De eerste Nederlandse Tourhelden

Titel: De pioniers van de wielersport. Opkomst van de wielersport op de weg in Nederland 1900-1936. Tour de France van 1936 met deelname van vier Nederlanders....

Auteur: Ron Couwenhoven.

Technische details: Uitgeverij Tirion Sport/De Vriesenborch, 200pagina's, gebonden, met veel zwart-wit foto's. ISBN 9060765311, prijs 29,95euro.

Wie is die Ron Couwenhoven? Couwenhoven is journalist bij De Telegraaf.Voor die krant versloeg hij lang geleden de Tour de France. Daarna gooidehij zich op het marathonschaatsen. Hij publiceerde, behalve overwielrennen, onder meer ook boeken over schaatsen en Zaanse molens.

Mooie lange titel trouwens. Zeker. En een titel die bij de warewielerliefhebber een belletje doet rinkelen.

Waarom? Het jaar 1936 was een historisch jaar voor het Nederlandsecyclisme. Voor het eerst in de geschiedenis nam een Nederlandse ploeg deelaan de Tour de France. Of liever gezegd: een ploegje van vier renners: degebroeders Van Schendel, Albert en Antoon, Theofiel Middelkamp en AlbertGijsen. Landen als België en Frankrijk vaardigden tien renners af.

Ook niet erg eerlijk. Het was al een mirakel dat Nederland mee mochtdoen. Wielrennen op de weg was hier sinds 1905 verboden. Dat kwam de aanwasvan talent natuurlijk niet ten goede. Wielrennen was hier baanwielrennen.

Waarom mochten ze dan ineens in 1936 wel meedoen? De Tourorganisatie zatin de problemen omdat Mussolini had besloten dat er geen Italiaanse ploegzou meedoen.

En? In de zevende etappe, die van Aix les Bains naar Grenoble voerde,de koninginnerit over Galibier en Lautaret, geschiedde het dat TheofielMiddelkamp, die tot dan nog nooit iets hogers had gezien dan de kerktorenvan Kieldrecht, de etappe won, voor de Franse favoriet Archambaud. Er zijnmensen die in deze historische gebeurtenis de geboorte van het Nederlandsewielrennen op de weg zien.

Is het een mooi boek? Het is een bijzonder mooi boek. Met een grotehoeveelheid prachtige foto's, waarvan het alleen jammer is dat ze niet watgroter zijn afgedrukt. Couwenhoven beschrijft, eigenlijk als eerste, devolledige geschiedenis van de eerste Nederlandse Tourdeelname en watdaaraan voorafging.

Dus ook vanuit sporthistorisch oogpunt een belangrijk boek? Zeker. Alsje het tenminste belangrijk vindt om te weten hoe dat precies zat. En alsje wilt weten hoe het is begonnen, met de inmiddels hechte band tussenNederland en de Tour de France.

En als je wilt weten hoe het koersverloop ook maar weer was, in 1936.Dat wordt gedetailleerd uit de doeken gedaan, en zo hoort het ook. Het magdan zeventig jaar geleden zijn, koersdetails blijven altijd leuk.

Kopen? Bijna dertig euro is zelfs voor dit boek veel geld, maar watmoet, moet: kopen.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden