De Braziliaanse Ajacied David Neres (20) geeft zijn langste interview in Nederland ooit

Nooit te laat of te zwaar, wars van trucs en fratsen. Wel extreem effectief en intuïtief. Introvert, dat is de Braziliaan David Neres van Ajax ook.

PSV - Ajax. David Neres probeert de bal te behouden terwijl opdringerige PSV'ers hem belagen. Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant
PSV - Ajax. David Neres probeert de bal te behouden terwijl opdringerige PSV'ers hem belagen.Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant

De trainingen bij Ajax zijn een stuk langer onder de nieuwe coach Erik ten Hag. Wat statischer ook, met meer nadruk op tactische afspraken en een verbod op hakjes. Veel spelers bij zijn vorige clubs werden de eerste weken gek van de veeleisende Ten Hag.

David Neres, de enige Braziliaan van Ajax, haalt zijn schouders op na weer een training van liefst twee uur. 'Maakt niet, maakt niet uit. Je moet hard trainen. Altijd,' zegt hij.

Neres is nu een jaar Ajacied en bepaald niet zo'n klager als de vorige linksbenige Braziliaan op de rechtervleugel bij Ajax, Leonardo Vitor Santiago. Leonardo creëerde in zijn eerste profjaren een stempel waar hij en andere jonge Brazilianen nooit meer vanaf komen: ze zijn te laat terug van vakantie, hebben aanvaringen met trainers en medespelers en zijn uiterst bedreven in het ontlopen van journalisten. Teammanager Herman Pinkster die beiden kent: 'David is véél rustiger dan Leonardo.'

Het meest extravagante aan Neres is een dansje na een doelpunt. Soms plaatst hij een vakantiefotootje op zijn sociale media waarop hij tussen zijn vrienden in Sao Paulo in een zwembroek met tijgerprint als een gorilla zijn torso aanspant. Zijn haar is dan geel of rood. Maar terug in Amsterdam is het weer diep donkerbruin en post hij brave wedstrijdshots met '#workhard' eronder.

Wat er in hem omgaat, is lastig te detecteren. Laaghangende oogleden dekken zijn kijkers voor driekwart af. Veel meer dan 'goedemorgen' kan er vaak niet af. Hij maakt best lol, vooral met de andere Zuid-Amerikanen. Als die hem uitdagen zegt Neres: praten jullie maar, ik laat het zien op het veld.

Neres is nooit te laat of te zwaar, zelfs op zijn vrije dag gaat hij naar Engelse les. Wars ook van fratsen of trucs op het veld. Wel extreem effectief: acht doelpunten en elf assists in de eerste seizoenshelft. FOX Sports riep hem op basis van zijn statistieken uit tot beste speler voor de winterstop.

Spits Klaas-Jan Huntelaar looft: 'Hij is intuïtief, sterk aan de bal en snel.' Veel meer weten ze in de spelersgroep niet over hem, hij is geen type dat anderen vraagt gezellig wat te gaan eten of drinken.

Na een training waagt de Volkskrant met behulp van een tolk een poging wat meer te weten te komen over de 20-jarige Braziliaan.

Eric Botteghin, je landgenoot die bij Feyenoord speelt, zei dat jouw status in Brazilië is veranderd door je doelpunten en assists. Je wordt vaker genoemd in de Braziliaanse media. Merk je daar iets van?
'Ik weet het niet, ik ben tijdens de winterstop alleen maar bij mijn huis in Brazilië gebleven.'

David Neres en Davinson Sanchez van Ajax tijdens de training ter voorbereiding op de eerste play-off wedstrijd van de Europa League tegen Rosenberg BK. Beeld anp
David Neres en Davinson Sanchez van Ajax tijdens de training ter voorbereiding op de eerste play-off wedstrijd van de Europa League tegen Rosenberg BK.Beeld anp

Verder niets?
'Ik lag aan het zwembad, speelde op de Playstation. Dat is het.'

Je gaat niet naar buiten?
'Naar het strand.'

Daar werd je niet herkend?
'Daar had ik een pet en zonnebril op.'

Waarom?
'De zon was sterk.'

Koud biertje erbij natuurlijk, zoals dat in Brazilië gaat?
'Nee, ik drink alleen maar water en fruitsapjes.'

Waarom kleur je je haar op vakantie?
Neres haalt zijn schouders op.

Is dat je vakantiemodus?
'Ja.'

Mis je Brazilië hier?
'Heel erg. Maar mijn leven en werk is hier. Ik moet me aanpassen.'

Wat doe je om je hier thuis te voelen?
'Familie of vrienden laten overkomen.'

Wie is er nu?
'Mijn zus.'

Wat doet je zus nu ze bij jou is?
'Niks bijzonders. Ze is er voor me. En ze kookt. Rijst met bonen, elke dag.'

Zijn eerste halfjaar bracht Neres vooral op de reservebank door, het stigma 'miskoop' al vlot meetorsend. Ajax betaalde 12 miljoen euro exclusief bonussen aan FC São Paulo. Neres kreeg kritiek, onder meer van voormalig rechtsbuiten en Mister Ajax Sjaak Swart, die nog steeds stelt dat 'zijn rendement véél hoger zou moeten liggen voor dat bedrag'.

Zonder speelplezier en waardering kan de heimwee keihard toeslaan bij Zuid-Amerikanen. Bij Neres merkten ze er bij Ajax niets van. Hij was niet nukkiger en ook niet vrolijker dan anders. Hij was zoals-ie nu ook is: een ondoordringbaar fenomeen, een beetje vergelijkbaar met die andere jonge Ajax-aanvaller, de Deen Dolberg.

Wel zei Neres een jaar eerder tijdens een interview op ESPN dat hij eigenlijk helemaal niet weg had gewild bij FC São Paulo, de club waar hij is opgeleid en slechts acht wedstrijden in het eerste elftal speelde. Hij had eerst een grote naam willen worden, maar na zijn terugkeer van een jeugdinterland stond hij voor een voldongen feit: naar Ajax gaan.

Ernaar gevraagd zegt hij: 'Acht wedstijden voor São Paulo is weinig, ik had er graag meer gespeeld. Ik zat er al tien jaar in de jeugd. Maar zo is het voetbal, je moet keuzes maken. Ik denk dat ik een goede keuze heb gemaakt.'

Die maak je zelf?
'Ja.'

8 doelpunten en elf assists liet Ajacied David Neres in de eerste seizoenshelft noteren. Volgens Fox Sports was hij tot de winterstop de beste speler van de eredivisie.

Had je meer opties dan Ajax?
'Weet ik niet, dat weten de zaakwaarnemers die me begeleiden.'

Zijn het investeerders zoals je vaak bij Braziliaanse spelers ziet? Hebben ze een aandeel in jou?
'Nee, zaakwaarnemers. Met hen heb ik overlegd. Ik ben nog niet helemaal volwassen, wist dat ik hier stappen kon zetten. Het pakt goed uit.'

Dan moet Neres lunchen. Hij zegt toe daarna nog even verder te praten. Maar na de lunch moet hij krachttraining doen en daarna blijkt de vogel gevlogen. Twee dagen later wordt hij door de persmedewerker van Ajax weer keurig afgeleverd.

Waar was je nou?
'Ik moest naar huis. We hadden al lang gesproken, toch?'

Kun je nog wat meer over je jeugd vertellen?
'Mijn vader was schilder, mijn moeder schoonmaakster.'

Waar ben je opgegroeid?
'In Perus, een arme wijk van Sao Paulo , toch was ik daar blij. Ik raakte er gemotiveerd om geld te verdienen om voor mijn familie te zorgen.'

David Neres met Hakim Ziyech na afloop. Beeld anp
David Neres met Hakim Ziyech na afloop.Beeld anp

Je hebt een huis met een zwembad gekocht in Pirituba, een goede wijk in je geboortestad Sao Paulo.
'Voor mijn familie.'

Blij dat je dat voor elkaar hebt gekregen?
Schouderophalend: 'Ja.'

Je toont heel weinig emotie.
'Klopt.'

Ben je altijd zo?
'Ja.'

Er zijn filmpjes dat je aan het zingen en dansen bent.
Kleine glimlach: 'Daar hou ik van.'

Wat zing je?
'Ah, het stelt allemaal niet zo veel voor. Ik zing alleen onder de douche of op de badkamer.'

Nooit nerveus voor een wedstrijd?
'Natuurlijk, maar ik raak niet van slag. Ik weet wat ik kan.'

Brazilianen staan bekend om hun trucs en fijne passeerbewegingen. Jij gaat vooral voor rendement.
Zuchtend: 'Die Braziliaanse stijl is een cliché en bestaat helemaal niet. Als je naar de Braziliaanse competitie kijkt, dan heeft elke ploeg echt niet elf pingelaars op het veld staan. Dan win je namelijk niks.'

Heb je altijd zo gespeeld?
'Ja, dit is mijn stijl. Ik wil goals maken en assists geven, dat is belangrijker dan iemand door de benen spelen.'

Welke speler bewonder je het meest?
'Messi, hij is de beste van de wereld.'

Een Braziliaan die Messi prefereert boven Neymar, dat zie je niet vaak!
'Het zijn allebei goede spelers. Iedereen heeft zijn smaak.'

Hij knikt. Het is nu echt welletjes wat hem betreft. De opnameband telt 35 minuten. Het is met afstand het langste interview van Neres in Nederland ooit.

Met medewerking van Daan Dekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden