Ajax-trainer Frank de Boer
Ajax-trainer Frank de Boer © PHOTO NEWS

De Boer wil meer risico Ajax bij aankopen

Frank de Boer en Marc Overmars zouden Ajax maar wat graag willen versterken, maar het mag niet. De raad van commissarissen (rvc) bij de club werkt de komst van met name een spits tegen. 'Als wij de overtuiging hebben dat iemand echt het verschil kan maken, moeten we hen dat duidelijk maken. Uiteindelijk moeten ze dat ook accepteren, want wij zijn de voetbalkenners', aldus de trainer zaterdag in het AD.

Heitinga

John Heitinga, 32 jaar en 87 interlands, speelt zijn rol in de kleedkamer met verve. De balans op het veld is triest: 49 minuten voetbal in een half seizoen. Een roemloos einde dreigt. (+)

Hij baalt dat hij geen geld mag uitgeven, voordat er een andere speler is verkocht. 'Ze willen niet dat we boven onze stand leven, ook al hebben we miljoenen op de bank. Ze zijn bang in dezelfde valkuil te stappen als zes jaar geleden (toen de club fors verlies leed) en dat is hun goed recht.'

'Mars Overmars (directeur spelerszaken) wil echt wel de markt op, maar wordt geremd. Hij moet zich verantwoorden naar de rvc. Soms moet je risico's nemen', vindt De Boer, die Jermaine Lens of Bas Dost graag zou zien komen.

Lens was afgelopen zomer ook al in beeld bij de Amsterdamse club, een overgang was toen 'dichtbij', zegt De Boer. 'Dat is nu nog steeds een optie, ja.'

Ajax heeft een onrustige eerste helft van de competitie achter de rug. In de eredivisie staat de club bovenaan, met drie punten voorsprong op PSV, maar kwalifiatie voor de Champions League mislukte en in de Europa League lukte het niet te overwinteren. Daar kwam nog eens bij dat Wim Jonk werd weggestuurd en Johan Cruijff de banden met de recordkampioen verbrak.