Video

De complete afscheidsrede van Sepp Blatter

Sepp Blatter legde dinsdagavond in Zürich een verklaring af. De baas van FIFA kondigde daarin aan dat hij binnenkort vertrekt als president van de wereldvoetbalbond. Hieronder zijn complete afscheidsrede.

Ik heb diep nagedacht over mijn voorzitterschap en de 40 jaar van mijn leven die onlosmakelijk zijn verbonden met de FIFA en deze prachtige sport. Ik koester de FIFA meer dan wat dan ook en ik wil doen wat het beste is voor de FIFA en voor voetbal. Ik vond dat ik kandidaat moest zijn, omdat ik meende dat dat het beste was voor de organisatie.

Die verkiezing is nu voorbij, maar de problemen van de FIFA niet. De FIFA moet grondig worden hervormd. Hoewel ik een mandaat heb van de FIFA-leden, denk ik niet dat ik een mandaat heb van de hele voetbalwereld; de fans, de spelers, de clubs, de mensen die leven voor het voetbal zoals wij bij de FIFA. Daarom heb ik besloten mijn functie neer te leggen op een speciaal verkiezingscongres.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Ik zal mijn taken als FIFA-voorzitter blijven uitvoeren tot die verkiezingen. Het volgende reguliere FIFA-congres vindt plaats op 12 mei 2016 in Mexico-Stad. Dit zou onnodig uitstel veroorzaken en daarom vraag ik het uitvoerend comité om een bijzonder verkiezingscongres om mijn opvolger zo snel mogelijk te kunnen kiezen. Dit moet gebeuren volgens het FIFA-statuut en we moeten genoeg tijd hebben voor de kandidaten om zichzelf te presenteren en campagne te voeren.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Omdat ik geen kandidaat zal zijn en dus niet de verplichtingen heb die bij verkiezingen komen kijken, kan ik me volledig richten op de verstrekkende, fundamentele hervormingen, die verder zullen gaan dan onze eerdere inspanningen.

Jarenlang hebben we hard gewerkt om bestuurlijke hervormingen door te voeren. Hoewel die door moeten gaan, is het me nu duidelijk dat dat niet voldoende is. In het uitvoerend comité zitten vertegenwoordigers van de voetbalfederaties waar we geen macht over hebben, maar waar de FIFA wel verantwoordelijk voor wordt gehouden.

We hebben vergaande structuurhervormingen nodig. De grootte van het uitvoerend comité moet worden teruggebracht en zijn leden moeten door het FIFA-congres worden gekozen. De integriteitscontrole voor alle leden van het comité moet centraal door de FIFA worden georganiseerd en niet door de federaties.

Het aantal keren dat de voorzitter en alle leden van het uitvoerend comité kunnen worden herkozen, moet worden beperkt. Ik heb hier al eerder voor gevochten, zoals iedereen weet, maar mijn pogingen werden tegengehouden. Dit keer zal ik slagen. Ik kan dit niet alleen. Ik heb Domenico Scala gevraagd deze en andere maatregelen te introduceren en implementeren.

Scala is de onafhankelijke voorzitter van ons Comité van Toezicht, gekozen door het FIFA-congres. Hij is ook de voorzitter van het ad-hoc-kiescomité en zal in die rol de verkiezing van mijn opvolger leiden. Scala heeft het vertrouwen van veel groepen buiten en binnen de FIFA en heeft de kennis en ervaring die nodig is om deze grote hervormingen door te voeren.

Ik neem dit besluit omdat ik veel geef om de FIFA en zijn belangen. Ik wil hen danken die me altijd op een constructieve en trouwe manier hebben gesteund als FIFA-voorzitter en die zo veel hebben gedaan voor de sport waar we van houden. Wat het allerbelangrijkste is voor mij, is dat - als dit alles voorbij is - de sport zal winnen.

Chronologie verkiezing voorzitter FIFA
Vijf mannen waren in de race om de nieuwe voorzitter te worden van FIFA. Toch werd de 79-jarige Sepp Blatter vrijdag weer herkozen. Dinsdag kondigde hij tot ieders verrassing alsnog zijn vertrek aan. Een overzicht van alle ontwikkelingen rond de voorzittersverkiezing.
10 juni 2014: kort voor de aftrap van het WK eist KNVB-voorzitter Michael van Praag in São Paulo openlijk het vertrek van Blatter.
11 juni: Blatter benadrukt dat hij zich 'gewoon' herkiesbaar stelt. 'Mijn missie is nog niet voorbij', aldus de Zwitser, die diep geraakt is door de kritiek. 'Zoiets respectloos heb ik nog nooit meegemaakt.'
6 januari 2015: de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein is na Blatter en Jérôme Champagne, die zich een jaar eerder al aanmeldde, de derde die zich verkiesbaar stelt.
15 januari: de Franse oud-voetballer David Ginola mengt zich ook in de verkiezingsstrijd.
26 januari: Van Praag stelt zich onverwachts kandidaat. 'Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen.'
28 januari: de Portugese oud-topvoetballer Luis Figo meldt zich eveneens in de race.
30 januari: Ginola heeft niet genoeg steun en meldt zich af, een paar dagen later gevolgd door landgenoot Champagne.
3 maart: de Zuid-Amerikaanse landen scharen zich achter Blatter.
24 maart: de uitdagers van Blatter krijgen spreektijd op het congres van de Europese bond UEFA.
7 april: de Afrikaanse federatie herhaalt volledig achter Blatter te staan.
24 april: Suriname spreekt zich als eerste en enige land openlijk uit voor Van Praag.
30 april: de Aziatische federatie schaart zich openlijk achter Blatter.
11 mei: Van Praag, Figo en Bin Al-Hussein overleggen in het geheim over hun strategie en kansen.
21 mei: Van Praag en Figo trekken hun kandidatuur in. De Amsterdammer schaart zich achter Bin Al-Hussein, die een deel van zijn plannen overneemt.
27 mei: twee dagen voor het congres worden zeven FIFA-kopstukken in Zürich opgepakt op verdenking van omkoping en corruptie. Zij behoren tot de veertien mannen die zijn aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Blatter blijft buiten schot.
29 mei: Blatter wordt herkozen als voorzitter. Zijn enige overgebleven uitdager prins Ali trekt zich na de eerste stemronde, waarin Blatter 133 stemmen kreeg, terug uit de strijd.
2 juni: Blatter kondigt alsnog zijn vertrek aan. 'Ik voel niet de steun van de voetbalwereld. De FIFA heeft een grote opknapbeurt nodig.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden