De beste foto van het seizoen is van Willem II

Al jaren bereid ik me op dezelfde manier voor op een nieuw voetbalseizoen. Ik bestudeer minutieus de officiële elftalfoto’s. Je kunt dertig keer langs de kant gaan staan bij oefenwedstrijden, persconferenties bezoeken en alle buren van de linksback van VVV Venlo gaan interviewen – ‘Ik zie hem hier nog zo...

In de seizoengids van VI staan ze lekker overzichtelijk bij elkaar. Papiertje erbij, een volle kan koffie en dan maar loeren. Een ding valt meteen op. Veel clubs hebben ervoor gekozen om niet meer vlak voor de hoofdtribune op het veld te poseren. Jammer.

Ajax gaat daarin het verst. De spelers poseren midden in Amsterdam, op de Nieuwmarkt, voor restaurant-café ‘In De Waag’. Geen gras te bekennen.

Hun voetbalschoenen rusten op klinkers. Dat kijkt niet lekker. Je weet hoe vervelend dat loopt. Getik van noppen in een spelerstunnel, op weg naar het veld, heerlijk, maar met je voetbalschoenen in een korte broek door Amsterdam wandelen?

Wat valt nog meer op? Leonardo, zittend, helemaal aan de zijkant rechts, draagt als enige speler rode voetbalschoenen en hij zit op het fietspad. Achter hem een paar geparkeerde auto’s van Amsterdammers die een haring naar binnen gaan jassen.

Vreemd ook om Sneijder nog op de voorste rij te zien zitten. Zodat hij meteen weg kan wandelen als iemand ‘olé’ roept, denk je, achteraf. Henk ten Cate staat iets links van het midden op de achterste rij. Dat is wel weer goed.

Louis van Gaal doet dat weer heel anders. Hij zit in het midden, vooraan. De rest van de technische staf staat aan de zijkant achteraan. Geen twijfel mogelijk wie daar de baas is. Van Gaal zat al een week op een stoeltje te wachten tot het elftal zo mooi mogelijk om hem heen kwam staan.

Heel herkenbaar zijn de paniekhoofden van Kew Jaliens en Stijn Schaars. Zij zijn de jongens die op de schoolfoto naast de meester moeten zitten. AZ poseert wel op gras maar voor een kerk. Geen idee waar ze staan. Ergens in Oude Pekela denk ik.

Feyenoord. Hoe staan die op de foto? Daar was ik erg benieuwd naar. Is de invloed van Bert van Marwijk al zichtbaar? Ja. Van Marwijk zit ook vooraan in het midden, maar tussen zijn assistent-trainers in. De spelers Tim Vincken en Diego Bisewar zitten vooraan, met een grote kist sportdrank voor hun knieën. Foute boel. Dat wordt het hele seizoen de tassen van de andere spelers uit de bus slepen.

Van Marwijk mist nog wel de echte scherpte. Op de achterste rij staan Jordy Buijs en Jacob Lensky duidelijk zichtbaar op een plastic stoeltje.

Weg magie. Voetballers op de achterste rij horen te zweven.

PSV poseert op de Herdgang. Voor een bos. Ook fout. Je gaat in de achtergrond naar een hertje zitten zoeken. De fotoshoot moet zes keer worden onderbroken omdat er een eekhoorn op de schouder van Jan Wouters zit.

Vlak voor de spelers staat een raar koffertje in het gras. Een diplomatenkoffer met daarop ‘Philips’. Wat zit daar in? Waarom staat dat daar? Onderste steen boven graag.

Beste foto van het seizoen: Willem II. Geen kratje drank te zien. Gras. Tribune. Technische staf aan de zijkant. Drie ballen op het gras. Handjes op de knieën en toch stoer. Een voorbeeld voor alle clubs.

Maar waarschijnlijk tevergeefs. Bij Ajax zit nu iemand te telefoneren met roeivereniging Poseidon. Volgend jaar zitten alle spelers van Ajax achter elkaar in een roeiboot vlak voor café Het Zinkend Schip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden