Interviewadriaan van rijsselberghe

De broer van Dorian van Rijsselberghe: ‘Hij is de grote kampioen, maar ik ben sneller’

Adriaan van Rijsselberghe, personal trainer en broer van Dorian van Rijsselberghe de tweevoudig olympisch kampioen windsurfen in de RS:X klasse. Beeld Klaas Jan van der Weij
Adriaan van Rijsselberghe, personal trainer en broer van Dorian van Rijsselberghe de tweevoudig olympisch kampioen windsurfen in de RS:X klasse.Beeld Klaas Jan van der Weij

Topsport is vaak een familiekwestie. Maar lang niet elk kind groeit uit tot kampioen. Hoe verhouden broers en zussen zich tot het sportieve succes van hun bloedverwant? Deze week: Adriaan van Rijsselberghe, de broer van olympisch kampioen windsurfen Dorian.

John Volkers

Topsport is vaak een familiekwestie. Maar lang niet elk kind groeit uit tot kampioen. Hoe verhouden broers en zussen zich tot het sportieve succes van hun bloedverwant? Deze week: Jelle Huntelaar, de broer van Ajacied Klaas-Jan Huntelaar.

Naam: Adriaan van Rijsselberghe (35), gymnastiekleraar

Broer van: Dorian van Rijsselberghe, olympisch kampioen surfen van 2012 en 2016

‘Ik ben vier jaar ouder dan Dorian, maar we werden, in 2004, gelijktijdig wereldkampioen. In Oostende, België. Ik bij de senioren in de Formula Experiens, Dorian bij de junioren.

‘Ik ging met mijn 13de, 14de surfen, dus niet heel jong. Dorian was 10, 11 dat hij op de plank de eerste metertjes maakte. Omdat ik alles al had gevaren, wisten we wat hij nodig had. Nee, hij ging niet met mijn oude spulletjes surfen. Hij kreeg een nieuw zeiltje, maar het grote voordeel is dat je niet alles meer hoeft uit te vogelen. Je oudere broer heeft dat al ontdekt.

‘Met het windsurfen had ik eerst niet veel aan hem. Het is als tennissen tegen iemand die niet meer dan de bal over het net kan slaan. Hij was 14, 15 toen ie een beetje kon meekomen. Ik gebruikte hem om op te lijnen. Dat je naast elkaar vaart en kunt zien hoe snel iemand is. Of hem voorbij vaart. Dat werkt ook. Het geeft een indicatie van je snelheid. Ik maakte zijn setjes sneller. En dan er zelf weer langs. Kijken waar het verschil lag.

‘We leerden het bij de surfclub bij Dijkmanshuizen, net boven Oudeschild, aan de lijzijde van Texel. Er is daar minder golfslag, minder stroming. Daar kun je leren windsurfen. Zelf wonen wij een kwartier fietsen van het strand, maar dit was een half uur met de auto naar de andere kant van het eiland. Pa was verschillende keren Texels kampioen, maar hij heeft het ons niet aangeleerd. Hij wist wat voor ellende dat is, vaak naar de overkant om te trainen.

‘Ik trainde kort met de toenmalige olympische toppers Joeri van Dijk en Casper Bouman. Die RS:X is mijn ding niet. Oude meuk vind ik. Volkomen uitontwikkeld. Het is zeilen. Ik deed slalom, surfen op een funboard. Dat is formule 1. Wat Dorian doet is varen met een lelijk eendje.

‘Hij is de grote kampioen, maar ik wrijf hem graag in dat ik nog altijd sneller ben dan hij. Dat is ook niet zo moeilijk. Ik ben zwaarder, was zeker gespierder, goed voor 90 kilo contragewicht. Ik ben al acht kilo afgevallen sinds ik vorig jaar gestopt ben. Dorian is lang en licht. Dat moet ook met die RS:X. Dorian is een echte mooiweersurfer. Wat dat betreft een watje hoor. Ik ga met een storm als Ciara naar buiten. In de hardste wind van Europa op zo’n middag.

‘Ik maak hem daar niet jaloers mee. We bellen dagelijks met elkaar, facetime voornamelijk. Een reis naar Australië voor dit beslissende WK zit er niet in. Dorian bepaalt zijn focus door veel met zijn omgeving te communiceren. Marc en Geertje, pa en moe dus, ik, Sasha zijn vrouw, Aaron de coach. Het draait om positivisme. Als hij die inzet, leidt dat tot de beste prestatie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden