De fiasco's van het Nederlandse waterpolo

Alsof hij de voorzitter van de plaatselijke toneelvereniging was, zo liep Erik van Heijningen zaterdagmiddag in Gouda te sjouwen met stoelen. Het Groenhovenbad was te klein voor een serieus olympisch kwalificatietoernooi waterpolo, de tribunes waren te petieterig en de brandweer moest een oogje hebben toegedaan voor het doorgaan van Nederland - Spanje.

John Volkers
Coach Arno Havenga spreekt zijn speelsters toe tijdens het OKT in het Groenhovenbad in Gouda. Beeld anp
Coach Arno Havenga spreekt zijn speelsters toe tijdens het OKT in het Groenhovenbad in Gouda.Beeld anp

Van Heijningen, voorzitter van zwembond (KNZB), probeerde in Gouda blijkbaar te redden wat er te redden viel. Met een ferme lach zette hij klagende officials van collega-bonden dan wel de wereldbond FINA op de eerste rij. Van Heijningen weet heel goed hoe het werkt in de wereld van de bobo's. Hij is er zelf een. De 54-jarige jurist is bestuurslid van de Wereldzwembond FINA en vicevoorzitter van de LEN, de Europese bond voor zwem-sport. Die laatste positie wenst hij op 8 mei graag te verruilen voor die van het voorzitterschap.

Als hij zijn lobby kracht had willen bijzetten, had hij gepolitoerde zitjes moeten neerzetten in Gouda inclusief knipmessende dames met drankjes en een lounge achter de tribune. Nu was de kantine van Groenhoven keurig ingericht voor de gasten, maar of dat de zaak een positieve draai heeft gegeven, mag worden betwijfeld.

Nu waren de waterspatten op de eerste rij voelbaar. De scheidsrechters paradeerden vlak voor de genodigden langs. Als olympische topsport eenvoudiger moet worden ondergebracht, vrij naar de IOC-agenda 2020, was Gouda een aardig voorbeeld. Maar het was uiteraard niet meer dan een noodgreep.

Toen Eindhoven met zijn voor 45 miljoen euro gebouwde Pieter van den Hoogenband Zwemstadion niet wilde meewerken aan het plan van de KNZB om de waterpolosters thuisvoordeel te bieden, was alleen Gouda beschikbaar. GZC Donk was enthousiast, de vrijwilligers bereidwillig en de gemeente betaalde 125 duizend euro om de vrouwenploegen onder te brengen.

Vier weken voor het toernooi kwam de FINA voor het eerst langs in Gouda, vertelde een ervaren Nederlandse zwembestuurder zaterdag. De FINA-vertegenwoordigers schrokken zich rot van de afmetingen van het verder keurige waterpolobad. Ze vroegen op woedende toon: waarom zijn we niet in Eindhoven? Dat bleek een geldkwestie. Een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) staat niet op de lijst van strategische evenementen van het ministerie van VWS (Sport). Financiële steun is er dan niet. En geld moet er altijd bij voor dit type evenementen.

Zo beleefde Nederland een waterpolotoernooi dat niet het gewenste olympische ticket voor de nationale vrouwenploeg opleverde en dat aan de verkiezingscampagne van Erik van Heijningen afbreuk zal hebben gedaan. Hij concurreert met de zittende voorzitter, Paolo Barelli, die in 2009 voor 90 miljoen een WK in Rome organiseerde waarbij 9 miljoen te veel werd uitgegeven. In Gouda werd hoogst Nederlands op de centjes gepast. Benieuwd welke voorzitter de Europese zwemwereld op 8 mei op het rostrum hijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden