De befaamde stadionklok van HSV valt stil: na 55 seizoenen Bundesliga dreigt de club te degraderen

Sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 speelt HSV uit Hamburg in de hoogste Duitse voetbalklasse. De laatste jaren gaat het de club slecht. Na 55 seizoenen dreigt degradatie. Of is er een ontsnappingstruc?

Coach Christian Titz moet voetbalclub HSV zien te behouden voor de Bundesliga.  Beeld EPA
Coach Christian Titz moet voetbalclub HSV zien te behouden voor de Bundesliga.Beeld EPA

Niemand gaf nog een stuiver voor de kansen van de roemruchte Hamburger Sport Verein. De eerste degradatie in de historie van de Noord-Duitse club leek afgelopen maanden onafwendbaar. Maar na twee overwinningen op rij gloort er plots weer een beetje hoop in de Hamburgse harten.

Sinds de oprichting van de Duitse Bundesliga in 1963 is de club alle seizoenen present op het hoogste niveau. Niemand die ze dat kan nazeggen. Het leverde HSV de bijnaam Bundes-dino op. Toch dreigt aan die reeks van 55 seizoenen een einde te komen.

‘HSV is als de koning die van zijn voetstuk valt’, zegt oud-speler Erik Meijer (48). De traditionsverein uit Noord-Duitsland, winnaar van zes landstitels en twee Europa Cups, staat met nog twee wedstrijden te spelen (tegen de subtoppers Eintracht Frankfurt en Mönchengladbach) op de zeventiende plek, twee punten achter nummer 16. In Duitsland degraderen de nummers 17 en 18 rechtstreeks.

Op het nippertje

Het pleit had twee weken geleden al beslecht kunnen zijn, maar door overwinningen op concurrenten Freiburg en Vfl Wolfsburg schoof HSV, met de Nederlandse verdediger Rick van Drongen, het noodlot nog even voor zich uit. Een miraculeuze ontsnapping, zoals in 2014 en 2015, lijkt opnieuw mogelijk. En daar geloofde niemand in toen de club eind maart op de laatste plek stond.

‘Ik heb alle hoop opgegeven’, liet clubicoon Uwe Seeler (81) toen in de Duitse media optekenen. ‘Het zal pijn doen, maar we moeten het accepteren.’

In de seizoenen 2013/14 en 2014/15 had HSV beslissingswedstrijden nodig om degradatie te voorkomen. In dat laatste jaar redde een rake vrije trap in blessuretijd de ploeg op het nippertje. Vorig seizoen was een overwinning op de laatste speeldag noodzakelijk om veilig te zijn.

Spelers van HSV vieren hun goal tegen VFL Wolfsburg Beeld EPA
Spelers van HSV vieren hun goal tegen VFL WolfsburgBeeld EPA

‘Als er één club is die weet hoe je op het laatste moment kunt ontsnappen, dan is het HSV’, zegt Meijer, werkzaam als analist bij het Duitse Sky. ‘Maar het gaat vanzelf een keer mis.’

Dat zou best dit jaar het geval kunnen zijn, beseft ook Romeo Castelen. De 34-jarige rechtsbuiten van VVV stond van 2007 tot en met 2012 onder contract bij HSV. Hij speelde slechts 17 competitiewedstrijden door een slepende knieblessure, maar bewaart goede herinneringen aan zijn periode in Hamburg.

Trainersvisie

‘HSV is een heel grote club in Duitsland. Met warme mensen en een fantastische aanhang. Nog steeds zitten er elke thuiswedstrijd bijna 60 duizend man op de tribunes. Alleen al voor hen hoop ik dat ze het redden. De overwinning van afgelopen weekeinde heeft het geloof in handhaving een beetje teruggebracht, maar het blijft een hels karwei. Doodzonde als ze degraderen.’

De wankele positie van de club is het gevolg van jarenlang wanbeleid. Tekenend is het aantal trainers dat de club de afgelopen tien jaar versleet: liefst zeventien, waaronder de Nederlanders Bert van Marwijk, Martin Jol en Huub Stevens. Dit seizoen werden twee coaches op straat gezet en kon ook de directie vertrekken.

‘Er is geen plan voor de lange termijn’, zegt Meijer. ‘Ze handelen bij HSV vanuit een trainersvisie. Iedere trainer neemt zijn eigen spelers mee. Die blijven allemaal bij de club, terwijl de coach die ze gehaald heeft weer vertrekt. De selectie is een zooitje geworden.’

Een fors verschil met de periode van Castelen, toen een groot deel van de selectie uit internationals bestond, zoals Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Joris Mathijsen van het Nederlands elftal. Later speelden ook Ruud van Nistelrooij, Ola John en Jeffrey Bruma nog voor de club.

Kleine aanpassingen

‘Wij hadden destijds een goede mix van ervaren en jonge voetballers’, kijkt Castelen terug. ‘Nu staat er een heel jonge spelersgroep. Zij zijn nog niet in staat om de club te dragen. Bij HSV is altijd veel druk, de supporters verwachten resultaten. Het is niet gemakkelijk om daar mee om te gaan.’

Onder trainer Christian Titz, die in maart vanuit de beloften werd doorgeschoven naar het eerste team, beleeft het team de laatste weken een opleving, met 10 punten in de laatste vijf wedstrijden. ‘Hij heeft er enkele nieuwe, jonge spelers bijgehaald’, zegt Meijer. ‘Plotseling worden er weer punten gepakt. Een paar kleine aanpassingen kunnen veel verschil maken.’ Vraag blijft of de ommekeer op tijd komt.

De club is in geval van degradatie wel verzekerd van een licentie voor de tweede Bundesliga, meldde de leiding. Duitse media speculeerden dat HSV door een schuldenlast van 115 miljoen euro niet aan de gestelde voorwaarden kon voldoen. ‘Het fundament voor het nieuwe seizoen is gestort', staat in een verklaring van de club. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, staat er niet bij. In het verleden sprong miljardair Michael Kühne nog wel eens financieel bij.

Met de naderende degradatie is ook de speculatie over de befaamde klok in het Volksparkstadion opgelaaid. Wat gaat er gebeuren met het uurwerk dat tot op de seconde nauwkeurig bijhoudt hoelang HSV al in de Bundesliga uitkomt? Het is de grote trots van de club. Blijft de klok doortikken of wordt hij na 55 seizoenen stilgezet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden