De composities van Martin van Dijk

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar stel ik de lezer in de gelegenheid deel te nemen aan de Kerst-oploswedstrijd van de Kring voor Damproblematiek....

Zie diagrammen

Als altijd geldt: wit speelt en wint. Om de taak van de lezer/oplosser enigszins te verlichten, merk ik op dat wit in de opgaven 1, 3 en 4 onmiddellijk aan het combineren slaat. Niet dat het daarmee meteen afgelopen zou zijn, want in alle drie gevallen beschikt zwart nog over tegenacties die de strijd gaande houden. Pas nadat wit ook die tegenacties ontzenuwd heeft, is de zaak definitief beklonken.

Opgave 2 – een heuse forcing – verschilt in zoverre van de overige drie dat wit met een positionele zet begint. Het is pas na zwarts gedwongen, althans meest serieuze antwoord, dat het combinatieve geweld losbarst. En ditmaal zit er – anders dan in de overige opgaven – géén eindspel meer aan vast: de drie resterende zwarte stukken staan alle opgesloten!

U kunt uw oplossingen tot 15 januari 2009 sturen naar Dhr. A. Schokker, Lomondlaan 18, 1060 PL AMSTERDAM. Desgewenst kan dat ook per e-mail: zaschokker@hotmail.com.

In de tijd die ons nog rest, kom ik tóch nog even terug op het boeiende thema van de wederzijdse Ghestem-opstelling waarmee wij ons de afgelopen weken hebben beziggehouden. Ik doe dat door de lezer een vijfde opgave (die natuurlijk níet meetelt voor de oploswedstrijd) voor te leggen. Het gaat om de volgende cijferstand:

zestien zwarte schijven op 3, 4, 8, 9, 11 t/m 14, 16, 17, 19, 21, 23, 24, 26 en 29;

zestien witte schijven op 22, 25, 27, 28, 30, 32, 34, 35, 37, 38, 40, 41, 45 t/m 47 en 50.

Het is waar: deze compositie van de Zwitserse grootmeester Andreas Kuyken heeft al eens eerder in deze krant gestaan. Maar dat is inmiddels dermate lang geleden (het betrof de rubriek van 1 maart 1986) dat herplaatsing mij volkomen gerechtvaardigd lijkt. Dit temeer daar in Kuykens compositie de interessantste en meest spectaculaire aspecten van zo’n ‘dubbele Ghestem’ op een perfecte manier met elkaar verbonden worden! Wit speelt en wint.

Tot besluit wil ik graag wijzen op het gloednieuwe internationale toernooi dat vandaag in Delfzijl van start gaat en tot volgende week zaterdag duurt. Het zogeheten Groningen Seaports Masters, dat op initiatief van oud-wereldkampioen Harm Wiersma tot stand is gekomen, kent namelijk een bezetting die klinkt als een klok. Zo behoren onder anderen wereldkampioen Schwarzman en diens voorgangers Tsjizjov en Georgiev tot de deelnemers, evenals Mark Podolski, de onfortuinlijke nummer twee van het WK 2007.

Voorts wordt (Noord-)Nederland vertegenwoordigd door Auke Scholma en Martin Dolfing, terwijl eveneens reikhalzend wordt uitgekeken naar het optreden van de Afrikanen Leopold Kouogueu en – vooral – Macodou N’Diaye. Het twaalftal wordt gecompleteerd door wereldkampioene Tkatsjenko, haar voorgangster Tansikkoezjina, de Mongoliër Erdenebileg én de Braziliaan Allan Silva, de grote onbekende in dit illustere gezelschap. Er wordt op acht achtereenvolgende dagen (inclusief de beide Kerstdagen!) gespeeld in De Molenberg op het Molenbergplein te Delfzijl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden