De droom van iedere marketingexpert

Als een vedette is Maria Sjarapova in New York ingehaald. Sinds haar zege op Wimbledon is de druk op haar groot....

Van onze verslaggever Mark van Driel

De sterrenstatus is vereist. Justine Henin-Hardenne, titelverdedigster bij de US Open, bezit die volgens de Amerikanen niet. Zij zal géén profijt trekken van de inspirerende ambiance en het gunstige tijdstip: met de zon verdwijnt de drukkende hitte uit New York. Andre Agassi, Andy Roddick en Serena Williams wél.

Maria Sjarapova behoort eveneens tot de uitverkorenen. Een donderend applaus is haar deel als ze het stadion betreedt voor haar wedstrijd in de eerste ronde tegen de Amerikaanse Laura Granville. De zeventienjarige blondine is hot sinds ze Wimbledon volslagen onverwacht veroverde.

'Nu begint voor haar een ander leven', voorspelde Boris Becker, die de Wimbledontitel in 1985 als zeventienjarige ook als bij toverslag won, meteen na haar zege. 'Eens zien hoe ze daar mee omgaat.'

Rust is de Russin sinds juli nauwelijks gegund. Er wordt op haar gejaagd door fans, fotografen en bedrijven. Dankzij haar atletische lijf, knappe voorkomen en spontane optreden geldt ze als de droom van iedere marketingdeskundige.

Geen schatting lijkt te wild als het gaat om de commerciële waarde van haar populariteit - bedragen tussen de 50 en 150 miljoen dollar zijn al genoemd. Op internetzoekmachine Google was haar naam volgens Amerikaanse media in juli de meest gezochte.

Haar eerste grote contract, met telecommunicatiebedrijf Motorola, is naar verluidt zes miljoen dollar waard. Haar zaakwaarnemer Max Eisenbud denkt dat meer deals spoedig zullen volgen. Sjarapova zal met stip binnenkomen op de lijst van best verdienende vrouwelijk atleten, die het financiële informatiebedrijf Forbes publiceert.

De topvijf, allemaal tennissters, wordt aangevoerd door Serena Williams, die jaarlijks tien miljoen dollar opstrijkt.

De sterrenstatus vereist niet altijd prestaties, zoals Anna Koernikova heeft bewezen. Maar Sjarapova heeft herhaaldelijk laten weten dat zij geen modellenloopbaan ambieert ('te saai'). Ze wil wedstrijden winnen. Ze wil de beste zijn.

Dat is haar, zoals Boris Becker met zijn onderkoelde opmerking voorzag, niet gelukt. Na Wimbledon speelde ze drie toernooien. Steeds werd ze vroegtijdig uitgeschakeld. Toch temperden die verrichtingen de hoge verwachtingen in Amerika nauwelijks. Vedetten zijn kampioenen.

Op de baan helpt haar nieuwe status Sjarapova niet. Tot Wimbledon was zij een belofte, die nimmer een speelster uit de topvijf had verslagen. Haar zege heeft haar tot een doelwit gemaakt. Elke opponente weet dat winnen van Sjarapova gelijk staat aan het vergaren van faam, al is het maar kortstondig.

Laura Granville wil niets liever. In elf van de achttien toernooien waaraan ze dit jaar deelnam, verloor ze roemloos in de eerste ronde, maar voor Sjarapova toont de 23-jarige Amerikaanse geen ontzag. Ze profiteert zonder een spoor van twijfel van haar overmoedige spel.

Bij een gelijke stand diep in de derde set hangt een sensatie in de lucht. Nooit is de winnares van Wimbledon bij de US Open in de eerste ronde uitgeschakeld. (Bij de mannen is dat wel gebeurd. Richard Krajicek en Pat Cash, beiden gelouterde spelers toen ze Wimbledon wonnen, vlogen er in New York direct uit.)

Sjarapova bezwijkt niet onder de immense druk. Als ze bij een achterstand van 4-5 mag serveren, is alle twijfel plotseling uit haar spel verdwenen. Ze schudt Granville als een hinderlijke vlieg van zich af en maakt maar liefst twaalf van de volgende veertien punten. De toeschouwers belonen de Russische speelster met een ovatie:6-3, 5-7, 7-5.

Sjarapova zwaait opgelucht en grijpt meteen naar een mobiele telefoon; van het merk waarmee ze onlangs een miljoenencontract sloot. Tegen televisieverslaggevers zegt ze dat ze haar moeder wil bellen, net als na haar zege op Wimbledon. Het klinkt spontaan, zoals een volleerd vedette betaamt.

Haar status als kampioen zal Sjarapova in New York minder gemakkelijk kunnen waarmaken. Boris Becker kan er over meepraten. Hij verloor in 1985, na zijn zege op Wimbledon, in de vierde ronde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden