De deal is rond wanneer Kosgei de steeple wint

Twintig meter voor de finish ging het vingertje al priemend omhoog, zo zeker was Christopher Kosgei van zijn zaak. De Keniaan ging de wereldtitel van de 3000 meter steeple op zijn naam schrijven....

Van onze verslaggever Rolf Bos

De finale van de 3000 meter steeple, een van de fraaiste atletiek-onderdelen, zou uiteraard een Keniaans onderonsje worden. We moeten twaalf jaar terug voor een niet-Keniaanse winnaar tijdens een WK (de Italiaan Francesco Panneta), sindsdien was het steeds een Oost-Afrikaanse gazelle geweest die op mondiaal niveau het rapst over de horden en door de waterbak snelde.

Op voorhand was vooral strijd verwacht tussen Kosgei en Bernard Barmasai, de wereldrecordhouder (7.55,72) die tijdens de Golden League-wedstrijden dit jaar oppermachtig is. Hij stevent af op een greep uit de jackpot van een miljoen dollar, waarvoor ook nog drie andere atleten (Marion Jones, Wilson Kipketer en Gabriele Szabo) in de strijd zijn.

Regerend wereldkampioen Barmasai liet zich gisteravond echter nauwelijks zien (hij werd vijfde), en dat gaf onmiddellijk voedsel aan de geruchten dat Kosgei van Barmasai in Sevilla zijn gang mocht gaan, dat hier sprake was van een heuse 'deal'.

Twee weken geleden immers had Kosgei zijn landgenoot duidelijk voorrang gegeven bij de Weltklasse-meeting in Zürich. Barmasai won zodoende ook de vijfde Golden League-wedstrijd en bleef zodoende meedoen in de strijd om de lucratieve jackpot, die na de komende wedstrijden in Brussel en Berlijn verdeeld wordt.

Barmasai ging in het Letzigründ-stadion met voorsprong de laatste ronde in, totdat hij plotsklaps de hete adem van 'Jogoo' Koskei in zijn nek voelde. Met een simpele handbeweging, zo van 'hé joh, achter mij blijven, anders mis ik mijn jackpot' werd Koskei vervolgens naar de tweede plaats verwezen. Hij sprintte nog mee, maar Barmasai won.

Meteen na de finish werd de winnaar een microfoon van de BBC-World Service onder de neus geduwd. Of Kosgei hem had laten winnen? Yes, Kosgei had hier zelf kunnen winnen, zei Barmasai, 'maar omdat hij mijn vriend is, liet hij mij winnen. Het is goed voor mij als ik win, en dan is het ook goed voor mijn vriend.'

Dat kon dus niets anders betekenen dat er afspraken waren gemaakt. Barmasai mocht ongestoord richting zijn jackpot gaan, als Kosgei dan maar in Sevilla vrije doorgang kreeg? Het gerucht werd nog versterkt door een artikel in het Zwitserse weekblad Sport, waarin gewag werd gemaakt van enkele uitspraken van Kosgei.

'Ik ga met Barmasai praten', had Kosgei gezegd. 'Of hij laat mij over twee weken wereldkampioen worden, óf ik zorg ervoor dat hij bij de komende Golden League-wedstrijden de jackpot misloopt.'

Daarmee geconfronteerd, ontkenden Barmasai en diens manager Jos Hermens vervolgens dat er een deal met Kosgei was gemaakt, maar het kwaad was al geschied. De IAAF kondigde, na alle ophef in de media, een nader onderzoek aan. Pas na de WK, vlak voor de volgende Golden League-wedstrijd in Brussel, volgt de uitspraak.

Ook gisteravond, na een adembenemende finale, hielden alle betrokkenen vol dat er geen sprake was van een afspraak in het Keniaanse kamp. Kosgei, die met zijn titel 60 duizend dollar verdiende: 'Dit is een WK, iedereen gaat voor goud.' Barmasai was volgens Hermens in Sevilla in minder goede doen, wegens een lichte achillesblessure, waarvoor hij vorige week nog door sportarts Peter Vergouwen werd behandeld.

Deal of geen deal, Kosgei moest behoorlijk hard werken voor zijn wereldtitel. Barmasai bleef dan wel wat achter, de rest van het in totaal twaalfkoppige veld (met liefst vier Kenianen) gaf in de eindstrijd flink partij. Er was zelfs een blanke man, Damian Kallabis, die heel lang meestreed.

Pas in de laatste meters werd deze dappere Duitser, vorig jaar nog Europees kampioen en daarna middelpunt van een opmerkelijke dopingzaak, voorbijgestreefd door de Marokkaan Ali Ezzine. De Noord-Afrikaan was zodoende spelbreker op het Keniaanse feestje, hij ging als bronzen medaillist op zoek naar zijn eigen vlag.

Het kwartet Kenianen huppelde toen al met het groen-zwarte vaandel door het slechts voor de helft gevulde Estadio Olimpico. Ook Barmasai, nog steeds in de strijd voor de jackpot, danste mee, en nee, hij was niet teleurgesteld: 'I ran, I finished, I'm happy.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden