde het niet. Het heeft een beetje iets preuts, het is wat klef. Tuurlijk ben ik voor gelijkheid, redelijkheid, wederzijds respect en alles wat daarbij hoort. Maar er is geen één gridgirl die gedwongen wordt daar te staan. Sterker: ik denk dat de gridgirls het meest teleurgesteld over dit besluit zullen zijn.