Column

De gezonde relativering van carnaval

Column

Beeld de Volkskrant

In de van emotie trillende Kuip was elke vorm van relativering verdwenen. Voetbal, de zege van Feyenoord op PSV, was even het allerbelangrijkste op de wereld. Welk een catharsis na de 2-1 in de topper. In het heetst van de sportstrijd mag dat best even, zo'n eruptie. Toch zou je de sport meer relativeringsvermogen toewensen, en niet alleen de sport trouwens.

Het leven kan een scheutje carnaval gebruiken zo nu en dan. Kijk eens in de spiegel, in het geruststellende besef dat de spot mild zal zijn, want carnaval is aardig voor mensen. Na het verkleden is de lelijkheid weggepoetst of juist vet aangezet, omdat het een paar dagen lang allemaal niet uitmaakt.

Die heerlijke relativering verdwijnt in het normale leven vaak in een woud van gesteggel, of het nu in de politiek is, de sport of waar dan ook. Waar blijft die relativering dan? Elke opmerking, van wie ook in het publieke domein, vraagt om reactie en tegenreactie, op tal van podia. Het is een doodvermoeiend proces, dat afleidt van de hoofdzaak. In het doolhof van bijzaken is al menigeen verdwaald.

Het was daarom een heerlijke editie van regionale krant De Limburger zaterdag. Vastelaovend, zoals ze carnaval in Limburg noemen, kleurde het leven met mooie, waarachtige verhalen. Gezeur dat normaal gesproken alle gelegenheid krijgt tot hoofdzaak uit te groeien, was in een paar kolommen keurig samengevat. Het ging in artikelen nu eens om saamhorigheid, om lol, om toevallige ontmoetingen die tot levenslange vriendschap leidden. Het was best verkwikkend.

Terug naar de sport. Gijs de Jong, beoogd algemeen directeur van de KNVB, schreef in een column op de website van de bond dat hij duimde voor een zege van Feyenoord op PSV, al is hij dan Brabander en in zijn hart aanhanger van de aftredende landskampioen.

Hij legde zijn woorden keurig uit. Dat het goed zou zijn als Feyenoord, de grote Rotterdamse club met dat hunkerende legioen, weer eens een keer kampioen van Nederland wordt. En hij zei het niet letterlijk, maar bedoelde ook dit: het land zal er een beetje minder chagrijnig van worden.

Columnisten, PSV-trainer Cocu en tal van anderen staken het vermanende vingertje op. Foei, meneer de directeur van een onafhankelijke organisatie. Dat mag u nooit zeggen. Maar wees blij dat iemand eens iets beweert dat meer is dan sterrenstof. Laat het toch lopen, zulke opmerkingen. Echt, dat lucht heerlijk op en geeft energie voor de werkelijk belangrijke zaken. Laten we het dan liever hebben over dat gepruts in de marge van AZ, dat moest doorgaan voor Europees voetbal, met de 7-1 tegen Lyon. De tijd van prietpraat hoort voorbij te zijn.

Of is er iemand die werkelijk denkt dat Gijs de Jong scheidsrechters opdraagt om Feyenoord te bevoordelen? Pfffff, kom op, zeg.

Trouwens: wie Feyenoord - PSV heeft gezien, weet precies wat Gijs de Jong bedoelt. Het Nederlandse voetbal snakt naar de energie van Feyenoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden