De elf verliezers van 2006: Ajax wint

  1. Co Adriaanse..

Een vertrouwensbreuk leidde tot zijn einde bij FC Porto, waarna hij de clubs voor het uitkiezen had. Adriaanse koos voor Metallurg Donetsk.

Niet voor het klimaat in Oekraïne waarschijnlijk, of de meeslepende competitie aldaar of het uitzicht op de lokale staalfabrieken. Co gaat in Donetsk zijn zakken vullen. Dat is, voor een toptrainer, een nogal armoedige wending in zijn loopbaan.

10. Barry Opdam

International van AZ die, volkomen onverwacht, oud-international werd. Opdam had meegespeeld in acht van de negen interlands toen Van Basten hem belde om te zeggen dat hij geen deel zou uitmaken van de WK-selectie.

Hoe hij zich daarna voelde, thuis op de bank? ‘Wezenloos.’

9. Willem van Hanegem

Fulltime analyticus, wat dat ook moge zijn. Het is een tamelijk overbodige beroepsgroep, en je hebt goede en minder goede analytici, maar de meesten proberen er tenminste nog iets van te maken.

Van Hanegem niet, die zit bij Voetbal Insite voor een vorstelijke vergoeding te mopperen en te knorren en – daarmee suggererend dat hij ver boven het dagelijkse voetbalgeneuzel staat – vol onbegrip met zijn hoofd te schudden. Of hij zwijgt. Een vreemde, zelfs idiote gewoonte voor een televisiecommentator.

8. Rafael van der Vaart

Het koningskind van Hamburger SV is aan lager wal geraakt. HSV speelde in de Champions League niets klaar en wordt in de Bundesliga bedreigd door degradatie.

Alsof dat nog niet genoeg is, is Van der Vaart voortdurend geblesseerd (of geschorst) en kan niemand zich nog iets herinneren van zijn optreden op het WK. Daar staat tegenover dat hij typisch zo’n verliezer is die elk moment weer een winnaar kan worden.

7. Johan Cruijff

De voorzitter van de Marco van Basten-fanclub kampte met een fors teruglopend ledental en vond dat het Nederlands elftal een prima WK heeft gespeeld, een discutabele opvatting die slechts door een enkeling (Van Basten, Jansma, vader Sneijder) werd gedeeld.

Hij vond het ook volkomen logisch dat Sneijder in Duitsland de regie in handen kreeg, en niet Cocu, en gaf Van Bommel overal de schuld van.

Cruijff verloor, helaas, in de zomer veel van zijn geloofwaardigheid, helemaal toen hij onthulde dat Van Basten hem tot tweemaal toe had gevraagd om de leiding van Oranje tijdens het WK over te nemen.

Zoiets doe je niet. Of zoiets doe je wel. Maar waarom je zoiets doet, begrijpt niemand.

6. Maarten Fontein

Algemeen directeur van Ajax, maar dat weten slechts weinigen. De vraag is waar Maarten Fontein is. Van publiciteit houdt hij zich verre. Misschien bestaat hij wel helemaal niet. Maar wie zit er dan achter de actie ‘ik ben rood, ik ben wit, ik ben Ajacied’?

Op de eindejaarswenskaart van de club staat trouwens dat ook de kerstman een echte Ajacied is, wat twijfelachtig is, maar ook typerend voor een club die denkt dat Amsterdam het middelpunt van de wereld is. Zie verder nummer 1.

5. Pierre van Hooijdonk

Van Hooijdonk was een van de beste spitsen uit de geschiedenis van Feyenoord en is nu een van de slechtste. Dat is nog tot daar aan toe. Dat hij, toen hem duidelijk werd dat Feyenoord zijn contract niet zou verlengen, zijn afscheid aankondigde, viel ook nog te begrijpen. Een veteraan die stopt, dat begrijpt iedereen.

Maar dan moet je niet, om de aandacht van je eigen gebreken af te leiden, verkondigen dat de mentaliteit van de jeugd van tegenwoordig je ertoe heeft aangezet om je carrière te beëindigen. Dat is vals. En die mentaliteit van de jeugd is prima.

4. Danny Blind

Zijn ontslag door Ajax alleen zou hem niet op een hoge positie hebben gebracht, want trainers worden nu eenmaal om de haverklap ontslagen. Ontslag én met teveel drank op een auto-ongeluk veroorzaken, is wel een overtuigende aanbeveling.

3. Jorien van den Herik

Oók een winnaar, vanwege zijn overwinning op de FIOD, maar toch vooral een verliezer, omdat hij bij Feyenoord in een isolement terechtkwam en door niemand meer serieus werd genomen. Wat het er voor hem niet beter op maakte, was zijn rancuneuze getetter in de media en zijn onvermogen toe te geven dat een deel van de problemen van Feyenoord héél misschien een héél klein beetje zijn schuld is.

2. Marco van Basten

Het WK, natuurlijk. En vanwege het feit dat Oranje al 2,5 jaar lang als proeftuin wordt gebruikt, zonder zichtbare progressie en met een tactiek die niet lijkt te passen bij het spelersaanbod. Zo’n aanval op Van Gaal maakt het er ook allemaal niet beter op.

1. John Jaakke

Nadat een speler een grensrechter had uitgescholden voor kankerneger en een ander een scheidsrechter had vergeleken met een blinde tyfushond, verklaarde de voorzitter in een interview met de NOS dat Ajax geen vereniging van koorknapen is.

Dat kon er ook nog wel bij, in een jaar dat Ajax clubicoon Blind ontsloeg, in de eredivisie op de vierde plaats eindigde, zich niet plaatste voor de Champions League en dit seizoen de achterstand op PSV tot acht punten zag oplopen.

Volgende week: de winnaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden