De Bruijn vlindert op 50 meter naar toptijd

Tot begin deze maand was zwemster Inge de Bruijn nog wereldrecordhoudster op de 50 meter vlinderslag, maandag toonde ze zich tijdens de series en halve finales van het EK de snelste en toch zwemt de 26-jarige Barendrechtse vanavond niet de finale op dit nummer....

Van onze verslaggever

De Bruijn besloot hiertoe, in overleg met coach en vriend Verhaeren, omdat ze zich woensdag volledig wil toeleggen op de 100 meter vrije slag. 'Dat is tenslotte het mooiste nummer van het zwemmen en bovendien is de 50 vlinder geen Olympisch nummer.'

In Istanbul worden voor het eerst tijdens een EK halve finales op de korte afstanden (50 en 100 meters) afgewerkt. Voor veel zwemmers/sters betekent dat een extra belasting en dreigt een overvol programma.

De Bruijn had op voorhand al besloten dat ze alleen de serie en de halve finale van de 50 vlinder zou zwemmen. 'Ik hoopte daarin een wereldrecord te zwemmen en zelfs dan zou ik de finale hebben laten schieten.'

Het wereldrecord bleef net buiten haar bereik maar met haar 26,53 van de series vestigde De Bruijn wel een nieuw Nederlands record.

In de avonduren droeg ze er voorts toe bij dat de vrouwen estafetteploeg op de 4 x 100 vrije slag (vierde plaats) zich kwalificeerde voor de Spelen van Sydney. Met Chantal Groot, Kirsten Vlieghuis en Manon van Rooijen bleef De Bruijn zeshonderdste van een seconde onder de limiettijd voor de Olympische Spelen in Sydney.

Op de 100 meter schoolslag plaatste Benno Kuipers zich als achtste voor de finale die vanavond wordt gezwommen. Zijn 1.02,96 was bijna een halve seconde te langzaam om zeker te zijn van deelname aan de Olympische Spelen.

De eerste individuele EK-titels gingen maandag naar de Engelsman Palmer (400 meter vrije slag) die verrassend de Italiaan Brembilla voorbleef, en de Oekraiense Klochkova op de 400 meter wisselslag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden